Has Oda olarak isimlendirilen Topkapı Sarayı'ndaki hırka, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in günümüze ulaşan iki hırkasından biri olarak biliniyor.
topkapı sarayı'nda kutsal emanetler'in bulunduğu yer. hz. ali'nin kılıcı, hz. muhammet'in sakalı,ayak izi, tövbe kapısı, kabe'nin anahtarları buradadır.
Padişah ile beraber padişahın ailesi bu odalarda yer alırdı. Özel olarak bakımı gerçekleşen odalar, sarayın en önemli bölümleri içerisinde bulunurdu. Has oda içerisinde sadece padişaha ait olan özel unsurlar yer alırdı.
Padişahlık kurumunun kullandığı resmî bir mekân olan Has Oda, padişahın yazlık ve kışlık odalarını barındıran iki katlı bir yapıdır. Fatih döneminden itibaren yazlık köşklerin ve havuzun bulunduğu Mermer Sofa adeta yapının balkonu gibi kullanılmıştır.
Sarayın en önemli mekanıdır. Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul'a getirilen bu eserler için en önemli mekan olan Has Oda ayrılmış ve kendileri bu eserlerin tam karşısında bulunan Fatih Köşkü'ne geçmişlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Padişahların gezisine giydirip çıkarmak konusunda görevli olan kişiler has odabaşı şeklinde ifade edilir. Tabii görevi sadece bununla sınırlı değildir. Ayrıca padişah nereye giderse onun yardımcılığını yapmak için yanında bulunurdu.
Enderun ile Harem Dairesi arasında bulunan Has Oda sadece Osmanlı padişahına özeldir. Yazlık ve kışlık bölümlerden oluşan iki katlı bir dairedir. Fatih döneminden itibaren yazlık köşklerin ve havuzun bulunduğu Mermer Sofa (Sofa-i Hümâyun) padişah tarafından adeta yapının balkonu gibi kullanılmıştır.
Has odalıların en önemli görevleri ise; padişahın odasının düzenini sağlamak, temizliğini yapmak, padişahın giysilerini girdirip çıkarmak, kutsal hırka dairesinin temizliğine bakmak, her daim padişahın gittiği yerde bulunmak, dini günlerde öd ağacı yakmak, sorumlu oldukları alanlara gülsuyu serpmek diyebiliriz.
Hapishane pembe oda eş ziyareti, mahpusların genellikle resmi nikahlı eşleriyle belirli aralıklarla birkaç saat veya gün boyunca özel bir yerde yalnız kalabilmelerine ve cinsel ilişki kurabilmelerine imkan tanıyan özel bir ziyaret türüdür.
H tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır.
Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmiş, bir bölümü de İslam ülkelerinden derlenmiştir. Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Osmanlılar'da Dârüssaâde tabiri, yaklaşık 380 yıl padişahların ve ailelerinin ikametgâhı olan Topkapı Sarayı'nın Harem Dairesi için kullanılmıştır. Bu tabir bazı kaynak ve belgelerde doğrudan doğruya sarayı ifade eder bir şekilde de geçer.
Topkapı Sarayı'nda yer alan Kutsal Emanetler, Hz. Muhammed'e, dostlarına ve İslam'daki bazı peygamberlere ait olduğuna inanılan eşyalardır. Kutsal Emanetler arasında Hz. Muhammed'in ayak izi, sakalı, kılıçları vs. yer almaktadır.
Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.
TOPKAPI SARAYI'NDAN NOTLAR
* Restorasyon sonrası yeniden ve ilk defa ziyarete açılan Mukaddes Emanetler Dairesi, Fatih Köşkü, Mecidiye Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu, Topkapı Sarayı'nın kapalı olduğu salı hariç her gün 09.00- 17.30 arasında ziyaret edilebilecek.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Öyle ki; Pembe Oda (Eş Görüşmesi Ödülü) uygulamasının da bulunduğu yönetmeliğin ismi Hükümlü Ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik'tir. 2013 yılından bu yana ise ülkemizde uygulanmaktadır.
Pembe odaya gizli davet
Eş görüşmesinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için, görüşmenin mahremiyetini ihlal etmeyecek tüm tedbirler alınıyor. Bunlardan biri de görüşme odası giriş kapısının dış kısmını gösterecek şekilde kamera konulup, kayıt yapılması.
Halk tabiriyle “pembe oda” olarak bilinen ve hükümlünün, eşiyle cezaevi infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşebilmesi Türk Hukuk Mevzuatına 30 Mart 2013 tarihli “Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle girmiştir.
Görevlerindeki yardımcılar, yine hadım olan has odabaşı (Pargalı İbrahim Paşa has odalık vazifesi alan nadir hadım olmayan kişilerdendir), kilerci başı ve hazinedarbaşıdır.
Mühürler; mühr-i hümâyûn, şahsî mühürler, vakıf mühürleri ve resmî mühürler gibi kullanım amacına ve kullanan şahsa göre tasnif edilir. Yapıldığı malzeme, sanat değeri açısından da mühürler farklılık gösterir. Örneğin, padişahların biri zümrüt, üçü altın olmak üzere dört mührü olurdu.
İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda kabullere mahsus daire. Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusundan üçüncü avlusuna geçişi sağlayan Bâbüssaâde'nin tam karşısında ve enderun denilen bu avluda yer almaktadır.
Fatih Sultan Mehmed Has Odayı Top- kapı Sarayında üçüncü yer denilen kısım da yaptırmış1, Padişah hizmetleri için Or han Gazi, Sultan Yıldırım Bayazid ve Çelebi Sultan Mehmed zamanlarında ih dası rivayet edilen Rikâpdâr, Silâhdâr ve Çûhadârları2, “Has Oda” denilen kendi odasında vazifelendirmiştir.
Has Odadakiler Enderun Mektebi'nin elit kısmı idiler. Defalarca seçimden geçmişler ve genç olmalarına rağmen sistemde büyük bir yere sahip olmuşlardır.
hasoda hazinesi
Hasodada saklanan değerli eşya ile padişahın özlük paralarının bulundurulduğu yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri