Bir hadis terimi olarak adâlet, rivayetlerinin kabul edilebilmesi için râvide bulunması gereken müslüman ve âkıl bâliğ olma gibi şartlar yanında, onu küçük düşüren bütün davranışlardan uzak olmasını sağlayan mânevî ve ahlâkî özelliklerini de içine alır.
Adalet, inançta, sözde, fiil ve davranışlarda itidal manasında olup bir işte ifrat ile tefrit arasında orta yolu tutmak ve aşırılıklardan kaçınmaktır.
Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır. KELÂM. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
ADİL, kanuni ve adaletli kişiye ve kanunen doğru ve hukuki olanı tanımlamak için kullanılır. Doğru, haktan ayrılmamak, eşitlikten yana olmak, hakkı yerine getirmek ve gözetmek adil nitelemesi ile yapılır.
Kişiye toplumda saygınlık kazandıran ve bir tutku halini alarak ahlâkî hayata zarar verebileceği düşünülen şan, şöhret, mevki anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
İlgili 26 soru bulundu
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Kıraat ilminin yetkin âlimleri, Kur'an'ın farklı kıraatleri arasından bazılarını, okumak ve öğretmek üzere seçmiştir. Yapılan bu seçmeler birtakım gerekçelere dayandırılmıştır. Bu gerekçelendirme faaliyetine “ihticâc”, sunulan gerekçeye ise “huccet” denmiştir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Haklı olduğunu düşündüğü arkadaşını yanın-da yer almak. Kendisi veya çevresinde fark ettiği haksızlıkları dile getirmek. Kendi haklarını savunduğu kadar çevresindeki insanların da haklarına saygılı olmak. Yapmış olduğu davranışların sonuçlarını kabul ederek karşı koymadan sonuçlarına razı olmak.
Sözlükte adalet, doğruluk ve dürüstlük anlamına gelirken bir hadis terimi olarak ra- vinin hadis rivayet ehliyetini ifade etmektedir.
Adil Işık Group olarak; adL markamızla oluşturduğumuz marka kimliği ve değeri ile Yurtiçi ve Yurtdışı satış noktalarımızda sizler ile buluşmaktayız.
a.y. - 285 - Page 4 Yine aynı kökten bir masdar-isim olan ve "adâlet, hakkaniyet, doğruluk, istikamet, orta yol, eş, benzer, misil, bir şeyin karşılığı” gibi anlamlara gelen J (adl) kelimesi, sıfat olarak kullanııldığında ise -mübâlağa ile- çok âdil anlamındadır.
Davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak. Adalet, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde genellikle "düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvaya yönelme, dürüstlük, tarafsızlık" gibi anlamlarda kullanılmıştır.
Bu bağlamda Plato'ya göre adalet kişinin kendine ait olana sahip olması ve kendine ait olanı yapmasıdır. Adil bir birey doğru yerde, elinden gelenin en iyisini yapan ve aldığının karşılığını eşit olarak veren kişidir. Bu hem bireysel hem de evrensel düzeyde geçerlidir.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir.
Allah'ın en azam isimlerinden birisi “Adl” ismidir. Allah adildir ve kâinatta hükmeden en esaslı kanunu da adalettir.
Eflatun demiştir ki; Adil insan, kendisine zarar verildiğinde bile adaletinden bir şeyler eksilmeyen kişidir. Adil bir kişi birisi ile bir sorun yaşadığında önce kendini haklı görmez. Önce kendini eleştirir, sonra karşısındakine yönelir. Karşısındakine hatasını söyler iken uygun ses tonu kullanır uygun sözcükler seçer.
Adil yönetim ise yöneten kişinin söz konusu adil tanımındaki ilkelere bağlı kalmasıdır. Yöneticinin altındaki hiç kimsenin haksız yere muamele görmemesi ve yönetilenler arasında ayırımcılık yapılmamasıdır.
Arapça ˁdl kökünden gelen ˁādil عادل “denge gözeten, adaletli” sözcüğünden alıntıdır.
"Herkes, haklarının ve yükümlülüklerinin ve kendisine karşı herhangi bir suç isnadının karara bağlanmasında, tam bir eşitlikle, bağımsız ve tarafsız bir yargı yeri tarafından adil ve aleni olarak targılanma hakkına sahiptir. "kısaca bu madde "adil yargılanma" hakkını düzenlemektedir.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
1. Bir hadisi isnadıyla birlikte bir kitaba alıp nakletmek. Bu anlam, daha çok ilk dönem müelliflerinin derledikleri hadislerden kitap oluşturma faaliyetlerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri