Gözaltındayken adliyeye veya başka bir yere nakledilen şüphelilere şu hallerde kelepçe takılır: Kaçacaklarına ilişkin belirti olması, Kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir. (CMK m.93).
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Ters kelepçenin uygulanabilmesi için, polisin makul bir şüpheye veya yasal bir dayanağa sahip olması gerekmektedir. Polis, gözaltına alınan kişiye kendisini tanıtmalı, neden gözaltına aldığını açıklamalı ve haklarını bildirmelidir.
Gerek İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin “Özgürlük ve güvenlik hakkı” başlıklı 5 ve gerekse Anayasanın “Kişi hürriyeti ve güvenliği” başlıklı 19. maddesi ile CMK m.93 ve 191/1 uyarınca, şüpheli veya sanığın güvenlik gerekçesi ile kelepçelenmesi mümkündür.
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın konuyla ilgili olarak, “Yönetmeliğe göre, polise karşı mukavemet veya kaçma şüphesi varsa kelepçe takılabilir. Bunu belirleyecek olan polistir. Ama bunda keyfiliğe yer olmamalı. Topluma mal olmuş kişilerin kaçma şüphesi yoksa kelepçe takılması gerekmiyor” dedi.
İlgili 18 soru bulundu
“Gözaltına alınan kişinin kaçma şüphesi varsa, başkalarına ya da kendisine zarar verme olasılığı varsa polisin gerekli önlemleri alma hak ve yetkisi bulunmaktadır. Genel kural bu. Ancak kaçma kuşkusu bulunmayan, kontrol altına alınmış kişilere de kelepçe takılabiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü, “cinsel taciz, kadın cinayetleri, uyuşturucu tacirleri ve terör suçları faillerinin” ellerinin arkadan, diğer şüphelilerin ellerinin önden kelepçelenebileceğini bildiren genelge gönderdi.
Yer gösterme işlemi; olağan hallerde hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacaktır.
Re: Kelepçe taşımak suç mu? Kolluk kuvvetleri ve özel kanunlarca izin verilenler haricinde kimse ateşli silah, 6136 sayılı kanun kapsamında bulunan tüm silahlar, cop ve kelepçe taşıyamaz.
Kelepçeler genellikle polis ve diğer güvenlik görevlilerince şüphelilerin kaçmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Rüyada Kelepçe Takıldığını Görmek
Rüya sahibinin rüyasında birine kelepçe takıldığını görmesi, o kişinin sakin olan hayatında çıkacak olan sorunlara yorumlanmaktadır. Rüyada kelepçe görmenin anlamı, ve çözümsüz kalmaya zor günler geçirmek demektir. Rüyada kelepçe görmek kısmetsizlik ve şansızlık anlamına gelmektedir.
Gözaltı tedbiri, kişinin yakalama anından belli bir süre sonra hakim önüne çıkarılmasına veya savcılık aşamasında serbest bırakılmasına kadar devam eder. Kişi, serbest bırakıldığında veya hakim önüne çıkarıldığın gözaltı tedbiri sona erer.
Şüphelinin yakınlarına haber verilmesini isteme hakkı,Bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkı,Şüphelinin ne ile suçlandığını öğrenme hakkı ve haklarını öğrenme hakkı,doktor tarafından muayene edilme hakkı,Şüphelinin üzerine atılı suçla ilgili bilgi vermeme-susma hakkı,Gözaltı işlemine karşı itiraz etme hakkı.
Davet üzerine ifade vermeye veya mahkemeye gelebileceği bilinen kişiler için veya delillerin karartılma tehlikesi bulunmadığı durumlarda, gözaltına alma kararı verilmemesi gerekir. Aşağılama, onur kırma, gözdağı verme gibi amaç ve sonuçlar için yakalama yapılamaz, gözaltı kararı verilemez.
praktiker, koçtaş tipi yerlerde bulabilirsin.
10) Çocuklara kelepçe ve benzeri aletler takılamaz. Ancak, zorunlu hâllerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlemler alınır.
Mahkemenin çözmesi gereken asıl olayı ispatlayan delillere doğrudan doğruya deliller, hakkında karar verilmesi gereken esas olaya bağlı olan yan olayları açıklayan delillere ise dolaylı delil denilmektedir.
Keşfin soruşturma evresinde de yapılabilmesi mümkündür. Soruşturma evresinde kural bu işlemin hâkim tarafından icrasıdır fakat gecikmesinde bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının da keşif yapabilme imkânı vardır.
Keşif, hakim veya mahkeme veya naip hakim ya da istinabe olunan hâkim veya mahkeme ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.
Görev alanı dışında veya görev süresi dışında herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.
Plastik kelepçe, bu isminin dışında aynı zamanda farklı isimlerle de anılabilmektedir. Bu isimler arasında cırt kelepçe, kablo bağı, kablo klipsi, naylon kelepçe, kilitli kelepçe de yer almaktadır.
8mm*380mm Plastik Kablo Bağı. Cırt Kelepçe. Hammadde : NYLON 6.6 (UL94 V-2) Çalışma Sıcaklığı : -40 °C ila +85 °C Minimum Açma Kuvveti: 55 kg Maksimum Bağlama Çapı : 100 mm Petrol ürünlerine, organik asitlere ve greslere mükemmel dirençlidir.
Plastik kelepçe, plastik kayışlardan yapılan ve eller için fiziksel kısıtlama getiren bir tür kelepçe. Metal kelepçelerin aksine tek kullanımlıktır. İlk olarak 1965 yılında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri