Stop far cam filmi yasaktır. Muayeneden geçip geçmeyeceği ise filmin derecesine göre değişiklik gösterebilir. Bunun net bir kuralı bulunmadığından dolayı görevlinin göz muayenesi esnasında vereceği karara bağlıdır. Örneğin çok koyu renkte stop filmi yasak olarak görülüp, ağır kusurla kalabilir.
Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın. araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Cam filminin ön cama uygulanması bazı araçlarda yasaktır. Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır.
Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır. Aynı zamanda araçlarda renkli cam filmi uygulaması da cezai işlem gerektirir. Buna ek olarak kurallara uygun olmayan oto cam filmi takan araçlar periyodik muayeneyi de geçemezler. Yan ve arka camlara cam filmi takabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
polis gördüğünüzde bütün camları indirin basın geçin. Görevli memur aracınızda film varsa kanunen ceza yazabilir. Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Cam filmi yasağı
Son uygulamaya göre aracınıza cam filmi taktırmak yasak değil. Ancak sadece arka ve yan camlarda… Ayrıntılandırılan cam filmi yönetmeliğine göre ön camda kesinlikle film kullanmak yasak. Bu yasağa uymayanlar ve otomobilin ön camına ısrarla cam filmi yaptıranlar araç muayenesinden geçemiyor.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
1 Numara cam filmi genelde arka camlarda kullanılan ve sürücünün görüşünü etkilemeyen cam filmi türüdür. 1 numara cam filminin ışık geçirgenliği %85 kadardır.
Araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen Teknik Mevzuata uygun olması gerekmekte olup Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63.maddesinde “Taşıtların Camlarının Görüntüyü Değiştirecek Seviyede Renkli Kullanımı veya Camların Üzerine Renkli Film Tabakası Yapıştırılması Yasaktır. ” hükmü mevcuttur.
Ayrıca filmin iç kısımdan cama uygulanmış olması gerekir. Camın dıştan ışık yansıtma durumunda ise %15'lik sınırın aşılması istenmez. Cam filmi kalınlığında maksimum 80 um ölçü bulunurken 98 UV korumalı olması da gerekir. Cam filmlerde PVC malzeme kullanımı olması da istenmeyen durumlar arasındadır.
3. stop lambası ağır kusur sayılıyor!
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Orjinal. güneşliği güneş olmadan açık kullanmak yasak. değilse, ayni ölçüde yapılan bant da yasak olamaz. Via.özer sezer.
Arka camdaki filmini sökmek daha zor bir iştir. Ön cam filmi sökme buna oranla daha kolay denilebilir. Direncin zarar görmemesi için arka camdaki izolasyon filmi çıkarılırken önce arka cam silinmeli ve temizlenmelidir.
Farlara takılan mercekler, günümüzde araçların muayeneleri için herhangi bir sorun teşkil etmezler. Araç farlarının led olması ve ledlere mercek takılması muayenelerde sorun yaratmaz ve araçlar ağır kusurlu olarak yazılmazlar.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor. Bu hükümle birlikte artık araçlarda cam filmi ve renkli cam yasaklandı.
Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır. Hem güvenlik boyutunu düşünen hem de güneş ışınlarının zararlı etkisinden korunmak isteyen kişiler için genellikle aynalı cam filmi tavsiye edilmektedir.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir.
Araç Cam Filmi Uygulaması İçten mi dıştan mı yapılmalı? Filmi dışardan uygulayamazsınız. Camın içerisinden uygulamanız lazım. Ayrıca o kadar kolay bir işlem değil yani ustalık gerektirir.
Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak. 180 derecelik görüş alanında sürücünün mutlak surette rahatsız olmaması gerekiyor. Bunun için ön yan camlar için %70 sınırı mevcut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri