Gözlem, araştırılması gerekilen bulgu ya da toplanacak verilerin ortamında, araştırmacının dışarıdan gözlemlemeye dayanan faaliyetlerinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Gözlemin en önemli özelliği, verilerin ortamında yapılmasıdır. Gözleme örnek olarak; araç trafik düzenlemesi olabilir.
Bir kimsenin diğer bir kimse hakkında duyu organları ile bilgi edinme yolu veya bireylerin değişik ortamlarda , çeşitli davranışları hakkında onları gözleme yolu ile bilgi toplama tekniği olarak tanımlanır. Gözlem bilgi toplama aracıda diyebiliriz.
5-Doğal Gözlem:
Doğal gözlem, gözlenecek kişinin bulunduğu çevrede gerçekleşen gözlemdir. Bu gözlem türünde gözlemci pasif olarak gözlem ortamında herhangi bir müdahalede bulunmaz. Okul öncesinde çocuğun evde ya da okul ortamında gözlenmesi bu türe örnek verilebilir.
Gözlem belirli bir amaç için, bir nesne, olay ya da ilişkinin sistematik olarak incelenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç doğal koşullarda, olayın kendiliğinden belirdiği sırada ya da bilinçli ve planlı olarak hazırlanan deney koşullarında olabilmektedir (Özgüven, 2002).
İlgili 29 soru bulundu
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Dikkat Edilecek Noktalar:
-Sistematik olmalı ve bir formatı (gözlem formu ve fişi) olmalıdır. Gözleme başlamadan önce hedefler önceden belirlenmelidir. Öğrencilere gözlenecek durum ya da olay ile ilgili önceden bilgi verilmelidir. -Farklı öğrenciler aynı durum ya da olayı gözlemeli sonuçlar karşılaştırılmalıdır.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır. Gözlem o anı, kendisini ve çevresini deneyimlemektir.
Cevap: 1. Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil, belirli bir amaçla dikkatli bir şekilde ve sistemli olarak bakmaktır. Bilimin ve bilimselliğin ilk basamağı olan gözlem hayat boyu süren bireyin diğer adımlara daha kolay geçmesini sağlayan önemli bir beceridir. Gözlem becerisinin en iyi örneği karşımıza astronomide çıkıyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Biliminsanları, araştırmalarına gözlem yaparak başlarlar. Elbette gözlem yapmak yalnızca biliminsanlarının yaptığı bir iş değildir. Düşünen, merak eden, sorgulayan her insan gözlem yapabilir. Gözlemleri saklamak için iki temel malzeme gerekir: gözlem defteri ve kalem.
Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar.
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
Nedir? Akran gözlemi ve değerlendirmesi, bir öğretim elemanının, bir diğer öğretim elemanının dersini gözleyerek ona kullandığı öğretim becerileri hakkında geri bildirim vermesidir.
1-Dikkat Etme Süreci: Gözlem yaparak öğrenmenin temel koşulu dikkat etmektir. Gözlem yoluyla öğrenmenin gerçekleşebilmesi için; bireyin modelin yaptıklarını dikkatli izleyip algılaması gerekmektedir. 2.Hatırlama Süreci: Geçmişte başkalarından gördüğümüz davranışlardan yararlanabilmek için hatırlamak gerekir.
GÖZLEM YOLUYLA ÖĞRENME SÜREÇLERİ
Dikkat Etme Süreci : Gözlem yoluyla öğrenmenin olabilmesi için modelin davranışlarının dikkatli bir şekilde incelenip, doğru olarak algılanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri