Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Allah bir kula nimet verdiğinde şükretme, ancak o nimeti aldığında ise hamdetmek gerekmektedir.
Müfessir Hamdi Yazır, şükür hakkında "Şükür, geçmiş olan bir nimete kavlen, fiilen veya kalben Mün'imini tazim ile mukabele etmektir. Sadece fiilen veya kalben yapılan şükür ne medihtir ne hamd. Lâkin lisan ile kavlen yapıldığı vakit hem hamd hem medih olur ve bu hamd şükrün başıdır.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Cenab-ı Hakk'ın “Eş-Şekûr” esması doğrudan ve kaynak, mastar olarak şükür kelimesini çağrıştırır.
İlgili 29 soru bulundu
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Eş-Şekûr Faziletleri Nedir? - Bu ism-i şerifi 526 defa Ya Şekûr diye günlük olarak okumaya ve zikretmeye devam eder ise kişi vücut ağrılarından kurtulur. - Ya Şekûr Celle Celalühü şeklinde 526 defa okuyan kişinin ise rızkı bol ve nimetlerinin devamlı olması sağlanır.
Hastalık ve musîbetlerin nîmetiyet ciheti, netîceleri îtibâriyledir. Sonunda ulaşılan nîmetin derecesi nisbetinde de vesîlelerin kıymeti artmakta, şükür ve hamdi gerektirmektedir. Allah'dan elbette musîbet istenilmez. Ancak gelen musîbete de isyân etmeden sabır içinde şükretmek her mü'minin aslî vazîfesidir.
hamd şükür'den daha geneldir; bollukta da darlıkta da, sağlıkta da hastalıkta da, hüzünde de sevinçte de hamd edilebilir. ama şükür sadece nimet karşılığı ve o nimetin artması için olduğundan, hastalıkta ve sıkıntılı anlarda, kötü durumlarda şükredilmez diye anlatılabilir en basit haliyle.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması” hem “Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
En çok bilinen ve en çok okunan şükür ayetlerini şöyle sıralayabiliriz: Ali İmran Suresi 145. ayet. İbrahim Suresi 7. ayet. Bakara Suresi 152. ayet.
Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
"Allah sizi, analarınızın karnından hiçbir şey bilmiyorken çıkardı. Size kulaklar, gözler, gönüller verdi, ta ki şükredesiniz." Şükür kalp ile dil ile ve organlar ile olur. Kalp ile şükür Her nimetin Allah tarafından verildiğine, insanların ise birer vasıta ve sebep olduğuna inanmaktır.
İslam âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir: Şükür, her nimetin Allah'tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır.
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Bilhassa Müslüman aleminde mühim sözcükler arasındadır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Hamdolsun, Allah'a övgü ve şükür sunmak manasıyla ile birlikte olağan hayatta birçok yerde kullanılmaktadır. Bilhassa yemek yedikten sonra çoğu hamdolsun denilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçen “şükretmek” kelimesi ise Türkçe anlam olarak “Allaha duyulan minneti ifade etmek, iyiliğe karşı gösterilen memnuniyet, insanın halinden memnun olması” olarak sözlüklerde ifade edilmektedir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Ayetlere ve hadislere baktığımızda musibetlere şükredilmez hamd edilir noktasında uyarıda bulunulduğunu görmekteyiz. Şükür; Arapça kökenli bir kelime olup dilimizde teşekkür etmek anlamındadır. Bize yapılan bir iyilik, sunulan bir ikram karşılığı veya sonrası yapmamız gereken teşekkürdür.
TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Kulları tarafından en fazla sevilmeye layık olan tek varlık Yüce Allah'tır. El-Vedud esması Allah'ın 99 isimlerinden olup güzel sıfatlarındandır. El-Vedud, Allah kendisine itaat eden, kendisini çok seven kullarını da çok seven ve sevilmeye tek layık olandır manasını içerir.
Eş Şekur esmasının zikir adedi 526 olmaktadır. Eş Şekur esmasını zikreden kişiye Allahu Teala rızkını bollaştırmakta ve nimetlerin devamlı olmasını sağlamaktadır. Eş Şekur ismi şerifini zikretmek gözler için faydalı bir zikirdir. Eş Şekur esmasını zikreden kişi vücudunda hafiflik ve zindelik hissetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri