Göz migreni gözün şiddetli bir biçimde ağrımasına denmektedir. Esasında migren çeşitleri arasında göz migreni gibi bir alt tür yoktur ama genelde hastalar göz ağrısını göz migreni olarak tanımlamaktadır. Tek taraflı migren, gözü ve şakak kısmını da etkilemektedir. Göz migreninde gözde kızarma, sulanma, şişme de olur.
Hastanın bir ağrı atağı sırasında yanıp sönen, parlayan ışıklar, zikzaklı çizgiler veya yıldızlar görmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Hatta bazı hastalarda görüş alanının kısıtlanması ve kör noktaların oluşması da beklenebilir. Göz migreni atağı, hastanın günlük rutinlerini yapmasına engel olabilir.
Göz migren hastalığının en önemli belirtileri şiddetli ağrı ve görme sorunları olsa da kişiden kişiye değişen farklı semptomlara neden olabilir. Göz migreni semptomları kişinin günlük hayatını önemli derecede etkileyebileceği için tedaviye ihtiyaç duyulur.
Göz migreni, veya oküler migren, normal migren gibi ataklar halinde gelen ve genellikle bir gözde ortaya çıkan şiddetli ağrı veya geçici görme kaybı ile karakterize bir durumdur. Göz migreninde gözde kızarma ve şişlik de görülebilir. Genellikle bir saat içerisinde şikayetler kaybolur ve görme eski haline döner.
Yukarıda bahsettiğim gibi oküler migren tipik olarak bir saat içinde kendiliğinden tedavisiz olarak düzelir. Göz migren atakları esnasında görme açısından önemli bir iş yapıyorsanız (araba kullanma, okuma gibi) yaptığınız işi bırakıp görme seviyesinin normale dönünceye kadar dinlenmeniz en uygun davranış olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Oküler migren ya da oftalmik migren olarak da adlandırılan göz migreni, gözde ya da beyinde anatomik bir bozukluk olmadan sebebi çok bilinmeyen bir şekilde görme alanının bir bölgesinin kararması ya da görme alanının bir bölgesinde görsel halüsinasyonlarla karakterize geçici bir durumdur.
Migren ağrısını hafifletmek için alın veya şakaklara soğuk kompres uygulamak etkili olabilir. Soğuk, kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletebilir. Derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi sakinleştirici teknikler stresi azaltabilir ve migren ağrısını hafifletebilir.
Retinal migrenin gözde meydana gelen dolaşım bozukluğu sebebiyle görüldüğü bilinmektedir. Migrenden ötürü meydana gelen görme kayıpları kalıcı olarak meydana gelmemektedir. Retinal migren rahatsızlığı herhangi bir muayene sonrasında teşhis edilememektedir.
Migren ağrısının nedenlerinden biri de de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle migren, en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat fazla olan migren atakları özellikle adet dönemlerinde hormonal değişimden dolayı şiddetini artırabilir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Akıllı telefonu fazla kullananlardan 60 olgu (%39,7) akılı telefon kullanımının migren ataklarını tetiklediğini bildirdi ve bu hastaların %92,7'si ışık hassasiyeti tariflemekteydi. Düşük oranda akıllı telefon kullanan grupta sadece 12 olgu (%8,0) akıllı telefon kullanımının migren ataklarını tetiklediğini bildirdi.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir. Migrende, çoğunlukla zonklayıcı ve yarım baş ağrısı atakları olur. Tedavi edilmezse ataklar tipik olarak 3 saat-3 gün devam eder.
Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir. Göz yorgunluğu: Uzun süreli bilgisayar kullanımı, okuma veya yoğun görsel aktiviteler göz yorgunluğuna yol açabilir.
Migren hastalarına ağrı kesici olarak ibuprofen, parasetamol içeren ilaçlar verilebilir. Triptan grubu tabletler ve dihidroergotamin enjeksiyonları da migren atağı tedavisinde kullanılabilir.''
Göz migreni ise migren atağının bir türüdür ve çoğunlukla gözle ilgili semptomlarla ortaya çıkar. Göz migreni semptomları, şunları içerebilir: Gözde ağrı veya batma hissi. Gözlerde kızarıklık veya şişlik.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Migren, beyinde yaşanan bir dizi kimyasal değişim sonucu oluşan özel bir başağrısı türüdür. Ağrı genellikle başın bir yarısından başlar ve şiddetlenir. Migren ayrıca zorlayıcıdır, uzun sürer (en az dört saat) ve beraberinde mide bulantısı, kusma, ışık, ses, koku ve dokunmaya karşı hassasiyet eşlik eder.
Migren ağrıları zaman zaman tek taraflı olarak gözlere yayılabilir. Gözde zonklama şeklinde ağrı yakınması olabilir.
Ağrıyı sol gözünün içinde ve özellikle sol göz kapağının altında nazal tarafta daha yoğun hissediyor. Aşağı ve yukarı bakış ile ağrı şiddetleniyor. Gözde kızarıklık, gözyaşında artış, o bölgede terleme değişikliği, görme keskinliğinde azalma veya çift görme tariflemiyor.
Migren ataklarından kurtulmak mümkün mü? Kesinlikle. Bugün migren, ilaçsız da tedavi edilebilir, ataklarla baş edilebilir. Tetikleyen faktörler kontrol altına alınırsa yüzde 50, hatta daha fazla oranda hastanın ataklarını ve ağrılarını azaltması mümkün.
Kafeinli içecekler,yoğurt,çikolata,çerez ,sucuk,salam ,sosis,soğan,incir,peynir,tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler (özellikle viski, bira, kırmızı şarap) migren ataklarını tetileyebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Eğer kafein miktarı abartılırsa bir süre sonra sizi rahatsız edecek başağrılarının sebebi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri