Kaşınan göze sıcak veya soğuk uygulamak kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bunun için bir havlu sıcak veya soğuk suyla ıslatılarak gözün üzerine koyulabilir. Kuru göz problemi yaşayan kişiler odalarında hava nemlendirici buhar makineleri kullanabilir. Nemli hava gözdeki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesini sağlar.
Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
İlgili 39 soru bulundu
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir. Şişliğin devam etmesi ve günden güne azalmaması durumunda doğru tedavi yöntemi için uzman doktora görünmek önemlidir.
Hava kirliliği, alerjik nedenler, göz kuruluğu veya mikrobik nedenlere bağlı olarak gözlerde ve göz çevresinde kaşıntı sık görülür. Bazı durumlarda gözde kaşıntı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kısa sürede kendiliğinden düzelmeyen göz kaşıntısı için mutlaka göz doktoruna başvurmak gerekir.
Bazı insanlar özellikle dumana, egzoz gazına ve bazı parfümlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Göz kaşıntısının yaygın görülen nedenlerinden biri de viral, bakteriyel ve mantar nedenli enfeksiyonlardır. Sık görülen enfeksiyonlardan biri olan konjonktivitte gözün beyaz kısmı pembeleşir.
Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Gözleri kaşımak kısa dönemde daha çok kaşıntıya ve göz tahrişine neden olur. Ama daha önemlisi uzun dönemde korneanın yumuşamasına ve körlüğe kadar gidebilecek görme kayıplarına sebep olabilir. Özellikle çocukların kuvvetli ve sık göz kaşıması ileride keratokonus hastalığı için zemin hazırlar.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
PATANOL etkin madde olarak olopatadin içerir. PATANOL mevsimsel alerjik konjunktivitin oküler belirtilerinin ve bulgularının tedavisinde kullanılır.
En az salatalık kadar sık göz çevresi bakımında tercih edilen doğal malzemelerden patates, göz kaşıntısına da iyi geliyor. Onun bu etkisinden yararlanmak için de tıpkı salatalık gibi halka halka dilimleyerek göz yuvanıza oturtmanız ve o şekilde 10-15 dakika bekletmeniz yeterli oluyor.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Elma sirkesini göz altlarınıza uygulamak için, elma sirkesini bir çorba kaşığı suyla seyreltin. Daha sonra bir kulak pamuğu yardımıyla göz altlarınıza uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
Mevsimsel alerjik konjonktivit, yıl boyu süren alerjik konjonktivit, vernal konjonktivit gibi farklı tipleri bulunmaktadır. Göz alerjilerinde ilk belirtiler gözde sulanma, kaşıntı, göz çevresinde ödem ve göz kızarıklığıdır.
Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi oldukça yaygındır. Gözler kendilerini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki gösterdiğinde ortaya çıkarlar. Gözler, alerjenle savaşmak için histamin denilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve konjonktiva kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir.
Konjunktivit olarak da bilinen göz alerjileri oldukça yaygındır. Gözün, kendisini tahriş eden bir şeye (alerjen) tepki vermesiyle meydana gelir. Göz alerjenle mücadele etmek üzere histamin denilen bir madde üretir. Bunun sonucunda gözler ve konjunktiva kızarır, şişer ve kaşınır.
Cildi nemli tutmak ve kuru kalmasını önlemek için krem, losyon ve merhem kullanın. Alerjik reaksiyonlu kaşıntı ise, kaşıntıyı durduracak gelen doktor onaylı antihistaminik, steroid ve antifungal ilaçlar ilaç kullanın. Kaşıntıya alerjik reaksiyon oluşturan ilaç veya gıda her ne ise tespit edip, onu almayı bırakın.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Göz banyosu için yapılması gerekenler son derece basittir, göz paletlerine veya çok derin olmayan bir kahve fincanına kaynatılmış su koyun daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar beklettiğiniz suyu gözünüzün içerisinde biriken toz ve benzeri ne varsa gözlerinizi açıp kapatarak temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri