✦Kapalı derken bir açık olmama durumu var ve gizli, saklı anlamında olduğu için eş sesli kelime olur. ✦Yazılışları ve okunuşları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere eş sesli denir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Cevap. Cevap:Evet sesteştir.
İlgili 21 soru bulundu
Yazılışları aynı fakat anlamları değişik olan kelimeler eş sesli sözcüklerdir. Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Örneğin ''hâlâ'' kelimesi ile ''hala'' kelimeleri eş sesli kelimeler değildir. Bu iki kelimenin anlamları birbirinden farklıdır. Bakıldığı zaman yazılışları aynı gibi görünse de aynı değildir. Anlamları da birbirinden farklıdır.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Uyarı 1 : “hala” ve “hâlâ”, “kar” ve “kâr”, “adet” ve “âdet” kelimeleri eş sesli değildir. Okunuşları ve anlamları farklıdır. Uyarı 2 : Eş sesli kelimelerle çok anlamlı sözcükleri karıştırmamak gerekir.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır. Buda kelimenin sesteş olduğunu rahatlıkla gösterir.
Sağ kelimesinin belli bir eş anlamlısı yoktur. Sağ tarafta kelimesi sağ kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir. Bunun dışında sağ kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Yani hayatta olmak anlamında kullanıldığında diri ve canlı kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
Bazı sözcüklerin okunuşu aynı veya birbirine yakın olup, yazılışları farklı olabilir. Bu kelimeler "sesteş kelimeler" grubuna dahil edilemez. Örneğin, grup kelimesi ile gurup kelimesinin okunuşları birbirine oldukça yakın olup, anlamları farklıdır. Ancak bu kelimeler sesteş değildir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Kart kelimesinin de iki farklı anlamı olduğu için eş sesli kelimedir.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Bağ kelimesi eş sesli bir kelimedir ve kelimenin farklı anlamları bulunmaktadır. Bağ; bahçe, bostan, deste, ilgi, ilişki, nesneleri birbirine tutturmak için kullanılan şeyler anlamına gelmektedir. Merak edilenleri sizler için derledik. Bağ kelimesinin eş sesli bir kelime olduğu söylenebilir.
Dağ eş sesli bir kelimedir.
Eşya: Eş sesli değil. Araç gereçlerin bütününe eşya adı verilir.
Bir değişiklik yok ki... Güneş'in sadece ve sadece bir anlamı vardır.. Bildiğimiz Güneş işte! :) BAŞARILAR!
Eş sesli kelimeler konu anlatımı ile öğrenebilmek mümkündür. Bilindiği üzere farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Çim kelimesi eş sesli bir kelime değildir.
Aldım kelimesi de eş sesli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri