Onlar için; Fok eti, bazı fok balığı türlerinin organ etleri, penguen eti ve kırmızı sarısı ile süper boy yumurtasıyla popüler Antarktika mutfağı vardır diyebiliriz.
Antarktika'da yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada karides benzeri canlıların olduğu "gizli bir yaşam alanı" keşfedildi. Yeni Zelanda'dan bir bilim insanı ekibi, Antarktika'daki Ross Buz Rafı'nın merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgesinde buz tabakasının 500 metre altını inceledi.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
İlgili 23 soru bulundu
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
İklim. Antarktika Dünya'nın en soğuk kıtasıdır. Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −93,2 °C (−128.6 °F) olarak 21 Temmuz 1983 tarihinde Rusya'nın (eski Sovyetler Birliği'nin) Antarktika'daki Vostok İstasyonunda ölçülmüştür.
Antarktika'nın yerlisi ya da kalıcı nüfusu yoktur. Bilim insanları araştırma yapmaya gelir ve giderler. Bazı bilim üsleri mevsimlik olarak, bazıları hem kış hem yaz döneminde çalışır. Kıta üzerinde sayıları 1000'i aşmayan araştırmacılar bilim üslerinde ya da gemilerde kalırlar.
Antarktika'nın yerli halkı bulunmamaktadır. Kıtada yalnızca yıl boyu çalışan araştırma istasyonları, yalnızca yazları çalışan araştırma istasyonları ve eski balina avlama yerleşimleri bulunmaktadır. Kıtadaki en büyük yerleşim McMurdo Üssü'nün nüfusu; yazları 1.200 civarındadır.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Gezegendeki en soğuk ve en acımasız ortam olmasına rağmen, çok sayıda insan Antarktika'da yaşıyor. İklim değişikliğinin artan tehlikeleri, her yıl daha çok sayıda bilim insanının bu kıtaya giderek, önemli araştırma çalışmalarına katılmasına yol açıyor.
Antarktika'da ağaç ya da çalı benzeri bitkiler yoktur. Kıtada toplam 2 tane çiçekli bitki türü yaşar.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Antarktika, Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Güney Kutbu'nda bulunan Antarktika, Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde bulunur. Ayrıca çevresi Atlantik, Güney Pasifik ve Hint Okyanusu ile çevrilmiştir. Güney Amerika kıyılarına uzaklığı 1000 km, Avustralya'ya 3100 km ve Afrika kıyılarına ise 3980 km'dir.
Antarktika daha soğuk; çünkü diğer tüm kıtalardan daha yüksek rakıma sahip. Her 100 metrede sıcaklık 1°C düşüyor. Ayrıca kutup rüzgarları nedeniyle soğuk hava kıta üzerinde sürekli dolaşıyor ve diğer bölgelere hareket etmiyor.
Denia altı kabloları sayesinde, şimdiye kadar uydu internetine mahkum olan Antarktika'ya ilk kez kablolu internet geliyor.
Tükiye'den direkt uçuş bulunmayan Antarktika'ya ulaşım, Yeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmakta. Uçuşlar ekim ve mart aylarında yapılırken kıta, varış noktası olarak 28 piste sahip. Türkiye'den başlayacak seyahatiniz 28-37 saat gibi uzun bir sürede gerçekleşecek.
Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz. Tamamen toprak kısımlar vardır.
En çok kar yağışı Antarktika Yarımadası'nda yaşandı. Bilim insanları, Antarktika'da son 200 yılda yağan kar miktarını inceledi. Araştırma, bu süre zarfında bölgeye yağan karda yüzde 10 oranında artış olduğunu gösterdi.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Antarktika'İn başkenti yoktur. Çünkü onun içinde en az 20-22 kişi yaşadığı için (İnsanlar başkenti kuruyor) ve oraya turistik insanlar gidiyor sadece. O yüzden orası penguen, kutup ayıları gibi hayvanlar ile dolu.
Antarktika'daki "Karaali Kayalıkları" ve "İnan Tepesi"
Antarktika'da bulunan “İnan Tepesi” de Koç Üniversitesi Rektörü ve Polrec Bilim Kurulu Üyesi Umran İnan'ın adını taşıyor.
Antarktika'nın adı ise “Arktik'in karşısı” anlamına gelen antarktikos kelimesinden geliyor.
Antarktika'da Türk Bilim Üssü Kurulumu
2020 yılında Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği 4. Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bir ekip, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaşmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri