Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyor. Sahip olduğu mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunu dökmemeli, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketmeli.
İlgili 32 soru bulundu
İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Çiğ lahana tüketmek metabolizmanızı hızlandırır, kol kay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Turpgiller olan beyaz renkteki lahana vücudun direncini arttırır, hastalıklardan sizi korur. Bu şifalı besin cilt sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız. Gerekli vitaminler bir süre farklı sebzelerden almalısınız. Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
Lahana güçlü bir idrar söktürücü besindir. Lahana suyu tüketildiğinde kişide sık sık idrara çıkma görülmektedir.
- Lahana suyu içerisinde iltihap gideren etki bulunur. İdrar yolunda oluşan enfeksiyonunda ve türlü iltihaplarda lahana suyu içimi faydalıdır. Lahana suyu kısa zaman içerisinde vücuttaki iltihapları temizler.
İçeriğinde bolca C ve A vitaminleri bulunan lahana, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir sebze. Hal böyle olunca kendisi doğru şekilde tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor.
Gaz problemi yaşayanların lahana tüketmemesi gerekir. Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir.
İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir. Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Lahananın İçinde Hangi Vitaminler Var? Lahana B1, B2, A, E ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum açısından çok zengin bir sebze. E vitamini hücrelerin yaşlanmasını önlerken, kan damarlarını koruyor. Betakaroten, göz ve cilde iyi geliyor.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Zayıflamaya ve özellikle göbek bölgesindeki yağların eritilmesine yardımcı olur. Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
Uzmanlar lahananın kabızlık yapan değil, kabızlığa iyi gelen besinler arasında yer aldığını, fakat lahana alerjisi yahut irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde lahananın, lahana suyunun ve lahana çorbasının yan etki olarak kabızlık yapabileceğini bildiriyorlar.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Fazla lahana tüketmek gaz ve şişkinlik gibi mide sorunlarına yol açar. Çok fazla lahana suyu tüketimi idrar yolu enfeksiyonuna ve tahrişe neden olabilir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Brokoli, lahana ve bürüksel lahanası gaz yapan şeker ve nişasta türleri içerir. Ama son derece faydalı olan bu besinlerden vazgeçmek yerine onları haşlamayı veya kavurmayı deneyin. Böylece sindirimleri kolaylaşır ve şişkinlik yapma ihtimalleri azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri