Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Yukarıda yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gereğince 2 sayılı CBK kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, peyzaj mimarlığı öğrenimi gerektiren hizmetleri karşılamak için bu bölüm mezunlarını mimar kadrolarına atamaları mümkün bulunmaktadır.
Belediye Personeli, Belediye Başkanı Tarafından Atanır.
Peyzaj mimarları, özel tasarım firmalarında, mimarlık firmalarında, kamu kurumlarında, çevre ve doğal kaynaklar şirketlerinde, inşaat şirketlerinde ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler. Ayrıca, özel sektör ve kamu sektörü de dahil olmak üzere birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulunmaktadır.
Zira bu husus geçmişten beri süre gelen ve birçok kez değişikliğe uğrayan bir konu olarak karşımızda duruyor. Öncelikle Peyzaj Mimarı kadrosunun Teknik Hizmetler Sınıfına ait bir kadro olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bu husus YÖK kararıyla da sabittir.
İlgili 26 soru bulundu
Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları 22250 TL'dir. En düşük Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 17800 TL iken, en yüksek Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 33900 TL'dir.
Peyzaj Mimarlığı Taban ve Atama Puanı
Son yapılan atamalar sonrasında peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olan kişilerde taban puanın 86,414 tavan puanın ise 92, 880 olduğu görülmektedir.
Mimarlık, iç mimarlık, Peyzaj, Şehircilik, Endüstri Tasarımı vb. (işbu yazıda bundan sonra genel olarak “mimarlık” diye geçecektir.
Bölümümüz yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır ve el çizimi geliştirilebilen ve sonradan edinilebilen bir kazanımdır. Dolayısıyla “el çizimim kötü ise mimar olamam” düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi farklı fakültelerde yer alır, Ortalama bir bölümden daha masraflı bir bölümdür.
Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Ayrıca süs bitkisi üretmek için sera veya fidanlık kurabilir. Peyzaj Mimarlığı, Bitkisel Üretim, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Ziraat Mühendisliği ve Orman Mühendisliği gibi alanlarıyla ilgili bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.
Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın (mülga) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdığı 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı yazıda peyzaj mimarlarının "mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri, mezuniyet hakkı kazanabilmek için toplam 45 iş günü staj yapmak zorundadır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları 1990 yılına kadar Ziraat Mühendisi ünvanı alırken bu tarihten itibaren Peyzaj Mimarı ünvanı almaya başlamıştır. Mayıs 1994 tarihinde TMMOB'de alınan kararla Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur.
Peyzaj Mimarlığı Madde 23 – Peyzaj mimarlığı alanında öğrenim görmüş ziraat mühendisleri, kentsel planlama, kırsal rekreasyon, tarihi ve doğal koruma alanları, turistik alan, yeşil alan ve park, kırsal yerleşim planları gibi projeler kapsamında yer alan peyzaj projelerinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolu işlerini ...
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Peyzaj teknikeri, park ve bahçelerin yapımı, bakımı onarımı ve çevre düzenlemesi gibi alanlarda çalışan kişidir. Çeşitli park ve bahçe düzenlemelerine ilişkin planların araziye uygulanması ve çim alanlarının oluşturulmasını da peyzaj teknikerleri sağlar.
Arazi biçimlendirme ve mühendislik bilimi içerisinde yer alan peyzaj mimarlığı Yükseköğretim Kurumu(YÖK) ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanan kadro karşılığı mühendistir.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1'i işsizdir.
“Kanunda İçmimarlık ve Peyzaj Mimarlığı ibarelerinin bulunmaması nedeniyle, bu disiplinlerin imza yetkisi yok sayılmaktadır.
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu bölümle ilgilenen adayların öncelikle lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekir.
Eğitim süresi 4 yıldır. Peyzaj mimarlığı programları birçok üniversitede mimarlık ve mühendislik, mimarlık, orman, ziraat, tasarım ve güzel sanatlar fakülteleri gibi değişik fakülteler altında yer alır.
Peyzaj mimarı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun olmanız gerekir. Peyzaj yüksek mimarı unvanını almak içinse peyzaj mimarlığında yüksek lisans yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri