Konjonktivada sayısız kılcal kan damarları mevcuttur. Bu kılcal damarlar değişik sebeplere bağlıdır yırtılabilir ve oluşan kanama konjonktiva ile sklera arasında birikir. Bu küçük kanama odacıkları skleranın beyaz görüntüsü önünde açık kırmızı nokta şeklinde görülür.
Gözyaşı azlığından kaynaklanan göz kuruluğu da gözlerde kanlanma ve kızarıklığa neden olabilir. Bu gibi durumların tedavisinde gözyaşı damlası ve suni gözyaşı preparatlarından yararlanılır. Bazı durumlarda göz kanlanması, herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçer.
Gözdeki kanlanma en sık göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve şeffaf bir zar olan konjonktivadaki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Göz kızarıklığı genelde uykusuzluk, dijital göz yorgunluğu, uzun süre odaklanmak, şiddetli öksürük gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Göz kanlanması tedavisi için genellikle göz damlaları önerilir. Doktor muayenesi sonrasında şişlikler için steroid içeren göz damlaları, bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikli damlalar, ağrıların geçmesi için ağrı kesici içeren göz damlaları, viral enfeksiyonlar için ise antiviral göz damlaları verilir.
Normalde görünür halde olmayan bu kılcal damarlar, kanın yoğunlaşması ile birlikte görünür hale gelir ve gözde kanlı bir görünüm ortaya çıkarır. Göz kanlanması çoğu zaman herhangi bir ağrıya veya görme değişikliğine yol açmaz ve kendiliğinden iyileşir. Bazı durumlarda ise kaşıntıya veya yanmaya sebebiyet verebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülür. Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu, troid ve ramotolojik gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
TANSİYON YÜKSELMESİNDE GÖZE KAN OTURABİLİR
Özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskli olduğunu ifade eden Dr. Gedar, şu bilgileri verdi: "Kanlanma genelde konjunktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlıdır.
Kılcal damar çatlaması sebebine bağlı olarak kendiliğinden geçebilir.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık tedavileriyle etkili ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 4D Lazer, KTP Lazer ve IPL uygulaması sık kullanılan yöntemler arasındadır. Uygulama sırasında kılcal damar boyunca lazer ışını uygulanır. Lazerle kılcal damar tedavisi, ince kılcal damar çatlamasında kullanılır.
Arka vitre dekolmanı sırasında jel tabakası ayrışırken retina damarlarında yırtılma yaparak kanamaya sebep olabilir. Beyin kanamaları bazen göz damarlarında yırtıma yaparak göz içi kanamalarına sebep olabilmektedir. Sarı nokta hastalığına sebep olan anormal damar oluşumları yırtılıp göz içi kanamalarına sebep olabilir.
Göziçi kanamalarının birçok sebebi olmakla birlikte büyük kısmı damarsal sebeplerdir. Özellikle şeker hastalığına bağlı gelişen diabetik retinopatinin ileri evrelerinde göziçi kanamaları sıktır. Bunun dışında retina damarlarında meydana gelen tıkanıklığın ardından da gelişebilir.
Vitreusta oluşan yapılanmalar bazı durumlarda geçici niteliktedir ve böyle olduğunda gözde sinek ve cisim uçuşması zamanla geçer. Yaşlanma ve travmalara bağlı olarak oluşan lekeler ise çoğunlukla kalıcıdır.
Derideki kırmızı noktalar, kırık kılcal damarlardan, derinin altındaki küçük kan damarlarından kaynaklanır. Kaşıntılı veya ağrılı değildirler. Peteşi üzerine basarsanız, mor, kırmızı veya kahverengi kalırlar. Ancak bir kızarıklığa basarsanız, solgun veya daha hafif olur.
Yüksek tansiyon gözde çok ciddi sorunlara neden olabilir. Tansiyonun göze vurması, Yüksek tansiyona bağlı görme kaybı, retina damarlarında tıkanıklık veya göz içinde kanama şeklinde ortaya çıkabiliyor. Tansiyonun göze vurması özellikle tansiyon hastalığı iyi tedavi edilmeyen kişilerde meydana gelir.
Göz çevresinde kanamanız varsa, enflamasyonu azaltmak için siyah veya yeşil çay kullanılabilir. Taninler ödemi ve morartıyı azaltırlar. Ayrıca kanamyı da azaltabilirler.
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Diyabetli kişilerin gözlerinde yeni anormal damarlar oluşabilmektedir. Bunlar göz içersine kanamakta ve glokoma yol açarak körlükle sonuçlanmaktadır.
Uykusuzluk, bir işe uzun süre odaklanmak, öksürmek veya yüksek basınç gibi farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebilmektedir. Göz kanlanması özellikle çocuklarda beyin kanaması belirtileri arasında da yer alabilmektedir.
Göze Kan Oturması (Subkonjonktival Hemoraji) Nedir? Göze kan oturması yada tıbbi ismiyle “subkonjonktival hemoraji” gözün konjonktiva adı verilen zar kısmında yer alan ince damarlardan birinin yırtılması sonucu kanın, gözün beyaz kısmına (sklera) yayılması ile ortaya çıkar.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Göz Kanlanması İçin Hangi Bölüme Gidilmeli? Gözde kanlanma şikâyeti olan bireylerin, göz hastalıkları bölümüne başvurması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri