Kombuchalarınızı serin ve güneş ışığı almayan bir yerde, kilerinizde veya buzdolabında saklamanızı öneririz. Kapağını açtıktan sonra 5 gün içerisinde tüketiniz. Eğer 2 haftadan uzun bekleyeceklerse, 2 haftalık aralıklarla şişelerin kapaklarını açıp içerisinde biriken fazla gazı çıkarmanız gerekir.
Kombucha'nız hazır olduğunda kültürü temiz ellerle cam bir kaba alıp, çayınızı plastik süzgeç ya da tülbentten geçirerek cam şişelere süzün. Kombucha buzdolabında saklanmalıdır ve soğuk olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Ticari olarak şişelenmiş kombu çayı (açılmamış) etiketteki son tüketim tarihi + (2 – 3) ay, Ticari olarak şişelenmiş kombu çayı (açılmış) 1 hafta, Ev yapımı kombu çayı buzdolabında 1 ila 3 ay arası dayanır.
Dolayısı ile kombuchanın da sınırsız tüketiminden bahsedemeyiz. Bugüne kadar taradığımız kaynaklarda, okuduğumuz makalelerde, incelediğimiz bilimsel çalışmalarda; sağlıklı bir yetişkin için günlük ortalama doz, kilo başına 5 ml olarak geçer. Yani; 70 kg bir kişi, günde 70 x 5 = 350 ml kombuchayı rahatlıkla içebilir.
Şimdi siz, pH'ı yüksek (hatta daha iyi olsun diye karbonat vs. ekleyerek daha da yükselttiğiniz) bazik bir suyla çayınızı demlerseniz, her ne kadar şeker ve başlangıç çayı pH'ını bir miktar düşürse de fermantasyonun başlayacağı noktaya gelemez. Haliyle şekerli çay gibi takılan Kombucha'nız derhal küflenir.
İlgili 20 soru bulundu
Kombu çayı yasaklı listede olan çaylardan biridir. Bakteri ve mantarlardan hazırlanan bu çay, hassas gebelerde enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle tüketmekten kaçınmalısınız. Sık sık idrara çıkaracağı ve ishali tetikleyeceği için bebeğe de anneye de zarar verebilir.
Kombucha'nız peynirimsi, çürümüş, kötü bir kokuya sahipse, bir şeyler ters gitmiş demektir.
İçerisindeki probiyotikler sayesinde bağırsakları düzenler ve vücuttaki toksinleri atmak için yardımcı olur. Bağırsak sağlığını ve aynı zamanda sindirim sistemini düzenler. İçerisindeki polifenoller nedeniyle çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
7.Kilo verdirir: Yapılan araştırmalar Kombucha'nın metabolizmayı geliştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığını gösterdi. Ara öğünlerde günde 2 kez tüketilebilir, hem bağırsak faaliyetleri düzene girer hem de yağ yakımı hızlanır.
Kombucha'yı sadece içmenizi değil, aynı zamanda tonik olarak topikal uygulama yapmanızı da öneriyoruz. Zira bugün pek çok cilt bakım ürününde probiyotiklerin kullanıldığını görüyoruz ve çalışmalar bize gösteriyor ki Kombucha topikal uygulandığında da cilt sorunlarına iyi geliyor.
Oldukça özenli bir şekilde demlenmesi gereken Kombu Çayı doğru tüketilmelidir. Buna göre her sabah aç karnına bir bardak Kombu Çayı içilmelidir. Bu çay genellikle kahvaltıdan yarım saat önce içilmelidir. Oldukça zor demleme yöntemi olan bu çayın tüketilmesi için de doğru teknikler kullanılmalıdır.
Kombu çayı çay mantarının, siyah çay ve bir miktar da şeker fermantasyonuyla üretilen ekşi tatlı arası, asidik ve karbonatlı içeriği ile sodayı andıran bir tada sahip fermente bir içecektir.
Kombucha, yaklaşık iki bin yıl önce Asya'da doğmuştur. Yeşil çaydan doğal yolla fermente edilerek yapılır. Hafif tatlı, gazlı ve lezzetli bir içecektir. Tıpkı Kefir gibi probiyotik özellik taşımasının yanı sıra, antioksidan, aminoasit ve enzim açısından da oldukça zengindir.
Kombu mantarını saklamak için; hazırladığınız kombu çayı ile birlikte bir parça kombu mantarını "kola veya su şişesi içerisine" koyun ve sıkıca ağızını kapatın. Üzerine saklama tarihini yazın ve buzdolabı raflarından biri üzerine koyun. +3°C ila +4°C derecede 4 ay süre ile mantar canlılığını koruyor.
Sabah içildiğinde günü canlılıkla geçirmenizi sağlayan Kombucha, gece içildiğinde vücudun dinlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
Benzer bir fermantasyon sürecinden geçmiş olmalarına rağmen kefir geleneksel olarak sütle, kombucha ise yeşil veya siyah çay ile yapılır. Bu içeceklerin her ikisi de bağırsak sağlığını destekleyen faydalı bakteriler olan probiyotikler sağlar. Ayrıca antioksidan ve antibakteriyel etkileri olabilir.
Doğu Asya'da ortaya çıkmış, Almanya'ya 19.yüzyılın başlarında Rusya üzerinden ulaşmıştır. Mantar, düz bir diske benzer, jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer.
KOMBUCHAYI KİMLER İÇEBİLİR? Sağlıklı bir vücuda sahip yetişkinler ve 3 yaşını geçmiş çocuklar kombucha'yı rahatlıkla içebilirler.
Kombucha çayı öncelikli olarak zayıflama konusunda son derece yardımcı bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırarak ve yağ birikmesini sınırlandırarak kilo vermede oldukça etkilidir.
Kombucha, probiyotikler başta olmak üzere, C vitamini, B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini, proteinlerin yapıtaşı olan amino asitleri, demir, bakır, çinko, flor, klor, iyot, fosfor minerallerini de içerir. Organik asitler, kateşinler, aktif enzimler, amino asitler ve polifenoller bakımından da zengindir.
Kombucha, bağırsak için faydalı bakteri türlerinden biri olan laktik asit bakterilerini de içeren canlı kültürler içerdiğinden probiyotikler açısından zengindir.
Diüretiktir, idrar söktürürken böbrek taşlarının da erimesine yardımcı olur.
Kombucha mantarını ılık suda yıkadıktan sonra kavanozun içine koyun. Kavanozun hava alması için, üzerine temiz bir tülbent örtün ve lastikle bağlayın. Kavanozu 4-10 gün arası oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığı almadığı bir yerde bekletin. 7. günün ardından mayalanan kombu çayını tüketmeye başlayabilirsiniz.
Düzenli tüketimle vücutta biriken toksin ve atıkları temizleyerek yok etmesini sağlıyor. Şeker ve tansiyonu dengeleyerek, iniş ve çıkışlarını engelliyor. Günlük kombucha tüketimi kanı düzenleme etkisi de bulunuyor. Yağ yakma ve ödemleri yok etme etkisini de kişiye sağlıyor.
Kullanım alanları? Organik kombucha mantarı probiyotik, doğal fermente çay yapımında maya olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri