Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Aktardan aldığınız papatya çayını sıcak suda 5 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla enfekte olan bölgeye uygulayın veya göz banyosu yapın. Ancak herhangi bir irritasyon veya rahatsızlık duyarsanız devam etmeyin ve gözlerinizi ılık suyla durulayın.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Bakteri veya mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma ve alerjik problemler gibi dış etkenlere bağlı oluşan göz kanlanması, herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan 1 gün gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçebilir. Bazı durumlarda ise gözün normale dönmesi 1-2 hafta sürebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Dr. Kemal Türkyılmaz, bölgede gözün limonla temizlenmesinin doğru bilinen bir yanlış olduğunu belirterek, "Göze limon sıkmayın, çay banyosu ile temizleyin" dedi.
El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır. Antibiyotik göz merhemi ya da damlaları kullanılır.
Göz çapaklanması ve kızarıklığında en çok kullanılan yöntem çay pansumanıdır. Demlenmiş çayı biraz soğutup daha sonra temiz bir pamuk ile uygulamak, göz üstüne bekletmek kızarıklığı ve kaşıntıyı kısa sürede geçirmektedir.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Çay Pansumanını Nasıl Yapalım? Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız.
Viral olarak görülen vakalar ise çoğunlukla hafif seyreder. Soğuk kompres ve hijyen tedavi yöntemlerinin başında gelir ve bunlara göz damlası ile pomatlar eşlik eder. Hastalığın belirtileri diğer türlere göre daha uzun sürebilmektedir.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Gözyaşı damlası kullanın
Gözyaşı serum damlaları, merhemler ve yapay gözyaşı da göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında yer alabilir.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Göz akıntısı tedavisi
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Gözyaşı kanallarının tıkanması: Göz çapaklanmasının en sık karşılaşılan nedeni gözyaşı kanallarında tıkanıklık olmasıdır. Kanallarda tıkanıklık olduğu zaman gözyaşı dışarı çıkamaz ve akıntı birikerek çapaklanma oluşur.
Eğer bebeğiniz çapaklanma problemi yaşıyorsa öncelikle çapağı temizlemeniz gerekir. Bunun için pamuklu bir bezi ıslatarak bebeğinizin gözlerinizi nazikçe silebilirsiniz. Göz çapaklanmalarına iyi gelen diğer bir yöntem ise anne sütüdür.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Sulu katman gözyaşı film tabakasının ortasıdır. Gözyaşı olarak gördüğümüz şeyin çoğunluğunu oluşturur. Bu katman gözü temizler, göze ait olmayan parçacıkları yıkayıp çıkarır. Bu katman göz kapaklarındaki lakrimal bezlerden gelir.
Bir bardak içerisinde eritilen tuz daha sonra pamuk yardımı ile kompres olarak uygulanabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi de tuzlu su gibi enfeksiyonu önleyici ve dezenfekte özelliği bulunan bir üründür. Bir bardak suya damlatılan az miktarda elma sirkesi göz banyosu yaparak uygulanabilir.
Hem kolay ulaşılabilirliği hem de vücut için faydalı olması ile bilinen elma sirkesi, göz nezlesine bağlı enfeksiyonların tedavi edilmesinde rol oynamaktadır. 2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bir pamuk yardımı ile gözlerinize zarar vermeden uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri