Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Ultraviyole A ve damla formunda riboflavin kullanılarak korneadaki kollajen lifler arasındaki bağların arttırılması ve korneanın daha güçlü hale gelmesi sağlanır. Bu amaçla Ultraviole A ve sıvı riboflavin kullanılmaktadır.
Kornea, ışığın net bir şekilde kırınımı için saydam olmak zorundadır. Bu nedenle yapısında kan damarları içermez. Korneanın oksijenlenmesini ve beslenmesini dışta gözyaşı salgısı iç kısımda ise göz içi görme sıvısı sağlar.
Enfeksiyonlara açık bir ortam oluştuğu için koruyucu antibiyotikli damla gerekir. Batma hissini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için suni göz yaşı damlaları gerekebilir. Gözü bandajla kapamak veya kontakt lens uygulaması gerekebilir. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici kullanılabilir.
Keratokonus hastaları, genellikle gözlük veya kontakt lens kullanarak görme problemlerini düzeltirler. Bazı durumlarda, gözlük veya kontakt lens kullanımı yeterli olmaz ve hastalığın ilerlemesi durdurulamazsa, keratokonus hastalarına kornea nakli ameliyatı önerilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Yeteri Kadar A Vitamini Alın
A vitamini, korneanın korunmasına yardımcı olur. Tavsiyem, içinde A vitamini olan gıdalarla aranızı iyi tutun. Göze faydalı yiyecekler arasında havuç, yaban mersini, pul biber gibi gıdaları sayabiliriz. Bunlar A vitamini bakımından zengindir.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir. İyileşme süreci esnasında kesinlikle gözü ovalamamak lazım.
Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedilmemektedir. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlayabilir.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Turunçgiller
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller içerdikleri yüksek C vitamini sayesinde göz sağlığı ve retina problemleri önlenmesi açısından çok faydalıdır.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
A vitamini, gözün yüzeyinin (kornea) korunmasına yardımcı olduğu için, iyi görme yetisi açısından esastır.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Yaşımız ilerledikçe korneal kollajen kalınlaşır ve sertleşir. 40 lı yaşlardan sonra sağlıklı kişilerde keratokonus bulgularında ilerleme olmaması bu nedenledir. Benzer bir durum şeker hastalarında (Diabetes Mellitus) görülür. Genç diabetli hastalarda bu nedenle keratokonus bulgularında ilerleme olmaz.
Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz , bu durumda başarı şansımız yüzde 95 ' lere çıkıyor . İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz . Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor .
Miyop tedavisi dereceye göre, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük veya kontakt lens kullanılarak tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilen diğer yöntemler ise halk dilinde miyop göz çizdirme yani lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi uygulanabilir.
Kornea hasar gördüğünde ödem(şişme) veya skar(leke) oluşumu meydana gelir. Kornea düzenliliği ve saydamlığı bozulur. Korneada skar, ödem veya başka bir nedenle oluşan düzensizlik ışığın yansımasına, dağılmasına, bulanık görmeye ve görme kaybına neden olur.
Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.
Keratokonus hastalığının standart bir tedavisi yoktur. Her hastaya uygulanacak bir Keratokonus ameliyatı yoktur. Hastanın yaşına, kornea kalınlığına, korneanın yapısına, görme düzeyine ve gözlük derecesine göre farklı tedaviler yapılır.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmezse daha ciddi hasarlara neden olabilir. Görme Problemleri: B1 vitamini görmeyi sağlayan optik sinirlerin doğru çalışabilmesi için gereklidir. Eksikliğinde bulanık görme gibi göz kusurları oluşabilir.
Gaz geçirgen sert kontakt lenslerle hastalığı kontrol altına almak mümkün olabilir. Hastalık ilerleyince korneada Descemet membranındaki çatlaktan stromaya sıvı geçmesi nedeniyle akut lokalize kornea opasitesi gelişebilir (hidrops). İleri olgularda kornea halkası, kollajen “cross-linking” veya kornea nakli gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri