Eğer gözlerden birinde normal görüş yoksa bu durum kişiyi olumsuz etkiler. Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz.
Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimine engel olan her durum göz tembelliği (ambliyopi) ile sonuçlanır. Göz tembelliği, tek taraflı veya çift taraflı görme keskinliğinde azalmadır.
Gözlükle veya lens ile yapılan muayenede her iki gözün görme derecesi toplamı en az 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 6/10 ise, toplamda 14/20 elde edilir. Bu kişinin polis olmasına engel yoktur. Fakat biri 0.7, diğeri 0.9 olursa polisliğe engeldir.
Tedavi edilmediğinde görüş keskinliğinin hızla düşmesine, iki gözle birden görüşün kaybolmasına, derinliğin algılanmasında güçlüklere ve sağlıklı gözde de görüş kaybı oluşmasına yol açabilen göz tembelliği, gelişim çağında oluştuğu için kişinin kendisinin fark etmesi oldukça güçtür.
Göz tembelliği, erken çocukluk döneminde tedavi edilmezse ileri yaşlarda kalıcı görme azlığına yol açabiliyor. Üstelik o dönemde tedavi için geç kalınmış oluyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre bir gözünde tembellik olan çocuklar travmaya bağlı olarak diğer gözlerini de kaybetme riski taşıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak aynı kişinin 2 gözü arasında hipermetropi dereceleri farklı ise(anizometropi) beyin derecesi yüksek olan gözü kullanmaz ve o gözde tembellik(ambliyopi) gelişir. Ambliyopinin dereceleri vardır. Ağır göz tembelliğinde tembel gözün görmesi çok düşük ise ehliyet alınmasına engeldir.
Beyindeki görme merkezleri gelişimlerini 8-10 yaşlarına kadar tamamlarlar. Bu gelişimi sekteye uğratacak bir sebep varsa, bu sebep giderilse bile artık bu merkezler 10 yaş sonrası gelişemedikleri için görme fonksiyonu tam olarak yerine getirilemez.
Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Hastanın durumuna göre gözlük önerilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz hastanesinde bulunan görsel terapi merkezinde bu hastalar ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilebilmektedir.
Etkilenen göz istemsiz olarak farklı yönlere bakabilir ancak her zaman böyle bir durum söz konusu değildir. Göz tembelliği çoğu zaman tek gözü etkiler ancak bazı durumlarda her iki gözün görmesi de etkilenebilir.
Göz Tembelliği Tedavisi
Gözlüğe alışma ve görmenin artması yaklaşık 2 ay kadar beklendikten sonra kapama tedavisi başlanır. Kapama tedavisinde iyi gören göz her gün belli bir süre kapatılarak az gören gözün çalıştırılması amaçlanır.
Ben de göz tembelliği rahatsızlığı ile askere gittikten 4 ay sonra askerliğe elverişli değildir raporu aldım.göz tembelliği olan birisi kesinlikle askerliğe elverişli değildir.süreç olarak görme probleminden dolayı revire yani doktora gitsin. hastanede muayene olduktan sonra heyete girecek .
Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10'da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü, düzeltmeden sonra 10'da 10(tam) olmak zorundadır. Göz dereceleriniz üst sınırdan fazla ise maalesef polislik için engel teşkil ediyor demektir.
Aşağıda belirtilen sağlık kriterlerine uygun olmak: Vücudun herhangi bir yerinde protez bulunmamak. Herhangi bir görme (renk körlüğü, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat vb.) veya işitme kusuru taşımamak.
Öncelikle tabletler ve cep telefonlarının gözü bozmadığını söyleyelim. Hatta göz tembelliği olan bir çocuğun daha iyi gören gözünü bantlayarak gözlükleriyle tembel gözünü fazladan çalıştırmak için televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonu oyunlarını özellikle önermekteyiz.
Göz ve beyin gelişiminin olduğu kritik dönemden sonra göz tembelliği oluşmuş ise bundan sonraki süreçte ilerlemez ve genellikle tedaviye cevabı zor olur. Ambliyopi tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler olgunun yaşı ve tedavi başlangıcındaki görme keskinliğidir.
Göz Tembelliğinin (Ambliyopi) Nedenleri Nelerdir? Göz tembelliği, sıklıkla 3-5 yaş arası çocukluk döneminde karşılaşılan bir bozukluktur.
Fatma Altınsoy, “Görme tembelliği yüzde 2 ila 5 arasında görülüyor” dedi.
Katarakt doğuştan görülebilen ve göz tembelliği oluşumunu son derece hızlandıran bir göz rahatsızlığıdır. Katarakt doğuştan olduğu zaman çok erken göz tembelliğine yol açabilir. Bu durum, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Göz Tembelliği Tekrarlar mı? Başarıyla tedavi edilen hastaların yaklaşık dörtte birinde tedavi kesildikten sonra bir yıl içinde görme tekrar azalabilir.
Mesela bazı mesleklerde (askerlik, pilotluk gibi) göz tembelliği olanlar yer alamazlar.
Eğer, örneğin bir kişi belirli bir nesneyi 10m uzaklıktan fark edebiliyorsa ve normal bir kişi aynı nesneyi 100 m uzaklıktan fark ediyorsa, bu kişi için geçerli görme kabiliyeti yüzde %100 yerine %10' dur.
Anne- Baba Gözlük Kullanıyorsa, Çocukta da Mutlaka Göz Bozukluğu Olur mu? Hayır, bu şart değildir. Ama genetik bir yatkınlık söz konusudur.
Büyüdükçe ve göz uzadıkça 18 yaşa dek hipermetropi azalır. 18 yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Ancak genç yaşlarda gözlüksüz uzağı net görebilen hipermetroplar, 40 yaştan sonra uzak görüş için de gözlük ihtiyacı duyar.
Şaşılık iki gözün farklı yönlere bakmasıdır. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğerinin içe, dışa, yukarı ya da aşağıya bakmasıdır. Şaşılığı olan hastalar, bazen başlarını sağa ve sola eğmek gibi değişik baş pozisyonlarında her iki gözleri ile düzgün bakabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri