Su bardağı: Kırmızı şarap bardağının sol üst köşesine yerleştirilir. Beyaz şarap kadehi: Kırmızı şarap kadehinin sağ alt köşesine, çorba kaşığının biraz üstüne gelecek şekilde konur. Şampanya kadehi: Su bardağının sol üst köşesine yerleştirilir.
Yemek masası düzeni için sade ve temiz bir masa örtüsü seçilmesi gerekmektedir. Yemeğin servis edileceği tabak orta kısma konulmaktadır. Tabağın sol kısmına çatal, sağ kısmına bıçak ve kaşık yerleştirilmektedir. Tabağın sağ üst köşesine ise su bardağı yerleştirilmektedir.
Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Supla tabak olarak geçse de tabak altı anlamına gelen bir manası vardır. Bu sebeple yemek takımlarının şıklığını tamamlayan supla modelleri porselen ya da cam olsa da binlerce çeşit hasır, örgü, kumaş supla bulmak mümkündür.
Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir. Meyve tabağı geldiğinde herkesin ulaşabileceği şekilde masanın ortasına konulur. Ekmek tabağı ortaya yerleştirilir.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir. Yemek esnasında bıçak ve çatal ters V şeklinde ya da arası açık paralel bir şekilde bırakılmalıdır. Çatal ve bıçak bu şekilde bırakılması kişinin yemeğe devam ettiğini gösterir.
Peçetelerin de yemek masasında ki yeri bellidir. Peçeteler çatalların sol tarafında durmalıdır. Eğer daha şık bir düzen isteniyorsa peçeteler tabağın içine yerleştirilebilir. Yemeğin ağırlığına göre peçetelerin desen ve dokusu da sofraya uygun olmalıdır.
Su bardağı (200 ml) Çay bardağı (125 ml) Türk kahve fincanı (90 ml)
Meşrubat Bardağı Takımı: Meşrubat bardağı takımları, su bardaklarına oranla biraz daha geniş bir hacme sahiptir. Çoğu meşrubat bardağının hacmi 350 ile 350 ml arası değişir. Meyve suyu, gazlı içecek, ayran ve komposto gibi içecekler için oldukça uygundur; çoğunlukla boylamasına uzun bir tasarım eşliğinde üretilirler.
Meşrubat bardakları gazlı ya da gazsız pek çok içeceğin içiminde kullanılan bardak modelleridir. Genellikle dar bir ağız yapısına sahip olacak bir şekilde üretilmektedir.
Ev sahibi erkeğin soluna birinci derecedeki konuğun eşi oturur. Ev sahibi kadının sağına ise birinci derecedeki misafir erkek oturur. Daha sonra uzun masada anlatıldığı gibi oturma düzeni ikinci, üçüncü, dördüncü ve daha sonraki sıralardaki konuklar için aynı düzende devam eder.
➢ Yemek masasında otururken dirsekler ve kollar masa üstüne konulmaz.Sadece bileklerden itibaren olan kısım masaya temas eder. Kullanılmadığı zaman her iki el veya biri masanın altında tutulur. olumsuzluklarından bahsedilmez. ➢ Yemekten önce beğenilmeyen yemeklerden söz edilmez.
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
Çatalın sol elle tutulmasının aslında iki sebebi var denilebilir. Birincisi dünya üzerinde çoğu ülkenin ve dolayısıyla çoğu kişinin Avrupa'da yaygın olan sofra adabını uygulamasıdır. İkincisi ise geleneksel olarak sağ elini kullanmayı tercih eden insanların çoğunlukta olmasıdır.
Çatal ve bıçağı kendinize dik bir şekilde tabağın ortasına yerleştirmeniz yemeği bitirdiğiniz ve daha fazla yemek istemediğiniz anlamına gelir. Bıçağınızı çatalın dişleri arasına sıkıştırıp tabağa koymanız ise yemeği beğenmediğiniz anlamına gelir.
Şefler arasında öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir harekettir.
-Çatal kaşık ve bıçak dizilimleri dıştan içe olacak şekilde yapılmalıdır. -Tatlı çatalı, tatlı kaşığından farklı olarak yemek tabağının hemen önüne koyulur. -Yemek sofralarında meşrubat ve su için ayrı bardaklar kullanılmalıdır.
Büyük çatal, ana yemekler ile kullanılmalıdır. Bu nedenle “Küçük çatal nerede kullanılır?” sorusunun yanıtı, kahvaltı olmaktadır. Tatlı ve kahvaltı için küçük çatallar kullanılmaktadır. Ancak kahvaltı çatalı ile tatlı çatalı arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Kaşıklar, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı olmak üzere ikili bir şekilde tabağın sağ tarafında konumlandırılır. Kaşık, yemek bıçağının sağ kısmında yer almalıdır.
Yemek sırasında bıçak ile işiniz bittiyse bıçak tabağın üst tarafına ve kendinize paralel olarak bırakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri