Gözlemci bakış açısı,
Anlatıcı, dış dünyada olup bitenleri, sadece gözlemek/izlemekle yetinir. İkinci aşamada da gözlemlerini tarafsız bir gözle okuyucuya nakleder. Bir “yansıtıcı” konumundadır. Çok daha az bilgilidir.
Çünkü romanlarda çok daha fazla bilgi verilmesi, kahramanların iç dünyasının aktarılması tercih edildiğinden bu bakış açısı ihtiyaçlara cevap vermez. Gözlemci bakış açısıyla olaylar üçüncü kişi ağzıyla yani “yaptı, geldi, sevmiş” şeklinde anlatılır.
Gözlemci bakış açısında, anlatıcı kameraman gibi inceleme yapar ve ayrıntıları görebildiği kadarı ile okuyucuya aktarmaktadır. Bu anlatım şeklinde, anlatıcı gördükleri haricinde bilgiler vermez. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili yorumlar yapması veya kahramanların duygularından bahsedebilmesi mümkün değildir.
2) Gözlemci Bakış Açısı
Anlatımın “3.tekil şahıs” ağzıyla yapıldığı bu bakış açısında objektiflik söz konusudur. Yine kahraman anlatıcı da olduğu gibi olayları ancak görebildiği kadarıyla aktarır; olayların öncesini bilemez, kahramanların düşüncelerini ve iç dünyasını okuyucuya aktaramaz.
İlgili 18 soru bulundu
Hâkim (İlahi/Tanrısal) Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı
Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlünden veya zihninden/kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır. Anlatıcı, anlattığı olayların dışında durur, gören durumundadır. Anlatıcı, olaylara ve kahramanlara hâkimdir.
Anlatıcı bakış açılarından biri olan kahraman bakış açısı birinci tekil şahıs (ben) ile olay örgüsünü aktaran bakış açısıdır.
* Kahraman Bakış Açısı * Gözlemci Bakış Açısı * Tanrısal Bakış Açısı * Hakim Bakış Açısı * İlahi Bakış Açısı * Bakış Açıları Nelerdir?
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı bakış açısı türlerine bakacak olursak , hakim bakış açısı, kahraman bakış açısı, gözlemci bakış açısı ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere, çoğunlukla dört anlatıcı türü sıralanmaktadır.
Anlatıcının, yaşanmış, yaşanan ve yaşanması muhtemel olan her şeyi bilmesi, görmesi ve duyması hâkim (ilahi-tanrısal) bakış açısı olarak adlandırılır.
Üç tane anlatıcı bakış açısı vardır. Kahraman Bakış Açısı: Bu bakış açısında anlatıcı olayın içindeki 1. kişidir. Yani olayın kahramanı anlatıcıdır. Gözlemci Bakış Açısı: Bu bakış açısında anlatıcı olayı bir seyirci edasıyla gözlemlemektedir.
Bakış Açısı
Bakış açısını şöyle tarif edebiliriz: Herhangi bir varlık, olay ve insan karşısında, sahip olduğumuz dünya görüşü, hayat tecrübesi, kültür, yaş, meslek, cinsiyet, ruh hali ve yere göre aldığımız algılama, idrak etme ve yargılama tavrıdır.
Kürk Mantolu Madonna, iki farklı anlatıcının bakış açısıyla kaleme alınan ve bu anlatıcılar yoluyla yabancılaşma olgusuna birçok cepheden yaklaşan bir romandır.
Bu bakış açısı konu hakkındaki farklı bakış açılarının yanında veya karşısında olmayan, tarafsız bir bakış açısıdır. Konu hakkındaki tartışmalar tanımlanır, gösterilir, nitelenir ama tartışmaya girilmez. Kimin neye niçin inandığı ve hangi görüş açısının en popüler olduğu hakkında bilgi verilir.
Bilimin iddialarının, yöntemlerinin ve sonuçlarının; belirli perspektifler, değer taahhütleri, topluluk önyargısı veya kişisel çıkarlar gibi faktörlerden etkilenmediği veya etkilenemeyeceği fikrini ifade eder.
1. Kişi ağızdan Anlatım - Romandaki olaylar karakterlerden birinin ağzından anlatılır. 3. Kişi Ağızdan Anlatım - Romandaki olaylar yazar tarafından okura aktarılır.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Birinci şahıs bakış açısı, video oyunlarında oyuncunun yönettiği karakterin gözünden çevreyi görmesine verilen ad. Macera oyunu ile sürüş, yelkencilik ve uçuş simülatörleri gibi birinci şahıs nişancı türündeki birçok oyun bu perspektifi kullanmaktadır.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır.
Anlatıcı bakış açıları hakim (ilahi/ tanrısal), kahraman, gözlemci (kameraman/ müşahit) ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere 4 başlıkta incelenir.
Kahraman anlatıcı, kendi dil ve üslubunu kullanır ve birinci tekil şahıs ağzıyla konuşur. Okuyucu ile daha sıcak, samimi ve inandırıcı bir diyalog kurmasıyla okuyucuya daha yakındır. Özellikle eserin hatıra defteri, günlük, mektup tarzında kaleme alınması, bu etkiyi daha çok güçlendirir.
Cevap. Cevap: 3. bakış açısından yani ilahi bakış açısı anlatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri