Doktor şişmeyi azaltmak için steroid göz damlası da reçete edebilir. Ayrıca seboreik dermatit, rosacea gibi altta yatan farklı sağlık problemlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan göz kapağı iltihaplanmalarında öncelikle bu hastalıklara yönelik tedavi uygulanmalıdır.
Kozmetik ürünler nedeniyle gözlerinde yanma, göz kapaklarında şişkinlik sorunu yaşayan kişiler yapay gözyaşı damlaları kullanabilir. Göz kapağındaki derin dokuların enfeksiyonuna orbital selülit adı verilir. Bu enfeksiyon çevre dokulara kolayca yayılabilir ve şiddetli ağrıya sebep olabilir.
Antihistaminik İlaçlar: Göz kapaklarının aniden şişmesi alerjik reaksiyona bağlı olabilir. Polen gibi havadaki bir alerjen veya göz makyajı gibi bir alerjen olsun, histamin tetiklendiğinde gözler şişebilir. Oral bir antihistamin almak veya antihistaminik göz damlası uygulamak, üst göz kapağı şişmesini azaltabilir.
Göz kapağı, kirpik, göz yaşı bezleri, ter bezleri ve yağ bezlerinden oluşan cilt dokusu olarak bilinir. Bu dokulara etki eden inflamatuar reaksiyonlar nedeniyle göz kapağı şişmesi meydana gelir. Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir.
Güncel olarak yorgunluk, uykusuzluk ve basit etkiler nedeniyle oluşan göz şişmelerinde soğuk kompres, dinlenmek, tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. İç hastalıklar ile oluşacak göz şişmelerinde göz hekiminiz sizi yönlendirecek ona göre tedavi önerecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Göz kapağı şişliği günlerce devam edebilir. Tekrarlayan ataklar sonucunda göz kapağında incelme ortaya çıkar ve göz kapak derisi zayıflar. Hatta bazen göz kapağını kaldırmaya yarayan kas da etkilenebilir ve bu durumda göz kapağı sarkması yanında göz kapağında düşme de (pitozis) ortaya çıkabilir.
TERRAMYCIN® duyarlı mikroorganizmalara bağlı ve gözün ve göz kapağının iç kısmını kaplayan zar tabakasının (konjunktiva) ve/veya gözün saydam tabakasını (korneayı) tutan yüzeysel göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Aktardan aldığınız papatya çayını sıcak suda 5 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla enfekte olan bölgeye uygulayın veya göz banyosu yapın. Ancak herhangi bir irritasyon veya rahatsızlık duyarsanız devam etmeyin ve gözlerinizi ılık suyla durulayın.
Bazı enfeksiyonlar için kullanılan antibiyotik damlalar, Glokom tedavisi için kullanılan göz için basınç düşürücü damlalar, İnflamasyonu tedavi etmek için (şişkinlik, kızarıklık, tahriş vb.) kullanılan steroidli göz damlaları(4).
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Ciddi enfeksiyonlarda normal doz iyileşme elde edene kadar her saat başı iki damladır. İyileşme sağlandıktan sonra doz azaltılarak kesilir. Tedavinin normal süresi 7-10 gündür.
Şişmiş göz kapakları veya gözler etrafında şişkinlik, alerjilere, enfeksiyona veya yaralanmaya yönelik enflamatuvar bir yanıttır. Göz kapağı şişkinliği, sadece bir veya her iki gözde yaşanabilir. Göz şişliği genellikle uykusuzluk, yaşla ilgili doku sarkması ve genel su tutulumu ile ilgilidir.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Akut böbrek yetmezliği belirti ve semptomları, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve şunları içerebilir: İdrar çıkışında azalma. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Stres, vücutta salgılanan hormonların dengesini etkileyebilir ve buna bağlı olarak göz kapaklarının şişmesi görülebilir. Stresin göz kapaklarında şişliğe neden olmasının birkaç nedeni vardır. Stres, vücutta sıvı birikimine yol açabilir, bu da göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri