Gözlük Şaşı Yapar Mı? Şaşılık başlangıcı olan kişilerin doktorun önerisi dahilinde gözlük kullanımını aksatması durumunda şaşılık derecelerinde artış gözlemlenmiştir. Hatalı gözlük camları özellikle çocukluk döneminde görmeyi engelleyecek kadar hatalı ise şaşılığa sebep olabilir.
Miyop veya hipermetrop gibi bir görme probleminin olmasına bağlı göz kayması gelişiyor ise bu kırma kusurlarına yönelik bir gözlük kullanılması gerekir. Gözlük kullanımıyla beraber göz kaymasında düzelme gözlemlenebilir.
Hatalı gözlük camlarının görme bozukluklarını daha da arttırdığını, şaşılık gibi kalıcı rahatsızlıklara yol açtığını vurgulayan Akarsu, "Gözün görme merkeziyle gözlük camının optik merkezinin aynı eksende buluşması gerektiğine" dikkat çekti.
Çocukluk Döneminde Şaşılık Tedavisi
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir.
Şaşılığın Nedenleri Nedir? Nedeni tam bilinmiyor. Bazı ailelerde genetik geçiş görülebilir. Sadece gözlük bozukluğuna bağlı olarak oluşabileceği gibi doğumsal beyin hasarları, mongolizm, beyin tümörleri, görmeyi düşüren katarakt, göz yaralanmaları veya tümörleri şaşılığa neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Çok Telefona Bakmak Şaşı Yapar mı? Telefon ile uzun süreler vakit geçirmek ve çok fazla telefona bakmak gözlerde kızarıklığa, kuruluğa veya gözlerin tahriş olmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ilerleyen dönemlerde bulanık görmeye, miyopide ilerlemeye veya göz kayması gibi durumlara neden olabilir.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
Göz kayması kimlerde görülür? Ailede şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusuru olanlarda göz kaymasına daha sık rastlanmaktadır. Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir.
Şaşılık kendi kendine düzelen bir hastalık değildir.
Mutlaka uzman bir doktor tarafından müdahale edilmesi gereken bir görme bozukluğudur.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Yanlış numara gözü bozar mı? Gözü bozmaz, ancak takıldığında tam netlik sağlamayabilir, bulanıklık, sulanma, TV seyrederken ya da kitap okurken baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, uykunun çabuk gelmesi gibi şikayetlere neden olabilir.
Sonuç olarak gözlük, göz numaralarımızı düzeltmez, azaltmaz, göz bozukluğumuz ortadan kaldırmaz, gözlük sadece görmemizi artıran bir araçtır.
Özellikle hipermetropa bağlı içe kaymalarda gözlük takıldığında kayma ortadan kalkar ama gözlüksüzken yine kayma olur ve bu durum normaldir. Göz kaymasının ilerlemesinin önüne geçen gözlük tedavisi, düzenli ve doğru gözlük kullanımı ile kaymanın durmasını da sağlayabilir.
Çok telefona bakmak göz yorgunluğuna sebebiyet verebilir bunu hepimiz biliyoruz. Bazı durumlarda ise özellikle yoğun kullanımlarda şaşılığa neden olabildiğini gözlemliyoruz. Özellikle günlük 4 saati aşan kullanımlarda ani gelişen içe göz kayması veya var olan gizli kaymaların artması ortaya çıkabiliyor.
Bebeklerde burun kökünün basık olması nedeniyle, epikantus olarak adlandırılan gözün iç kısımlarında cilt katlantıları olabilir. Bu katlantılar ve gözler arasındaki mesafenin yakın olması nedeniyle hafif yan bakışlarda bile sanki bir göz içe kayıyormuş görünümü oluşabilir.
Sonradan ortaya çıkan bir göz kayması, travma veya görme kaybı nedeniyle olmaktadır. Örneğin; 50-60 yaş civarında sık gördüğümüz Altıncı Sinir Felci durumu, gözün dışa hareket edememesi şeklinde görülmektedir. Altıncı sinir felci yaşa bağlı olduğu gibi kafa travmalarından sonra da görülebilmektedir.
Göz kayması, iki gözün paralel ve düzdün bir şekilde uyum sağlayıp bir takım olarak birlikte çalışamaması durumudur. Böyle bir kayma durumunda; bir göz doğrudan baktığınız nesneye bakar, diğer göz yanlış hizalanmış, dışa doğru, yukarı veya aşağı doğru bakar. Buna bilinen adıyla şaşılık denir.
Gözde Yukarı Kayma
Bazı hastalarda bu durumda sadece belirli bakış pozisyonlarında ortaya çıkar. Dalgınlıkla ve yorgunlukla da ortaya çıkabilmektedir.
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
Ameliyatsız tedavi şansı maalesef çok az hastada uyguluyoruz. Kayma miktarı az ise prizmatik camlar ile tedavi edilebilir. Travma veya felçler nedeniyle oluşan kaymalarda iğne tedavisi ile iyi sonuçlar elde edilebiliyoruz. Gözde içe kaymanın bazı türleri gözlükle tamamen düzelebilmektedir.
Şaşılık genellikle nedeni bilinmeyen bir şekilde meydana gelir. Bebeklikte veya erken çocukluk döneminde meydana gelen şaşılıklarda, kapama tedavisine karşı uyumsuzluk önemli bir şaşılık nedenidir. Ayrıca ailenin ihmali ve çocuğun büyüyünce şaşılığın düzeleceğini düşünmeleri nedeniyle de şaşılık kalıcı hale gelir.
Ancak bunun için gerekli uygulama; mutlaka bir göz doktoru eşliğinde sağlıklı olarak yapılmalıdır. Göz kaymasını engellemek her zaman mümkün değildir. Bazı kayma tiplerinde egzersiz veya gözlüklerle kayma kontrol altına alınabilir, bazı kayma tiplerinde ise tek çare gözde kayma ameliyatı gerekir.
şehla bakış, şaşılığın tam karşılığı olmayıp daha çok yalancı kaymalar için kullanılan bir tariftir. Türk Dil Kurumu, şehla kelimesini 'kusurlu sayılmayacak kadar hafif şaşı' olarak tanımlar. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltılıcı bir görünümdür.
Şaşılık, genetik ve doğumsal olduğu gibi, büyük bir kısmı doğduktan belli bir süre sonra ortaya çıkıyor. Tedavisi için geç kalındığında şaşılığın kalıcı olabileceğini söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri