Gözde siyah nokta, sinek gibi cisimler görme yada ışık çakması gibi durumlar çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak eğer bu retina yırtığı gibi bir sebep ile oluştu ise o zaman evet kesinlikle tedavi edilmelidir. Ancak retina dekolmanı erken safhada tedavi edilmelidir. Tedavisi lazerlidir.
Gözde Uçuşan Cisimler Neden Olur? Gözde uçuşan siyah cisimler iki sebepten oluşabilir. Az görülen ancak çok önemli sebebi retina yırtığı ve göz içi kanamalarıdır. İkinci sebep gözümüzün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki tabakanın (vitreus jelinin) doğal yaşlanma sürecidir.
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir? Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Vitreusta oluşan yapılanmalar bazı durumlarda geçici niteliktedir ve böyle olduğunda gözde sinek ve cisim uçuşması zamanla geçer. Yaşlanma ve travmalara bağlı olarak oluşan lekeler ise çoğunlukla kalıcıdır.
Nail Sönmez, göz önünde sinek uçuşması olarak tabir edilen uçuşan cisimlerin görülmesi konusunda uyardı: “Gözün yapısal değişikliklerine bağlı olabileceği gibi görme kaybına neden olabilecek göz hastalıklarının da habercisi olabilir.” KALICI GÖRME KAYIPLARINA YOL AÇABİLİR!
İlgili 19 soru bulundu
Göz içinde sinek uçuşmaları genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmakla birlikte, yüksek derece miyop alan kişilerde, göz ameliyatları ve travma sonrasında da görülebilir.
Hastalığın ilk bulguları ışık çakmaları, sinek uçuşmalarıyle birlikte kurum yağmasını andıran koyu renkli yukarıdan aşağı düşen noktalardır. Bir süre sonra dekole olan bölümde görme alanı defekti ortaya çıkar, görme bulanıklaşır, bazen hareket eden gri bir perde algılanır.
Elle temizleme yöntemi, sadece eğitimi bulunan cilt bakım uzmanları ve doktorlar tarafından yapılmalıdır. Yuvarlak uçlu siyah nokta çıkarıcılar ile yapılan işlemde, açılan minik yüzeyden doktor ya da uzman tarafından uygulanan baskıyla, siyah noktalar güvenli bir biçimde dışarı çıkarılmalıdır.
Yaşlandıkça, vitreus sıvısı içerisindeki kollajen lifleri daha da parçalanabilir ve bu parçalar göz içinde yüzerken sinek uçuşması olarak algılanır. Bu yapılar, beyaz zeminde veya gökyüzüne bakıldığında gözün önünde uçuşan cisimcikler olarak algılanır. Birçok insan bu durumu "gözde sinek uçuşması" olarak tanımlar.
Gözde uçuşan cisimlerin tedavisi lazer ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu cisimler görüşü engelleyecek kadar büyük veya gün içinde rahatsız edici derecede çok fazla kendini gösteriyorsa kişiye lazer tedavisi önerilebilmektedir.
Uçuşan cisimler aslında, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileridir. Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen aslında gözün içindedirler. Sizin gördükleriniz onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Pek çok insanın yaşadığı dermatolojik sorunlardan biri olan siyah noktalar, ciltte çıkan iltihaplı olmayan bir sivilce türüdür. Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner.
Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır.
Retina yırtığı gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığıdır. Gözdeki ani uçuşmalar, ışık çakmaları veya kararma gibi belirtilerle kendisini belli edebilen retina yırtılması her ne kadar ağrısız olsa da görme ile ilgili ciddi sonuçlara neden olabilir.
Uçuşmalar, vitreus olarak adlandırılan gözün içindeki jölemsi sıvının içerisinde yüzen hücre ve parçacıklardan oluşmaktadır. Sizin uçuşma olarak gördüğünüz şey bu parçacıkların retina üzerine düşen gölgesidir.(Retina yani ağ tabakası gözün arka iç yüzeyini örten görüntüye hassas tabaka olup görmemizi sağlamaktadır.)
Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, sıvı ve lif halini alıyor.
👀 Sinek Kaçması Belirtileri: Göze sinek kaçması, batma, sulanma, kaşıntı, kapaklarda şişmr ve tahriş gibi belirtilere yol açabilir. Çoğu zaman, gözyaşı salgısı ve göz kapakları sayesinde göz yüzeyinden uzaklaştırılır ve müdahale gerekmeden sorun çözülür.
Yarım limonu, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balla karıştırarak yüzünüze sürün. Etkisini daha iyi göstermesi için parmak uçlarınızla çok fazla bastırmadan dairesel hareketlerle uygulayın. 10 dakika kadar masaj yaparak sürdükten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Cilt gözeneklerini temizler
Bunların devamında ciltte siyah nokta, sivilce, yağ bezeleri gibi cilt problemleri görülmeye başlar. Salisilik asit kullanımı bu noktada ciltte gözeneklerin açılmasını sağlayarak nefes almasına yardımcı olur. Ölü deri hücrelerinin de temizlenmesinde etkili olarak kullanılır.
Retina yırtılması ilk aşamalarda göz önünde uçuşan siyah cisimler görülmesi, görüşte bulanıklaşma ve merkezi görme kaybı gibi belirtiler verebilmekteyken. Bu belirtilere ani ışık çakmalarının da eklenmesi durumunda retina dekolmanı olasılığı artmaktadır. Yırtılmanın erken aşamalarda ilerlemeden teşhisi önemlidir.
Retina Dekolmanı Kimlerde Görülür? Retina dekolmanı, özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında görülmektedir. Ayrıca, orta yaşın üzerindekiler, ailesinde yüksek dereceli miyopi veya retina dekolmanı öyküsü olan kişiler de risk grubunu oluşturmaktadırlar. Bu kişiler düzenli göz muayenelerini ihmal etmemelidirler.
Göz önünde gezen siyah noktaların aniden çoğalması, yanıp sönen ışıklar ve şimşek çakması, görüş alanımızın kenarında perde şeklinde bulanıklık başlaması, hafif de olsa sisli veya bulanık görme başlaması gibi durumlar gözlendiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bu takdirde erken teşhis ile retina yırtılması önlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri