Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın (35–40 km), Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince (8–12 km) olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır.
Manto yüksek sıcaklık nedeniyle erimiş kayalardan oluşur.
Dünya üç temel katmana ayrılabilir. İlk ve en içsel olana çekirdek denir. Bunu, üst kısmı litosfer (Dünya'nın dış kabuğu) olarak sınıflandırılan orta tabakayı oluşturan manto takip eder.
Şimdi ise bilim insanları yerkabuğunun altında devasa bir okyanus olduğunu keşfetti. The Independent'ın haberine göre yer kabuğunun altında ringwoodite olarak bilinen kayada depolanmış devasa bir su kaynağı olduğu ortaya çıktı.
İlgili 26 soru bulundu
9 yıl önce, bilim insanlarının araştırmaları sayesinde yerkabuğunun altında, yüzeydeki okyanuslardan üç kat daha büyük bir su kaynağının saklı olduğu ortaya çıktı.
B) Kayaçların yapısında mineraller vardır ve bun- ların bazıları çok değerlidir. () Yer kabuğu okyanus, deniz ve göllerin altında da devam eder.
Manto genelde katı olmakla beraber yüzeyden derine inildikçe içinde yerel sıvı ortamları bulundurmaktadır. Taşküre'nin altında Astenosfer denilen yumuşak Üst Manto bulunmaktadır.Burada oluşan kuvvetler, özellikle konveksiyon akımları nedeni ile, taş kabuk parçalanmakta ve birçok "Levha"lara bölünmektedir.
Ortalama kalınlığı 35 km civarındadır. Kıtalarda daha kalın, ortalama 40 km, hatta Tibet Platosu'nda 70 km; okyanus tabanlarında ise daha ince, ortalama 5-10 km olabilir. Yer kabuğu, çeşitli kayaç türlerinden oluşur.
Okyanus tabanlarında magmadan gelen malzemenin katılaşması ile oluşan kabuk. Okyanusal kabuk dünyanın bir parçası olan litosfer kabuğunun üzerinde bulunan okyanus havzalarıdır. Mafik kayaçlardan ya da demir ve magnezyum açısından zengin olan sima dan oluşur.
Ayrıca yer kabuğunun kalınlığı dünya üzerinde farklı yerlerde değişiklik gösterir. Mesela yüksek dağların bulunduğu yerlerde yer kabuğu oldukça kalındır. Ancak okyanuslardaki çukurlarda yer kabuğu incedir.
Gözlenemeyen katmanları ateş küre ve ağır küre olarak adlandırılmış.
Hidrosfer (Su Küre) Yer kabuğunun çukur yerlerini dolduran suların (deniz, göl, akarsu, yeraltı suları) oluşturduğu tabakadır. Litosfer (Taş Küre ,Yerkabuğu) Canlıların üzerinde yaşadığı çeşitli taş, toprak ve kayaçlardan oluşan tabakadır. Ortalama kalınlığı 60 km dir.
Likenler yaşadıkları yüzeye göre üçe ayrılırlar. Likenlerin ağaç veya çalı kabukları üzerinde yaşayanlarına Kabuk likenleri, toprakta yaşayanlarına Toprak likenleri ve kayada yaşayanlarına Kaya likenleri denir.
Dünyamız karalar ve denizlerle kaplıdır. Karalar dünya yüzeyinin 4/1 ini sular ise dünya yüzeyinin 4/3 ünü oluşturur. Dünyanın yüzeyinde suların kapladığı alan karalarınkinden büyüktür.
1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Ağır küre, magmanın altında yer alan, Dünya'nın en iç katmanıdır. Çekirdek ya da barisfer de denir. Yaklaşık 4000 km çapında olan bu katmanın sıcaklığı yaklaşık, 4500 derece dolayındadır.
Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor. Dr. Dewaele, bu konuda artık 'herkesin aynı fikirde' olduğunu belirtiyor.
Yer kabuğunun hareket ettiği bilinmektedir. Yer kabuğunun hareket etmesi ise levha hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Yerkabuğunun derinliklerinde magma adı verilen sıcak ve akışkan bir maddenin olduğunu söylemek mümkündür.
“Kıtaların ve levhaların hareketlerine neden olan magmadaki konveksiyonel ısı dolaşımlarıdır. Kırılmış litosfer parçaları (levhaları; okyanusal ve kıtasal kabuk) astenosfer üzerinde bir sal gibi yüzmekte ve bazen de birbirleriyle çarpışmaktadır.
"YER KABUĞU KIRILACAK"
Richter ölçeğine göre 8'in üzerindeki depremler 'büyük deprem' olarak adlandırılıyor. Bu depremlerin, depremin merkez üssüne yakın noktalardaki toplumları yok edebileceği belirtiliyor. 9 şiddetindeki bir depremde ise yer kabuğunda yarılmalar oluyor.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas ve şist de bu kayaçlara verilebilecek diğer örneklerdir.
Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Başlıca tortul kayaç örnekleri
Başlıca tortul kayaçlar kum taşı, kil taşı, kireç taşı (ve diğer karbonatlı kayaçlar), evaporitler (kaya tuzu, halit, bor mineralleri, vb.) ve organik tortul kayaçlardan kömür, şeyl, çörttür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri