Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
Gözlerde çapaklanma, göz kuruluğu sonrası görülen bir belirti olabilir. Diğer faktörler: Hava kirliliği, sigara dumanı, yabancı madde teması, klimalar ve rüzgar gibi çevresel faktörler de göz çapaklanmasının nedenleri arasında yer alır.
Gözde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, şişlik, ağrı ve yanma konjonktivit belirtilerindendir. Konjonktivit belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en kısa zamanda göz hekimine başvurulmalıdır. Konjonktivit, göz hekimleri tarafından önerilen farklı göz damlaları ve bazen de sistemik ilaçlarla tedavi edilmektedir.
Gözde sümüksü çapak oluşumunun temel nedeni yağ, deri ve hücrelerdir. Enfeksiyonlara bağlı olarak göz sıvısının yoğunlaşması sümüksü çapaklanmanın oluşumuna neden olur.
Uyurken gözlerimizin köşelerinde biriken 'çapak'; göz akının üzerindeki zardan salınan mukus, kirpik diplerinden salınan yağ, deri hücreleri ve diğer atıkların birleşimidir. Çapağın, atıkları ve birikintileri göz yaşından ve göz yüzeyinden uzaklaştırmak gibi bir görevi vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Çok fazla miktarda olmadığı takdirde göz çapağı kişiye zarar vermemektedir. Çapakların renginde ve sürekliliğinde farklılık görülmesi durumunda göz doktoruna danışmanız gerekmektedir. Gözde çapak oluşmasına neden olan durumun enfeksiyon olması halinde doktor tarafından antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir.
Normalde çapak herhangi bir soruna neden olmaz ve son derece doğal bir yapıdır. Lakin kimi hastalıklar yağ bezlerinin aşırı çalışmasıyla veya gözyaşı bezlerinin tıkanmasıyla sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda gözlerde aşırı miktarda çapak oluşumu ve birikimi görülebilir.
Kontaminasyonu önlemek için biriken sekresyonun temiz su ile temizlenmesi önerilir. Bakteriyel enfeksiyon işareti olan sarı-yeşil çapaklanma görüldüğü taktirde topikal antibiyotik damla veya pomadlar kullanılabilir.
Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz. Göz sağlığı için akla ilk gelen yöntemler arasında gösterilen çay göz çevresinin iltihap iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Bakteriyel Konjonktivit
En yaygın belirtisi gözlerde açık yeşil ya da sarı renkte görülen akıntıdır. Müdahale edilmediği takdirde gözde kalıcı hasarlara neden olabilen bakteriyel konjonktivit, genel olarak hijyen kurallarına yeteri kadar uyulmadığı durumlarda görülür.
Gözde kızarıklık ve yanma hissi. Kaşıntı ve şişlikler. Göz kuruluğu veya sulanması Işığa hassasiyet.
Göz enfeksiyonları; bakteri, mantar ve virüs gibi zararlı mikroorganizmaların göz küresinin veya etrafındaki alanın herhangi bir kısmına yerleşmesiyle oluşur. Söz konusu alanlara, gözün saydam ön yüzeyi (kornea) ve gözün dışını ve göz kapaklarının içini kaplayan ince, nemli zar (konjonktiva) dahildir.
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Papatya suyu damlatılmış bir sünger yardımıyla göz kenarları temizlenerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Bal ve su kombinasyonu gözlerdeki akıntı veya herhangi bir göz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Bal ve suyu karıştırıp gözlere nazikçe uygulayarak çapağın temizleyebilirsiniz.
Bu mikroplar; bakteriler veya virüslerdir. Gündelik hayatta en sık rastlanan konjonktivit formudur. Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Bakteriyel Konjonktivit ise durum bulaşıcı olduğundan kalabalık ortamlara girmekten ve başkalarıyla temastan kaçınılmalıdır. Tedavide ise sıcak ve nemli kompres ile sık el yıkaması ve geniş spektrumlu antibiyotikli damlalar kullanılır.
Çeşitli nedenlerle gözyaşı üretimi arttığında veya gözyaşının gözden dışa atılmasını sağlayan kanallar tıkandığında göz sulanması ortaya çıkabilir. Göz yaşarması olarak da bilinen göz sulanması kimi zaman geçici ve doğal nedenlerle oluşurken, bazen de bazı göz hastalıklarının ve alerjinin belirtisi olabilir.
Bu durumda göz, günde 3-4 kez ılık su ve pamukla temizlenmelidir. Ilık su ile ıslatılmış pamukların göz üzerinde birkaç dakika bekletilmesi de enfeksiyonla mücadele açısından yararlıdır.
Göz nezlesi veya konjonktivit göz yüzeyini örten konjonktiva adı verilen zar tabakanın enfeksiyonudur. En sık kırmızı göz nedeni olan konjonktivitler içinde adenoviral konjonktivit, en bulaşıcı, en uzun süreli ve şiddetli seyreden tipidir.
Göz kuruluğunun yaygın belirtileri şu şekildedir: Gözlerde batma ve yanma hissi. Göze yabancı cisim, kum kaçmış hissi. Gözlerde kızarıklık.
Kişi kendini duygusal hissettiğinde, çok fazla güldüğünde, öksürme, hapşırma, esneme ve güçlü tat duyumları gibi hallerde gözlerin sulanması doğal ve geçicidir. Fakat bu gibi nedenlerin yokluğunda gözden yaş gelmesi, göz sulanması sorunu anlamına gelir. Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri