Taktığınız zaman burun üzerinden hareket sırasında düşen, sallanan ve sapları tam oturmayan ürünler, yüzünüze uygun değildir. Siz ne kadar hareket ederseniz edin gözlüğün yerinde sabit kalması ve sarsılmaması tam ölçüde olduğunu gösterir.
Kenarlara doğru genişleyen gözlük sapları, gözlüğün yüze küçük geldiğini belirtir. Gözlük çerçevesinin çok büyük olması durumunda ise elmacık kemiklerine temas edebilir ve bu da uzun süreli kullanımlarda sizi rahatsız eder.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Bu durumu anlamak için gözlük sapları açılarak düzgün (masa üstü vs.) bir zemine konur. Şayet saplardan biri zemine temas esmiyorsa, gözlük yüzde eğri duracaktır. Bu pozisyondayken gözlük halkalarına yukarıdan bakıldığında, halkalardan biri içe dogru bir konumda ise, gözlük köprü kısmından eğilmiş demektir.
Yanlış numara gözü bozar mı? Gözü bozmaz, ancak takıldığında tam netlik sağlamayabilir, bulanıklık, sulanma, TV seyrederken ya da kitap okurken baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, uykunun çabuk gelmesi gibi şikayetlere neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Yanlış monte edilmiş gözlük camları gözlerinizi yorabilir. Bunun sonuçları iyi olmayabilir. Ancak olması gerektiğinden daha yüksek, veya düşük numaraları olan veya farklı şekilde hatalı olan gözlük camları gerçekten gözlerinize uzun sürede zarar verebilir.
Yeni gözlüklere alışmakla ilgili pek çok sorun birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur ancak bazı kişiler için alışma süreci iki haftaya kadar sürebilir. Ancak, iki-üç günden sonra halen göz yorgunluğu, görmede bozulma ve özellikle de baş ağrısı yaşıyorsanız göz doktorunuzla temas kurun.
Gözlük camlarının merkez noktasıyla gözlerimizin merkez noktaları birbiriyle aynı olmalıdır. Odak noktası ölçülmezse baş ağrısı, baş dönmesi ve bulanık görme gibi şikâyetler olabilir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Hatalı gözlük camları özellikle çocukluk döneminde görmeyi engelleyecek kadar hatalı ise şaşılığa sebep olabilir.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Takılan gözlükler, kaşları kapatmamalı fakat göz üzerinde de küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmamalı.
İki kolun da düz zemin üstünde eşit biçimde durması gerekir. Öyle durmuyorlarsa onları ayarlaman gerekir. Gözlük gözünde düz duruyor ama düz bir zemine koyduğunda eğri duruyorsa bir kulağın diğerinden daha yüksekte olabilir. Kulak yüksekliğindeki farkı gidermek için gözlük saplarının uygun biçimde bükülmesi gerekir.
Bu durumda yakını görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor.
Yüzünüzü daha keskin göstermek için ise köşeli ve kare ürünler tercih edebilirsiniz. Eğer yüzünüz keskin bir yapıya sahipse ve alnınız geniş ise kare yüz şekline göre gözlük modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu yüz tipine yumuşak ve kıvrımlı çerçeveli modeller de oldukça yakışır.
1) Yanlış: Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller! Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Astigmat gözlük takılmazsa ilerler mi? Gözlük sadece görüntüyü retinaya odaklayan bir araçtır. Bu nedenle takılıp takılmaması gözün ilerleyip ilerlememesini etkilemez.
Astigmatizma Dereceleri
Miyop ve hipermetrop gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir. Dolayısıyla düzenli göz muayenesi çok önemlidir ve rutin kontrollerde astigmatizma da bakılmalıdır. Gerekli görülürse astigmatla da ilgili gözlük kullanması gerekebilir. Burada önemli olan astigmat derecesidir.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Çok odaklı camlar ya da multifocal gözlük camları presbiyopik çağdaki (40-50 yaş arası) hastaların gözlük takıp çıkarmadan uzağı ve yakını aynı camın içinden bakarak keskin görebilmeleri için tasarlanmış camlardır.
odak ölçümü, hastanın göz bebeğinin ortası yani odak noktasının burnun orta noktasına göre mm cinsinden ölçülmesidir. Alınan kişiye özel ölçü ile seçilen camın odağının birbiri ile örtüşerek montaj yapılması hastaya en net görüşü vermektedir.
Progresif gözlük camları
Alışma süresi üç haftaya kadar devam edebilir. Bu süreçte, her zaman gözlüklerinizi takıyor olmalısınız. Alışma, yakın ve uzak mesafeler arasındaki fark büyükse o zaman özellikle yaşlı insanlar için zordur. Bu durumda, alışma süresi üç haftaya kadar sürebilir.
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri