Metin itibarıyla hadisler, hadîs-i şerifler ve hadîs-i kutsîlerdir.
726/1325) nisbet edilen bu tasnife göre hadisler sahih, hasen, müvessak ve zayıf diye dörde ayrılır. Senedindeki bütün râviler âdil İmâmî ise hadis sahih sayılır.
Hadis Sayısı.
Eser üzerinde geniş bir fihrist hazırlayan Abdullah b. Muhammed el-Guneymân'a göre eserde 91 kitâb, 3867 bab bulunmaktadır. İbnü's-Salâh'a göre eserde mükerrerleriyle birlikte 7275 hadis olup tekrarsız rivayetlerin sayısı 4000, bunların içinde muttasıl senedle rivayet edilenler ise 2602'dir.
Hadis ilmi rivâyetü'l-hadîs ve dirâyetü'l-hadîs diye iki kısma ayrılır. Kabul veya red açısından râvi ve mervînin durumunu bildiren kaideler ve meseleler bütününü ifade eden dirâyetü'l-hadîs aynı zamanda “ulûmü'l-hadîs, mustalahu'l-hadîs, kavâidü'l-hadîs, usûlü'l-hadîs” şeklinde de adlandırılır (M.
🔸 "İslam'ın merkezî ilkeleri" (medârü'l-İslâm), "ahlâkın temel prensipleri" (usûlü'l-edeb) ve "iyi davranış kurallarının özeti" (cimâu âdâbi'l-hayr) olarak adlandırılan dört temel hadis bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
İmam İbn Adî Hz. Enes'ten “Ümmetimden kim kırk hadis ezberlerse Allah Teâlâ kıyâmet gününde onu fakih ve âlim olarak diriltir.”
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
1-er-Râmhürmüzî diye tanınan Ebû Muhammed el-Hasen b.Abdurrahmân'nin (ö.360/971) el-Muhaddisü'l-fâsıl beyne'r-râvî ve'l-vâîisimli eseri günümüze ulaşan hadis âlimlerince yazılmış ilk müstakil hadisusûlü kitabı kabul edilir.
“Mü'minin öldükten sonra verilmesine sebeb olduğu ilk hediyesi, cenâze namazını kılan kimsenin Allah katından mağfiret dilemesidir.” (Deylemî)32. Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. Tirmizî, Birr, 33. Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
Kırk hadis, çeşitli konulara dair kırk hadisi ihtiva eden eserlerin ortak adı. Dini, edebi, ahlâkî ve içtimaî özelliklere sahiptir. Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır.
1 milyon hadis bu ölçüye göre 320 cildin üzerinde bir rakamdır. Ortalama bu kadar kitap üst üste konulduğunda 10 metre yüksekliği bulur. İmam Buhari 17 yaşındayken 70 bin hadis ezberlemişti. Daha sonraları ise 500 bin civarında hadis ezberlemiştir.
Bilhassa Hicri I. asırda hadisler, daha ziyade sadırlarda ezberlenmek suretiyle muhafaza edilerek nakledilmiştir. II: asırdan itibaren ise ezber ve yazı atbaşı gitmiştir. İlk üç asırda hadislerin kitabete geçirilmesiyle birlikte on binlerce ha- dis cüzleri ve hadis mecmuaları vücuda getirilmiştir.
Zayıf hadis veya münkatî hadis, sahih ve hasen hadiste bulunması şart olan esasların en az birine hâiz olmayan hadislere denir.
1000 civarındaki hadis ise diğer beş eserde ve el-Muvaṭṭaʾda bulunmayan rivayetlerden oluşmaktadır. Sadece İbn Mâce tarafından tahriç edilen 1339 hadisten 438'i sahih, 199'u hasen, 613'ü zayıf, 99'u münker veya uydurma kabul edilmiştir.
I.
Hadis ilminde kelimenin harekesini hatalı ifade etmeye tahrîf denir.
Kütübü sitte, altı yazar tarafından kaleme alınan, sahih hadislerin yer aldığı hadis kitaplarıdır.
a- Sadece sahih rivayetleri derlemeye çalışan ilk müellif Buhârî, ikincisi de Müslim'dir. b- Buhârî ile Müslim, hadisin altın çağı olarak kabul edilen kendi devirlerinde, hadis ilmini en iyi bilen iki şahsiyet olarak kabul edilmişlerdir.
Tipik olarak bir hadisin iki bölümü bulunur: isnad zinciri ve rivayetin ana metni. Hadisler Müslüman âlimler ve hukukçular tarafından sahih ("gerçek"), hasen ("iyi") veya "zayıf" gibi kategorilere ayrılır. Ancak bu sınıflandırma özneldir, farklı dinî grup veya âlimler, bir hadisi farklı şekilde tasnif edebilir.
HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI
Hz. Peygamber Kuran'ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır. Sahabeler ve dört halife de bu geleneği devam ettirmiştir. Tabiî ki sahabeler ölmeye başladığında bunlar unutulmasın diye 80 yıl sonra hadis yazılmaya izin çıkmıştır.
Diyanet, 100 uzmanın katıldığı 'Hadis Külliyatı' çalışmasıyla 204 bin hadisi ayıkladı. Çalışmada 30 bin civarındaki hadisin 'tartışılamayacak kesinlikte' olduğu saptandı
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
Mevzu (Ar. موضوع , 'yeni bir şey uydurmak, ihdas etmek'), و - ض - ع kökünden türemiş bir kelime olup hadis literatüründe İslâm Peygamberi'ne ait olmadığı halde onunmuş gibi gösterilen ve aktarılan söz anlamında bir terim olarak kullanılır.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri