Tramvay: Şehiriçi yolcu taşımacılığında genellikle karayolu araçlarının yolları üzerine döşenen raylarda giden en eski demiryolu toplu taşıma sistemidir.
Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Tramvay: Karayolunda raylar üzerinde hareket eden, büyük şehirlerde yolcu taşımada kullanılan bir araçtır.
Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
Tramvay sistemleri, genelde kent içi yörelerde sefer yapmakta ve tramvay yapım ve işletme düzenine göre kurulmuş sistemlerdir. Metro sistemi genelde, zemin altında tünellerde, yer üstünden çok derinlerde, sefer yapan, istasyonlara erişim için, asansör, yürüyen merdivenler ve merdivenlerle donatılmış sistemlerdir.
Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Demir Yolu Araçları: Metro, tramvay, tren, hızlı tren gibi araçlardır. 3. Deniz Yolu Araçları: Gemi, vapur, sandal, kayık, feribot, şilep, deniz otobüsü gibi araçlardır.
Kara taşıtları, hava taşıtları, deniz taşıtları , demiryolu taşıtları vb. ulaşım araçlarını öğreniyoruz.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Sıklıkla kullanılan "demiryolu"yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"demir yolu"dur.
Kömür, demir gibi yer altı kaynakları ile tarım ve orman ürünlerinin alıcı merkezlerine aktarımı genellikle demiryolu taşımacılığıyla yapılmaktadır. Demir yolu taşımacılığı hem çevre dostudur, hem de uzun mesafeli taşıma hizmeti ihtiyaçlarında ciddi maliyet avantajı sağlamaktadır.
Demir yolu taşıtlarından biri de metrodur. Metro kullanan kişiler ise vatman olarak adlandırılmaktadır. Tramvay da demir yolu taşıtları arasında yer almaktadır.
Tramvay-tren, tramvayların hem kentsel bir tramvay ağını, hem de geleneksel trenlerin kullandığı demiryolu hatlarında hareket eden bir hafif raylı toplu taşıma sistemidir.
Meselâ, at arabası, fayton, kağnı, el arabası veya bisiklet, kendi itme güçlerine sahip olmayan, ak sine insan veya hayvan gücüyle hareket eden, bu sebeple de motorlu araç kavramı dışında kalan motorsuz taşıt araçlarıdır.
Ulaşım karayolu, havayolu, denizyolu ve demir yolu olmak üzere 4 farklı şekilde gerçekleşebilmektedir.
yolcu kapasiteli raylı toplu taşım sistemidir. Karayoluna aynı seviyede döşenen raylar üzerinde hareket ettiğinden, mevcut karayolu trafik düzenine uymak zorunda olup bu araçlara geçit ve kavşaklarda karayolu araçlarına göre geçiş üstünlüğü sağlanmaktadır.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır.
Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri