Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
Çoğu zaman, gözlerdeki kaşıntı alerjik nedenlerden ve hava kirliliğinden kaynaklanır. Polen, toz ve çimen gibi tahriş edici maddeler (alerjenler) göz çevresindeki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salınmasına neden olur. Histamin salınımı da gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişliğe neden olur.
Göz batması, gözde rahatsızlık, yanma veya acıma hissine neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Gözde batma nedenleri arasında göz kuruluğu, göz enfeksiyonları, alerjiler, yabancı cisimler, kontakt lens kullanımı veya göz yorgunluğu gibi çeşitli faktörler yer alabilir.
Göze soğuk su çarpmak, göz yanması rahatsızlığına karşı evde uygulanabilen doğal yöntemler arasında en yaygınıdır. Soğuk kompresle birlikte alerji ilaçları, göz damlaları, bebek şampuanı, balık yağı ve keten tohumu takviyesi de göz yanmasına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Uzun süre bilgisayar kullanımı, okuma, telefon kullanımı gibi gözü yorucu uğraşılara bağlı yanma şikayetlerinde 20 dakikada bir 1-2 dakika uzaklara bakmak, gözleri kırpıştırmak, bazı durumlarda suni gözyaşı damlası damlatmak yanma şikayetlerini rahatlatacaktır.
Bunun sebebi gözyaşının buharlaşarak göz yüzeyinin kurumasıdır. Ayrıca, alerjiler, kimyasal maddelerin ve buharların tahrişi, konjonktivitler de gözlerde yanmaya sebep olurlar.
Göz Kuruluğu ve Göz Yanması
Göz kuruluğu en sık göz yanması nedenlerinden biridir. Yanma yanında, kızarıklık, sulanma, ağrı, bulanık görme ve gözde yabancı cisim hissi ortaya çıkabilir.
Kızarıklığın görülmesinde farklı faktörler etkili olsa da bu durum en çok, alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu nedeniyle ortaya çıkar. Göz kuruluğu, gözde doğal olarak bulunan gözyaşı kanallarının tıkandığı durumlarda meydana gelir ve başta kızarıklık olmak üzere; ağrı, yanma, batma gibi şikâyetlere sebep olabilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Soğuk kompres: Kaşınan göz ve çevresine soğuk tatbiki yapmak rahatlama sağlayabilir. Bunun en kolay yolu soğuk suyla gözleri yıkamak veya temiz bir beze buz küpleri sararak uygulamaktır. Bu işlemi günde birkaç kere tekrar etmek kaşıntıyı gidermeye yardım eder.
Mevsimsel Alerjik Konjunktivit
Mevsimsel alerjik konjunktivit (saman nezlesi) göz alerjilerinin %50'sini oluşturmaktadır. Her iki gözde kaşıntı, sulanma ve yanma hissi ile kendini belli eder. Bu şikâyetlere genellikle burundaki alerji eklenir.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Göz Enfeksiyonu Neden Olur? Enfeksiyonlar bakteri, mantar, parazit ve virüs gibi mikropların neden olduğu sağlık sorunlarıdır. Lensle uyumak veya lensleri yeterince temizlememek, kirli yastık kılıfı kullanmak da enfeksiyon riskini artırabilir.
Kişide; gözü rahatlatacak seviyede gözyaşı salgısı olmaması gözde yanma, batma hissi ve yabancı cisim hissine neden olur. Kuru göz, gözyaşının vücut tarafından salgılanmaması veya mevcut gözyaşının buharlaşmasıyla ortaya çıkar. Neredeyse her iki kişiden birisinde görülen bu hastalık herkeste bulgu vermeyebilir.
Gözde Batma, Yanma Nasıl Rahatlatılır? Gözünüze krem, sabun, şampuan veya evde kullanılan temizlik malzemesi kaçarsa gözünüzü öncelikle bol temiz suyla yıkayabilirsiniz. Gözde batma, yanma şikayetleri gözü yıkayınca rahatlayacaktır. Ek olarak steril gözyaşı damlalarının kullanılması da bu rahatlamayı artırır.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Gözdeki kaşıntı şiddetliyse antihistaminik ya dakortikosteroid içeren göz damlaları (yanlızca doktor muayenesi ile verilir) kullanılabilir. Gözdeki viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar gözde kaşıntı yapabilir.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir.
Özellikle öksürme ve hapşırma ile bile bulaşabilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılığı yüksek olabileceğinden ötürü tedavisi için doktora başvurmak gerekir. Tedaviyi geciktirmek kalıcı göz hasarlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri