Hayrola TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Ne var, ne oluyor anlamında kullanılan bir söz.
Yunanca ''hule'' kelimesinden türetilen heyula kelimesi önce Arapçaya ardından Türkçeye geçmiştir. Heyula görünüşü korkunç olan hayalet anlamına gelir. Yunan felsefesinde ''prima materia'' olarak geçen ilk maddeye de heyula denir. Tasavvuf inancına göre evrendeki her şey bu ilk maddeden yani heyuladan yaratılmıştır.
Hayli, çok anlamına gelir. Normalden, alışık olunan ölçüden ya da miktardan daha fazla olan şeyler için bu kelime kullanılır.
Hayret, tuhaf bulmak ve şaşırmak manasına gelir. Bu kelime garipsemek ve yadırgamak manasında da kullanılır. Kelimenin fiil hali hayrete düşmek ve hayretler içinde kalmak şeklinde yazılır.
Öz Türkçe bir sözcük olan Haylaz kelimesi ''haylamak'' fiilinden türetilmiştir. Haylamak, söz dinlemek, umursamak ve aldırış etmek manasına gelirken haylaz kelimesi de söz dinlemeyen, yaramaz ve başına buyruk demektir. Bu kelime hem çocuklar hem de yetişkinler için kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Geveze kelimesi çenesi düşük, çok konuşan ve sır saklamayan kimseleri için kullanılan bir kelimedir.
Gizli bilgi toplayan kişiler için kullanılan bir tabir. Hükümdarların tanınmamak için kıyafet değiştirerek denetleme amacıyla halk arasında dolaşmalarını ifade eden bir tabir. Osmanlı Devleti'nde toplum güvenliğini sağlamakla görevli kuruluşlara verilen ad.
Hayr kelimesi, eski Osmanlıcada olduğu gibi hayr olarak günümüzde pek kullanılmıyor. Ancak bu kelime hayırlı kelimesinde olduğu gibi 'hayır' şeklinde hala kullanılmaktadır.
Haydut kelimesi 19. yüzyılda Orta Doğu ile Avrupa bölgesinde kanun kaçağı olan kişilere verilen isimdir. Balkan bölgesinde hajduk kelimesi kahraman olarak efsaneleşmiştir. Bu kahraman o dönemde Osmanlı Devletine karşı mücadele vermiştir. Bu efsanede de hajduk zenginden aldıklarını fakirlere dağıtmaktadır.
Nitekim hayr kelimesi, mutlak ve mukayyet anlamda iyilik ve üstünlük anlamlarını ihtiva etmektedir. Bu kelime eşi ve benzeri olmayan Allah için kullanılınca kıyas kabul etmeyen, mutlak anlamda bir üstünlüğü ifade etmektedir.
Azim, Türk Dil Kurumuna göre Türkçesi bir işteki engeli yenme kararlılığı demektir. Bir işin gerçekleşmesi ya da olması için gösterdiğiniz azim ve çaba için azim denir. Bu durumda siz azimli olursunuz ve bunun gerçekleşmesi için kararlılık göstererek çaba sarf etmiş olursunuz.
1. Çok: “Akşamları Zeyno, çeşme başında hayli zor bir duruma düşüyordu.” -H. E. Adıvar. 2. zf. (ha'yli) Oldukça: “Zaten şimdi artık öğrencilerden hayli uzakta kalmış bulunuyorum.” -A.
Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Bir hayli' şeklinde ayrı olarak ele alınmış bölümüdür.
Eylem. meydana getirmek, gerçekleştirmek.
Burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişi. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir.
Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
“Silahlı soygun yapan, yol kesen kimse” olarak tanımladığı haydut kelimesinin kaynağı için Türk Dil Kurumu, Arapça dilini gösterir. Arapça ḥaydūda(t) ( حيدودة ) kelimesi, Arapça ḥāda “yoldan çıktı, saptı, ayrıldı, pes etti, bıraktı” anlamlarını içeren fiilin masdar halidir, “yoldan çıkmak, sapmak” anlamlarındadır.
Sözlükte “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden masdar-isim olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫyr” md.).
Hüsün güzellik ve iyilik manasına gelir. Bir kişinin ya da topluluğun hayrına yapılan tüm işler ise hasen olarak nitelendirilir. Bu kelimenin çoğul hali hasenat şeklinde yazılır. İslam dininde hasenatlar her zaman övülmüş ve teşvik edilmiştir.
hayr / خير
İyi, faydalı, hayırlı.
hayır - Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen χayr خَيْر “1. iyi, daha iyi, tercih edilen, 2. iyilik” sözcüğünden alıntıdır.
EHL-İ HAYR: Ehl-i afâf ve salâh demektir. EHL-İ KIBLE: Kabetullah'a teveccüh eden (yönelen) müslümanlardır.
Metraj, bir inşaatı meydana getiren yapı elemanlarının yapılması için kullanılacak malzeme ve yapılacak işlerin miktarlarının tespit edilmesi amacıyla; her bir yapı elemanının ayrı ayrı ölçülmesi, bu ölçümlerin bir cetvele aktarılarak tüm yapıdaki iş kalemleri miktarlarının detaylı olarak hesaplanması işlemidir.
mahi / mâhi / mâhî / ماهى
(Mahv. den) Yok eden, mahveden, perişan eden.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri