Aynalı : Manastır tonozun üst yüzeyinin bir düzlemle kesilmesiyle elde edilen örtüdür.
Kaburga, tonozu taşıyan kemerler üzerinde bulunan ve tonozdan gelen yükleri ayaklara taşıyan yuvarlak kesitli nervürlerdir. Kaburgalı tonoz ise çok sayıda kaburganın birleşmesiyle oluşmuş bir tür karmaşık düzenli tonozdur.
Beşik tonoz, kemer profiline göre yarım daire veya sivri kesitli olabilen tek bir eğriden oluşan tonoz türü. Genelde yarım daire kesitli, silindirik içbükey bir örtü oluşturacak şekilde kullanılır. En basit tonoz türü olan beşik tonoz, temelde yan yana koyulan kemerlerden ibarettir.
Tonoz çatı, geçmişten günümüze en çok kullanılan çatı sistemleri arasında yer almaktadır. Bu sistemin kalıntılarını birçok yapıda görmek mümkündür. Tonoz çatının en net görünüm özelliği, kubbemsi çatı şeklinde olmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Aynalı : Manastır tonozun üst yüzeyinin bir düzlemle kesilmesiyle elde edilen örtüdür.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. ... Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Kalıcı derken her yanaşma-ayrılmada tekneye alınmayan, suda bırakılan sistemleri kast ediyoruz.
MANASTIR TONOZU
Kare planlı yerlerin örtülmesinde kullanılan ara kesitleri, karenin köşegenlerinden geçen 4 kemer olan 4 tonoz parçasından meydana gelen tonoz çeşididir.
Kemer (Farsça: كمر ,kamar), mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
Gotik mimarinin Romanesk mimariden dönüşümü, Romanesk mimarinin çapraz tonozlarına kaburga eklenmesiyle gerçekleşti. Paris'te yer alan Notre Dame Katedrali gotik mimari üslupta inşa edilmiş bir yapıdır.
REVAK: Bir yapının önünde yeralan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık mekanlara verilen ad.
Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Nuova Rade 43441 Köpük ve galvanizli çelik çubuklu palamar-tonoz şamandırası, ankraj uygulanamayan yerlerde bağlama yapmak için kullanılır. Şamandıra gövdesi, bir boru bağlantısıyla güçlendirilmiş güçlü duvarlara sahiptir.
Tonoz, kemerin kendi düzleminde, dik doğrultusunda ötelenmesiyle oluşur. Yük taşıma prensibi kemerin yük taşıma prensibine benzemenin dışında kabuk özelliğine sahip olan tek eğrilikli yapı elemanıdır. Tonoz, kendi ağırlığı ve üzerindeki kaplama yüklerini taşır.
Çapraz tonoz, haçvari tonoz, geçme tonoz veya haç tonoz, iki beşik tonozun dik olarak kesişmesiyle oluşan tonoz türü. Bu tür tonozlarda itme kesişim hattına odaklandığından, tonozun yalnızca dört köşeden desteklenmesi yeterlidir.
Tonoz Çatı: Kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşan tonoz çatılar koridor şekli halini alan bir çatı sistemidir. Daha önceki dönemlerde tuğla, taş ve harçlarla yapılan tonoz çatılar günümüzde geliştirilerek yerini beton ve metal konstrüksiyonlara bırakmıştır.
Kavisli olarak örülen iki duvar ya da sütunu birbirine bağlayarak kapı, pencere gibi açıklıkların üzerindeki yükü yanlara doğru dağıtır. Yay şeklinde olan bu mimari elemanlara, daha çok kilise mimarisi, endüstri yapıları, köprü ve viyadüklerde rastlanır.
Tonoz Çapası Dört Tırnaklı (5-250kg Arası)
-Manyetik klip sayesinde bağlamayı , aynı zamanda ürünün tekneye bağlanmasını kolaylaştırır. -Bağlanmayı kolaylaştırması sayesinde sizi yaralı ellerden kurtarır. -Bağlanmayı hızlı ve çok daha kolay hale getirir.
Gelişigüzel atılan tonozlar hem kirlilik hem tehlike yaratıyor. Tonozlarını kaldırmayanlara verdiğimiz para cezaları 618 sayılı Limanlar Kanunu'na göre 750 ila 25 bin lira arasında değişiyor. Liman Başkanlığı'na müracaat edenlerin, inceleme yapıldıktan sonra uygun yerlere tonoz atmalarına izin veriyoruz.
Tonoz nedir ? Yat limanlarında tekne,yüzer iskele bağlamak amacıyla ucunda beton bloklarla deniz dibine konulmuş üzerine zincirlerinde döşenmesi ile kurulan bir sistemdir.
Beton bir tonoz, suda karadaki ağırlığının yarısı kadar ağırlıktadır. Bağlamada tonoza zincir, yukarıda ise ise mümkün olan en büyük şamandıra kullanılır, böylece tekne bağlandığında şamandıra tonozu yana çekmekten çok yukarı kladırmaya çalışır. Tek bir bağlantı yeterlidir.
Tonoz Demiri
Gemileri belirli bir istikamette tutmak için gemilerin kıç taraflarından bir tele bağlı olarak attıkları demir. Tonoz demirleri göz demirlerinin üçte biri ağırlığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri