Göz kapaklarının şişmesi hangi hastalığın belirtisidir? Göz kapaklarında meydana gelen şişmeler, alerjiler, pembe göz, göz egzaması, zona hastalığı ve orbital selülitin bir belirtisi olarak görülebilir. Bunun yanında alınan darbeler ve yaralanmalar sonucunda da göz kapağında şişme meydana gelebilir.
Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir. Alkol, az veya çok uyku, kozmetik ürünler gibi diğer dış etkenler de göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Gözlerde oluşan ve kaşıntıyla beraber baş gösteren alerjik etkenli göz şişmeleri hekimlerimizin önerdiği kremler ya da antibiyotiklerle tedavi edilir. Böyle durumlarda mutlaka gözler temiz tutulmalı, elle temas etmemeli ve mümkünse kendiliğinden geçmesi beklenmeden hekime gitmelidir.
Stres, vücutta salgılanan hormonların dengesini etkileyebilir ve buna bağlı olarak göz kapaklarının şişmesi görülebilir. Stresin göz kapaklarında şişliğe neden olmasının birkaç nedeni vardır. Stres, vücutta sıvı birikimine yol açabilir, bu da göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz muayenesi ile tanı konulabilir. En sık kullanılan tanı yöntemi göz dibinin Retina anjiyografisi ile incelenmesidir. Son yıllarda kullanıma giren retina tomografisi (OCT) kistoid maküla ödeminin tanısında en net bilgi veren yöntemdir.
Göz kapağı şişliği günlük hayatta sık karşılaşılabilen bir sorundur. Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır. Göz kapağındaki şişlik çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelse de bazı şişliklerin tedavi edilmesi gerekir.
Akut böbrek yetmezliği belirti ve semptomları, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve şunları içerebilir: İdrar çıkışında azalma. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Konjonktivit semptomları yaşıyorsanız, durumun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Gözde ödem; göz kapağı, göz çukuru ve gözün çevresinde yer alan her hangi bir alanda ortaya çıkabilir. Genel olarak alerjik göz hastalığı, enfeksiyonlar, vücutta ödem tutulması ile bazı böbrek rahatsızlıkları ile bu durum oluşabilir.
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
İnce dilimler hâlinde kesilmiş olan çiğ patatesin 5 – 10 dakika kadar ilgili bölgede bekletilmesi de şişlikleri giderir. Göz altı şişliklerini hem doğal yöntemleri uygulayarak hem de kozmetik ürünlerini kullanarak giderebilirsiniz.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Batı sembolizminde sağ göz güneşin, günün ve geleceğin sembolleri olurken sol göz ise ayın, gecenin ve geçmişin sembolüdür. Doğuda ise bunun tam tersi doğru kabul edilir.
Göz damarlarında gelişen damar sertliği ya da göz damarlarında oluşan pıhtılar geçici görme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kalpte oluşan ritim bozuklukları da kalp içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek göz damarlarına pıhtı atılmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri