KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Gözlem formu oluşturulurken literatür taraması yapılmalıdır. Madde havuzu oluşturmak ve uzman kontrolüne sunmak gerekir. Ayrıca, maddelerin gözlemin amacını karşılaması gerekir. Gözlem formunda gözlemin zamanı, yeri, süresi ve konusu hakkında bilgi verilmelidir.
Gözlem Listeleri
Gözlemcinin dikkatini gözlenebilir, belirli kişilik özelliklerine ve davranışlara yöneltmek amacıyla hazırlanmış olan, gözlemlerin kaydedilmesinde kullanılan araçlardır.
Değerli öğretim üyesi: Uygulama öğrencisinin öğrenimi süresince kazandığı genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik mesleğiyle ilgili bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıkları gerçek bir uygulama ortamı içindeki performası uygulama öğretmeni tarafından “Öğretmenlik Uygulamasi Gözlem Formu” ile değerlendirilmiştir.
Gözlem başkaları hakkında bir görüş edinmek, onları tanımak ve değerlendirmek için kullanılan ve sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bireylerin değişik ortamlarda, çeşitli davranışları hakkında onları gözetleme yolu ile bilgi toplama tekniğidir (Kepçeoğlu, 1994).
İlgili 36 soru bulundu
Gözlem, araştırılması gerekilen bulgu ya da toplanacak verilerin ortamında, araştırmacının dışarıdan gözlemlemeye dayanan faaliyetlerinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Gözlemin en önemli özelliği, verilerin ortamında yapılmasıdır. Gözleme örnek olarak; araç trafik düzenlemesi olabilir.
Bilimsel gözlem, canlı veya cansız varlıkları herhangi bir bilgiye ulaşmak amacıyla, belirli takip metotları ve kayıt yöntemlerini kullanarak, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle dikkatle izleme. Bilimsel bir araştırma metodu olan gözlemin astronomiden doğa tarihine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.
OKULDA GÖREV YAPAN ADAY REHBERLİK ÖĞRETMENİ GÖZLEM FORMU
Aday Rehberlik Öğretmeni Gözlem Formu “NOTLAR” bölümü aday öğretmen tarafından doldurularak aday ve danışman öğretmen tarafından imzalanıp Adaylık Dosyasına konulur.
Aday Öğretmen Ders Gözlem Formu, aday öğretmen tarafından yapılacak ders gözlemi uygulamasını kısmi düzeyde yapılandırmak üzere hazırlanmıştır. Gözlem sırasında, gözlem yapılan dersin niteliğine bağlı olarak bazı alanlar gözlem sürecinden çıkarılabileceği gibi yeni gözlem alanları da eklenebilir.
Gözlem yapan uygulama öğretmeni ya da uygulama öğretim elemanı doldurduğu ders gözlem formunu öğretmen adayına dersin bitiminde gösterir, (4.3 ve 4.4'teki açıklamalara bakınız) öğretmen adayının güçlü ve zayıf yönlerini belirleyen, sözlü ya da yazılı yapıcı dönütler verir.
Haftalık Çalışma Programı yapılırken bu hususlara dikkat edilir. Bu form danışman öğretmen tarafından bütün ders uygulamaları bittikten sonra genel değerlendirme amaçlı olarak doldurulacaktır. Formdan her dönemin sonunda birer adet doldurulup bir örneği danışman öğretmene bir örneği dosyasına konacaktır.
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
Gözlem belirli bir amaç için, bir nesne, olay ya da ilişkinin sistematik olarak incelenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç doğal koşullarda, olayın kendiliğinden belirdiği sırada ya da bilinçli ve planlı olarak hazırlanan deney koşullarında olabilmektedir (Özgüven, 2002).
Cevap: 1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
Dikkat Edilecek Noktalar:
-Sistematik olmalı ve bir formatı (gözlem formu ve fişi) olmalıdır. Gözleme başlamadan önce hedefler önceden belirlenmelidir. Öğrencilere gözlenecek durum ya da olay ile ilgili önceden bilgi verilmelidir. -Farklı öğrenciler aynı durum ya da olayı gözlemeli sonuçlar karşılaştırılmalıdır.
Nedir? Akran gözlemi ve değerlendirmesi, bir öğretim elemanının, bir diğer öğretim elemanının dersini gözleyerek ona kullandığı öğretim becerileri hakkında geri bildirim vermesidir.
11. Altı ayın sonunda Danışman Öğretmen ve Okul Müdürü tarafından MEBBİS üzerinden İKİNCİ DEĞERLENDİRME yapılır. 12. Oniki ayın sonunda Danışman Öğretmen, Okul Müdürü, Maarif Müfettişi veya Şube Müdürü tarafından MEBBİS üzerinden ÜÇÜNCÜ DEĞERLENDİRME yapılır.
MEB; idarenin aday öğretmenlerin yetiştirme sürecinde faaliyet gün ve saatlerini azaltma yetkisi bulunmadığını, aday öğretmenin günde 6 saat, haftada 5 gün okulda bulunmak zorunda olduğunu aksi takdirde telafi eğitimine alınacağını bildirdi.
1) Okul Uyum Eğitimi Programı Belgesi 2) Okul Aday Yetiştirme Programı Belgesi 3) Okul Form ve Evrak Çizelgesi 4) ÖBA Aday Öğretmenlik Seminer Özetleri C - MEBBİS Formları (Bu belgeler mevzuatta istenilen sayıda, aday ve danışman branşına uygun şekilde, eksiksiz gönderilir.)
Aday öğretmen atandığı okulda göreve başladığı andan itibaren dersine girer. Danışman öğretmen gözlemlediği dersle ilgili gözlem formlarını doldurur ve ders sonunda aday öğretmenle işlenen dersin değerlendirmesini yapar.
MADDE 8- (1) Danışman öğretmen; a) Aday öğretmenin eğitim kurumundaki çalışmalarını gözlemler ve adaylık sürecinde rehberlik eder. b) Aday öğretmenlere mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarıyla örnek olur ve tecrübelerini aktarır.
Nitel araştırma yöntemleri, gözlem, belgesel kaynak taraması ve görüşme gibi veri toplama tekniklerini kullanır. Nitel araştırmaların analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılır. Nicel yöntemler, sayılara dayalı verileri ve ölçümle elde edilmiş sonuçları içeren araştırmalardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri