Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Akıllı lensin takılması sonrasında gözünüzü dış etkenlerden koruyacak olan kapağı mutlaka takmalısınız. İki gün sonunda ise dışarı çıkarken güneş gözlüğünüzü takmalısınız. Çok fazla gerekmiyorsa başınızı öne eğmeyin ve ağır kaldırmayın.
Göz içi lenslerin (GİL) geliştirilmesinden önce, insanlar katarakt ameliyatından sonra görebilmek için çok kalın gözlükler veya özel kontakt lensler takarlardı. Günümüzde ise kataraklı lensin çeşitli göz içi (GİL) implantları ile değiştirilmesi mümkündür ve bu sayede insanlara gelişmiş görme kabiliyeti sağlanmaktadır.
Hayat boyu katarakt ameliyatlı göz başka bir girişime gerek göstermez. Sonuç olarak lens kalitesi başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak katarakt ameliyatından belli bir süre sonra arka zar kalınlaşır ve görmeyi bozmayı başlar.
İlgili 22 soru bulundu
Ameliyat sıklıkla tek bir göze uygulanır, diğer göze işlem gerektiğinde ilk gözün iyileşme süreci takip edilerek ikinci işlem için planlama yapılır. Katarakt nedeniyle genellikle aynı anda iki gözde de cerrahi uygulanmaz.
Katarakt ameliyatına hiç risk yok demek gerçekçi değildir, hastalarımızın doğru bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Doğru bilgilendirme ve ameliyat öncesi ve sonrası dönemde el birliği ile tedavinin gerçekleştirilmesi riskleri azaltacaktır.
Katarakt ameliyatı sonrası mercek hareket etmez; fakat merceğin yerinden çıkması durumu meydana gelebilir. Bu olursa; bulanık görme, göz ve baş ağrısı, çift görme gibi semptomlar meydana gelir. Mercek Kayması, acil tedavi gerektirir.
Tek Odaklı Mercekler ile Katarakt Ameliyatı
Bu durumda uzağa 2 numara gözlük takılır ama yakın 0 olur, uzak gözlüğü çıkarılarak yakın okunur. Adından da anlaşılacağı gibi tek odaklı mercekler bir optik sistem olan göz ya uzağa yada yakına odaklar, bu nedenle ya yakında yada uzakta gözlük kullanmak gerekir.
Katarakt ameliyatında sorunsuz bir cerrahi müdahale ile yerleştirilen mercekte kolay kolay kayma yaşanmamaktadır.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Sorunsuz geçen bir katarakt ameliyatında ilk gün gözde yanma batma ve birkaç gün bulanıklık olması doğaldır. Hem göz yüzeyi ameliyatta kullanılan mikrop öldürücü solüsyonlarla tahriş olduğundan, hem de göz bebeği katarakt ameliyatı için büyütüldüğünden görme ilk bir iki gün bulanık olur.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Göz İçi Lens Uygulamaları
Refraktif (Clear) Lens değişimi, “göz içi mercek değişimi”, “şeffaf lens değişimi” gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu yöntemle katarakt ameliyatlarında olduğu gibi göz içindeki doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilir.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Akıllı Mercek Değiştirilir mi? Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir. Hastalar ömür boyunca gözlük takmaksızın tüm mesafeleri net görebilmektedirler.
Katarakt ameliyatı sonrası görme, genellikle hemen düzelmez. İlk birkaç gün veya hafta içinde bulanık görme yaygın bir durumdur. Ancak birçok hasta, ameliyat sonrası 1-2 ay içinde görme netliğinde belirgin bir iyileşme yaşar.
Ameliyattan sonraki ilk 15 gün gözünüzü temiz tutunuz, ovuşturmayınız ve kaşımayınız. Gözünüzü silerken bastırmayınız, alt göz kapağınıza dokunmadan tek kullanımlık yumuşak kağıt mendil ile siliniz. İlk 1 ay süre ile ameliyat olmuş gözünüzü çarpma ve vurmalara karşı koruyunuz.
Yapılan, bir ameliyat. Mikrop kapma riski olabilir. Bu da gözün tamamen kaybına bile sebep olabiliyor. Ayrıca görme noktasında ödem oluşabilir ki bu, kişinin görme derecesini düşürebilir.
2. günden itibaren görme netleşmeye başlar. Kişi büyük oranda günlük aktivitelerine dönebilir. 2 gözün ameliyatı da tamamlandıysa 2-3 gün sonra araba kullanılabilir. Yaklaşık olarak ameliyattan 1 ay sonra görme en iyi seviyesine ulaşır.
Ülkemizde her yıl yüzbinlerce kişi katarakt ameliyatı olmaktadır. Katarakt ameliyatında, bulanıklaşan göz merceği temizlenerek çıkarılır ve yerine görmeyi sağlayacak yapay mercek takılır.
Katarakt Ameliyatı Geciktiğinde Ne Olur? Katarakt çok geciktiğinde sertleşir ve merceği eritmek için çok yüksek enerji kullanılması gerekir, ameliyat süresi uzar. Kornea tabakasında ödem oluşabilir ve iyileşme süreci gecikebilir. Ameliyat ne kadar erken yapılırsa iyileşme süreci de o kadar hızlı olur.
Katarakt ameliyatı tecrübeli hekimlerin ellerinde genellikle zor bir ameliyat değildir. Katarakt ameliyatı konusunda deneyimsiz hekimlerin ellerinde ise riskleri yüksek bir ameliyattır. Katarakt ameliyatı deneyimli ellerde 10-15 dakika kadar sürer. Deneyimsiz ellerde ise 1-2 saat kadar uzun sürebilir.
Kalp yetmezliği, kifoz yani kamburluk gibi sebeplerle sırt üstü yatamayan hastalarda katarakt ameliyatı ya çok zor yapılmakta ya da teknik olarak mümkün olmamaktadır. Dünya da çok özel bir iki merkez dışında oturarak katarakt ameliyatı yapılması mümkün değildir. Bir diğer hasta grubu da demans hastalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri