Öncelikle vurgulamak gerekir ki; Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke çifte vatandaşlığa izin vermektedir.
Özellikle soyağacında göçmenlik olanlar, çifte vatandaşlık almanın peşinden koşuyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'nda ise çifte vatandaşlık durumu “çok vatandaşlık” olarak düzenlenmiştir ve bu durum, Türk vatandaşının aynı anda birden fazla vatandaşlığa sahip olması anlamına gelir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Çifte vatandaşlık, bir kimsenin aynı anda birden çok ülkenin vatandaşlık hakkını kazanmasıdır. Çifte vatandaşlık çoğunlukla insanların kendi ülkesinin vatandaşıyken, bir başka ülkenin vatandaşı olma hakkını kazanmasıyla gerçekleşir. Çifte vatandaşlığın öteki ismi ise çoklu vatandaşlıktır.
Tek bir yatırımla başvuru sahibi, eşi, çocukları ve ebeveynler beş yıllık oturma izni, ardından da vatandaşlık hakkına sahip olurlar. Böylece Portekiz, vatandaşlık alması en kolay ülkeler arasından birinci sırada yerini alır. Portekiz'den vatandaşlık alarak AB vatandaşı olunur.
Birleşik Krallık vatandaşı olmak isteyen adayların, geçmiş taramasından geçmesi, İngilizce dil sınavlarından yeterli puan alması ve başvuru esnasından en az beş yıldır ülkede ikamet etmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı vatandaşı olmak dünyadaki en pahalı ve zorlu vatandaşlık işlemleri arasında yer alıyor.
2021 yılında İsveç, her 100 yerleşik yabancıya 10 vatandaşlık vererek AB bloğundaki en yüksek vatandaşlığa kabul oranını yakaladı.
01 Ocak 2000 tarihine kadar hem Türk, hem de Alman vatandaşlığını elde etmiş olan vatandaşlar yasal olarak çifte vatandaştırlar. Yeni Alman Vatandaşlık Yasası, temel prensip olarak, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir yabancının, mevcut vatandaşlığından ayrılmasını öngörmektedir.
Çifte vatandaşlık hakkı alan kişiler her iki ülkenin de kültürü ile kaynaşırlar, bu da özellikle kültürel gelişim için önemli rol oynar. Çifte vatandaşlığın diğer avantajları ise; her iki ülkede de oy kullanma, sosyal hizmetlerinden faydalanma ve eğitim fırsatlarından faydalanma olarak sıralanabilir.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. - Çift pasaportlu yabancıların son 180 gün içerisinde ayrı ayrı pasaportlar ile 90'ar gün kalmaları mümkün olamamaktadır.
Vatandaşlık sorgulama işlemi yapabilmek için nvi.gov.tr web adresine giriş yapmanız gerekmektedir, sonrasında ise vatandaşlık başvurum ne aşamada? sayfasını ziyaret ederek başvuru yapmış olan bireye ait " Başvuru numarası ve Doğum Tarihi " bilgileri ile online vatandaşlık sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Özetle, parayla en kolay AB vatandaşlığı seçeneği sunan tek ülke Portekiz diyebiliriz.
Hangi ülkeler gayrimenkul alarak vatandaşlık veriyor? Gayrimenkul yatırımı yaparak vatandaşlık sunan dört Karayip ülkesi var: St. Kitts & Nevis, Antigua & Barbuda, Dominika ve Grenada. Tüm bu durumlarda, bir takım avantajları vardır.
Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu. Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu.
Haymatlos Nedir? Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında "çifte vatandaşlık" anlaşması bulunduğu için, bir Türk'ün hem TC hem de ABD vatandaşlığını sürdürmesi mümkün. Ancak bazı durumlarda ABD vatandaşlığı kaybedilebilir. Bunların en başında "vatana ihanet" suçundan hüküm giymek geliyor.
Vatandaşlık başvurusu yapılabilmesi için öncelikli şart, başvuran kişinin Bulgaristan'da 5 yıl süresiz oturma iznine sahip olmasıdır. Bu sürenin 3 yılını doldurduktan sonra kişi önce oturum iznini kazanmış olur, ardından vatandaşlık başvurusu hakkına kavuşur.
Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri