Gözleri yaşarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Üzücü ve duygulandırıcı bir durum karşısında gözlerinden yaş gelmek. “Gurbetteki oğlundan gelen mektup eline tutuşturulunca gözleri yaşardı.”
Göz ardı etmek deyimi herhangi bir durumu dikkate almamak ya da umursamamak şeklinde ifade edilmektedir. Diğer bir tabirle umursamamak içinde de anlatmak mümkün.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
İlgili 26 soru bulundu
Küçük dilini yutmak deyiminin anlamı şaşırmak, donakalmak, hayrete düşmek ya da hiçbir tepki veremeyecek hale gelmektir.
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak.
Gözleri dolmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ağlayacak gibi olmak, göz pınarlarına yaş yürümek.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Ateşi Harlamak Ne Anlama Gelir? Ateşi harlamak, daha güçlü hale getirmek için ateşin üzerine kağıt vb. şeyler atmak anlamına gelir. Mecazi olarak harlamak ise öfkelenmek demektir.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sık sık kullandığımız deyimlerden biri olan göz ardı etmek, bir şeyi yok saymak, varlığını bile bile inkar etmek anlamına gelir Bu deyim bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermemek manasında da kullanılır.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
kaşla göz arası kimseye sezdirmeden ve çok kısa bir zaman içinde, çabucak.
Göz ardı etmek deyimi; kişilerin herhangi bir durumu, olayı ya da kişiyi dikkate almaması, umursamaması anlamlarını taşır. Özetle; gereken önemi vermemesi demektir.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
[1] Alımlı, çekici. [2] Güzelliğiyle dikkati ve ilgiyi üzerine çeken güzellik.
[1] Kötü bir şeyi iyi şekilde göstererek kandırmak, yanıltmak; gösterişle aldatmak.
Kaşla göz arasında deyiminin anlamı çok hızlı ya da çok çabuk demektir. Kimsenin fark edemeyeceği kadar hızlı olan şeyler için kaşla göz arasında deyimi kullanılabilir.
Kaşla göz arasında DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Göz atmak, ayrı yazılır. En çok karıştırılan yazım şekli ile gözatmak şeklinde olanıdır. Bu şekilde yazılması yanlıştır. Bitişik olarak gözatmak şeklinde değil göz atmak olarak ayrı ve doğru yazılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri