Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır. Kansere yakalanma riskini, artrit ve osteoartritten kaynaklanan ağrıları azaltır.
Vişne suyu diüretik bir içecektir. Eğer çok fazla tüketirseniz mide bulantısına ve ishale neden olur. Doktorlar vişne suyunun ölçülü şekilde ve şekersiz tüketilmesini önermektedir.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
- Aç karna bir bardak tüketilen vişne suyu mide asidini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak florasının çoğalmasını engeller, vücut enerjisini artırır ve gün içerisinde kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Aynı zamanda vişne içeriğindeki maddeler sayesinde kan yapıcı özelliği de vardır.
İlgili 20 soru bulundu
ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu içenlerin, yaklaşık 90 dakika fazla ve daha iyi uyuduğunu gösterdi.
İçinde yüksek miktarda, A, B, C, K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, omega-3 ve omega-6 yağları bulunur. Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır.
Kalbi İyileştirir
Vişne suyu içerisinde yüksek oranda antosiyanin barındırır. Bu özelliği sayesinde genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltır.
İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde hem göz hem de beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Vişne Zayıflatır Mı? Vişnenin zayıflatma etkisi yoktur ancak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da diğer yiyeceklerin hızla eritilmesini sağlar.
Ödem denilince de akıllara ananas ve maydanoz tüketilmesi konusunda bir algı vardır. Oysa vişne de iyi bir ödem attırıcıdır. Mevsiminde günde bir avuç vişne tüketilirse ödem sorunu çözülebilmektedir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlamaktadır.
Dr. Nuri Kurtoğlu, "Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur.
Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede etkili bir rol oynuyor
Düşük şeker oranına sahip olduğunu söylediğimiz ve az kalorisi olduğunu öğrenince pek bir sevindiğimiz vişne, tüm bu özellikleri sayesinde karaciğerin yağlanma sorununa da iyi geliyor.
Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir. Vişne yüksek oranda beta-karoten, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Vişnenin sağlığımıza faydalarını sıralayacak olursak: Bağışıklık sistemini güçlendirir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir. Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir. Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.
Uzmanlar tam meyvenin meyve suyundan daha yararlı olduğunu söylüyor. Ancak bunun meyve ve sebze tüketimini destekleme amaçlı olması gerekiyor. Meyve suyunu susuzluğu gidermek amacıyla ve fazla miktarda tüketmemek gerekiyor.
Muz, hurma, ceviz, süt ve bal karıştırılarak hazırlanabilecek olan içecek yüksek kalorisi nedeniyle kilo almayı sağlar. Bir miktar ananasın kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm ile süt içinde karıştırılması sonucu elde edilen içecek sağlıklı kilo almaya yardımcıdır.
Vişne lekesini çıkarmak için ağartıcı deterjan ürünleri kullanılır. Özellikle ilgili bölgeye ılık su uyguladıktan sonra, ağartıcı deterjan yıkama koşullarına uygun biçimde değerlendirilir. Ilık su ve yarım çay kaşığı deterjan kullanmak suretiyle de çıkarma imkanı bulunuyor.
Diyabet, denildiğinde akla ilk gelen; meyvelerden uzak durmak oluyor. Ancak şeker hastaları günde 20 adet vişne yediklerinde; içeriğindeki antosiyaninler pankreasın insülin üretimini artırıyor, kan şekerini düşürüyor.
Ancak yine de vişnenin bir meyve olduğu ve içerisinde meyve şekeri olduğu unutulmamalıdır.
Kirazın ekşi kardeşi vişne, yüksek oranda beta-karoten, C, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Günde bir bardak vişne suyu içmenin günlük antioksidan gereksinimini karşıladığını belirten uzmanlar, "Vişne mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder" diyor.
Yüzde 100 meyve suyunda koruyucu ve katkı maddesi, şeker ve sitrik asit de yoktur” diyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Aydın ise “Paketlenmiş meyve sularına yüzde 100 karşı olduğunu belirtiyor ve “Isıl işlemler meyve sularında bulunan enzimleri ve faydalı bakterileri tahrip ediyor.
Üst solunum yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme etkisi yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de zararlı toksinlerin balgam yoluyla kolayca atılmasını sağlar.
Beyin hücre duvarında antioksidan koruması sağlayarak hafızayı korur. Özellikle Alzheimer hastalığına iyi gelen bir besindir. İltihap ve ödem azaltıcı etkiye sahip olduğu için eklem kireçlenmelerinin önüne geçer. Üre ve ürik asit seviyesini azalttığı için gut hastalığına karşı koruyucudur.
Vişne Suyunda Hangi Vitaminler Var? Vişne, A ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor minerali bakımından zengindir. Özellikle ateşli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmasıyla bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri