Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
Sjögren sendromu dışında şeker hastalığı, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Vücutta alerjik yanıtın oluşmasına neden olan maddeler alerjen olarak isimlendirilir.
Kuruluk sonucunda gözler enfeksiyonlara açık hale gelmekte ve göz yüzeyi tahrişe açık hale gelmektedir. Bu yüzden kuruluk şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmaları önemlidir.
Sjögren sendromu kanser mi? Sjögren sendromunda şiddetli semptomlar görülebilir. Bunun için de hastalara vücut savunma sistemini baskılayıcı ilaçlar verilebilmektedir. Otoimmun bir hastalık olduğundan lenf bezi kanser geliştirme riskini ortaya çıkarabilir.
Göz kuruluğunun kendisi ciddi bir hastalık olarak görülmese de, tedavi edilmemesi durumunda göz sağlığı ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.
İlgili 20 soru bulundu
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
Göz kuruluğunun kronik olması çoğunlukla yeterli gözyaşı üretilemediğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni gözyaşlarının çok hızlı buharlaşması olabilir. Ayrıca gözün içinde veya göz çevresinde iltihaplanma olmuş olma ihtimali de vardır. Geçici göz kuruluğu ise genellikle çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar.
Kuru öksürük, ses kısıklığı, koku hissinde azalma ve burun kanamalarına neden olabilir. Kuruluk ayrıca, zatüre, bronşit ve kulak problemlerine yol açabilir. Sjögren Sendromu kuruluktan dolayı vajinada ağrıya ve irritasyona yol açabilir. Cinsel ilişkinin kadın için ağrılı hale gelmesine neden olur.
Kurulukla Başlıyor, Romatizmayla Karıştırılıyor Ağız ve göz kuruluğuyla kendini belli eden Sjögren sendromu, çoğu kez romatizmayla karıştırılıyor. Sjögren sendromu (SS), ekzokrin salgı bezlerinin lenfositik infiltrasyonu ile karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır.
Sjögren Sendromu, bağışıklık sisteminin vücudun kendisine saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi özellikle gözyaşı bezi ve tükürük bezlerini kendisine yabancı olarak algılar ve savunma amacıyla bu hedef dokulara yönelik antikorlar üretir.
Bulanık görme, göz kuruluğunun bir belirtisidir. Diğer göz kuruluğu belirtileri arasında göz yanması, gözünüzde bir şey varmış hissi yaratan göz kaşıntısı, göz kızarıklığı ve gözde ağrı bulunur. Göz kuruluğu bazen göz sulanmasına da neden olan göz tahrişine neden olabilir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Gözyaşı ve tükürük salınımını uyaran pilokarpin ve cemivelinenin yanı sıra kuruluk bulguları, sistemik tutulum ve genel semptomlar için azatiyoprin, leflunomid, metotreksat, siklosporin gibi immünosüpresif ilaçlar ve kortikosteroid kullanılmaktadır.
Romatoid artritte göz tutulumu sıktır. En sık olarak keratokonjuktivitis sikka denilen kuru göz ve buna yakınmalar gelişir. Yakınmalar gözde kuruluk hissinden yanmaya, yabancı cisim hissi ve akıntıya kadar değişebilir.
Sjögren sendromu hastalığı kişinin yaşam standartını düşürdüğü için mutlaka uzman bir Romatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir. İştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilen belirtilerdir.
Sjögren sendromu, genellikle başka bir immün sistem bozukluğu ile birlikte görülebilir, örneğin lupus veya romatoid artrit gibi. Sjögren sendromunun tedavisi, semptomları hafifletmek ve vücudun nemini muhafaza etmek amacıyla nemlendirici ağız gargaraları, göz damlaları ve diğer tedavi yöntemleri kullanılarak yapılır.
Sjögren sendromu (sicca sendromu), bir otoimmun hastalıktır (kronik otoimmun sialadenit). SLE'den sonra en sık görülen bir otoimmun hastalıktır.
Otoimmün romatolojik hastalıklarda da, özellikle RA, SLE ve Sjögren sendromunda (SjS) D vitaminin düşük olduğu saptanmıştır.
Genellikle hastalarımızda kaşıntı, kızarıklık ve batma olsa da hiç şikayeti olmayan kişilerde de göz kuruluğu olabilir. Göz kuruluğu tedavisi aşama aşama yapılan uzun süreli bir tedavisidir. Bazen tedavi ömür boyu devam eder. Hekiminiz önermediği sürece göz kuruluğu tedavisine ara vermeyiniz.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Gözlerimiz için bu kadar faydalı olan bu salgının normalden az üretilmesi ya da kalitesinin bozulması gözlerde batma, yanma, kızarıklık, kaşıntı, yaşarma, iplik iplik yapışkan bir akıntı, kontak lens kullanmada zorluk gibi şikayetlere yol açabilir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri