Gözyaşı üretiminin yetersiz olmasından kaynaklanan göz kuruluğunun tedavisi için evde uygulanacak doğal ve pratik yöntemler mevcuttur. Sıcak kompres, gözyaşı damlası kullanmak, gözlerin dinlendirilmesi ve temiz tutulması gibi uygulamalar göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında kabul edilir.
Sıcak Kompres Uygulama
Sıcak suya batırılan temiz bez sıkılarak nemli hale getirilir. Bu şekilde gözün üstünde 10 dakika kadar bekletilir. Günde 1-2 kez yapılan bu uygulama gözde rahatlama sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki bunlar göz kuruluğu hastalığının tedavisi için değildir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
İlgili 39 soru bulundu
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Mukus katmanı gözyaşı film tabakasının iç katmanıdır. Sulu katmanın gözün yüzeyine yayılarak gözü nemli tutmasını sağlar. Mukus olmadan gözyaşı göze yapışmaz.
Yeşil yapraklı sebzeler: İçerdikleri C vitamini ile antioksidan etki gösterirken, folik asit sayesinde de gözlerimize fayda sağlarla, göz kuruluğu belirtilerini azaltırlar. Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar.
Göz kuruluğuna karşı papatya da tercih edilebilir. Bunun için sıcak suya papatya eklenip bekletilir. Daha sonra buzdolabında soğutulup bir pamuk yardımıyla kapalı gözlere uygulanabilir. Salatalık da göz kuruluğunu tedavi etmek için kullanılabilir.
Göz kuruluğu geçici veya kronik olabilmektedir. Eğer problem uzun süreli devam ediyorsa kronik olduğu anlamına gelir. Genellikle yeterli düzeyde gözyaşı üretilememesi veya çok hızlı buharlaşma problemi nedeniyle kronikleşme ortaya çıkar.
Gözünüzün yeterli nemlenmesi için vücudunuzdaki su oranının yeterli düzeyde olması gerekir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Kapalı ortamlarda nem oranını ayarlamak: Kapalı yerlerde hava kapalı sistemle temizlenir ve ısıtılır. Bu da havadaki nemin azalmasına, bunun sonucunda da göz kuruluğuna neden olabilir.
Kişi kendini duygusal hissettiğinde, çok fazla güldüğünde, öksürme, hapşırma, esneme ve güçlü tat duyumları gibi hallerde gözlerin sulanması doğal ve geçicidir. Fakat bu gibi nedenlerin yokluğunda gözden yaş gelmesi, göz sulanması sorunu anlamına gelir. Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur.
Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Özellikle yeşil çay, papatya çayı veya keten tohumu gibi bitkilerin çayları gözlere iyi geldiği bilinmektedir. İşte göze iyi gelen şifalı bitkiler ve tarifleri. Üzüm, kiraz ve çilek gibi meyveler gözdeki gerginliği azaltırken kan damarlarını besler ve gözlerin daha parlak olmasını sağlar.
Yetersiz güneşlenme ve düşük D vitamini seviyeleri, göz kuruluğuna yol açıyor. O nedenle D vitamini seviyesinin değerlendirilmesi, göz kuruluğu tedavisi açısından son yıllarda önem kazandı.
Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirirken besinlerden ve gıda takviyelerinden alacağınız B12 ile bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Havuç içinde bulunan beta karoten göz sağlığını korumakta da çok etkilidir. Ayrıca kivi ve çilek gibi bazı meyveler göz sağlığını korur. Ahududu da göz sağlığının koruyan ve iyileştiren en önemli meyvelerden bir tanesidir. C vitamini açısından zengin olduğu için de sık sık tüketilebilir.
Göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
* Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz, çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir. * Gözlükten kurtulmak için 'gözü çizdirmek gerekir' tanımı doğru bir ifade değildir.
Yetersiz su aldığımızda gözyaşı üretimimiz azalıyor. Gözünüzün yeterli nemlenmesi için vücudunuzdaki su oranının yeterli düzeyde olması gerekiyor. Günde en az 2 litre su içmeyi unutmayın.
Göz ağrısının çok yaygın nedenlerinden biri de göz kuruluğudur. Göz kuruluğundaki ağrı daha çok "batma şeklinde" bir ağrıdır. Göz kuruluğunun tedavisi; suni gözyaşı damlaları/jelleri, gözyaşı salgılatan damlalar ve gözyaşı kanal ağzına tıkaç ile gerçekleştirilir.
Göz Kuruluğu
Bulanık görmeye sebep olabilen nedenlerden bir diğeri de göz kuruluğudur. Gözün yüzeyindeki kayganlığın ve nemin azalması sonucunda ortaya çıkan göz kuruluğu kronik bir göz hastalığıdır. Gözde hafif derece batma hissi oluşturabileceği gibi tedavi olunmazsa gözde ciddi enflamasyonlara da neden olabilir.
D vitamini, kalsiyum emilimine yardımcı olarak kaslarınızın rahatlamasında önemli rol oynar. D vitamini yetersizliğinde kalsiyum emilimi azalacağından dolayı gözlerinizde seyirmeye yol açabilir. Göz seyirmeni nedeni D vitamini eksikliği ise doktorunuzun vereceği yardımcı ilaçlar ile göz seyirmesini önleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri