NUTUK / SÖYLEV da nutuk denir. Söylevlerde konu sınırlaması yoktur. Her konuda olabilir: siyasi, askerî, dinî, hukuki, bilimsel gibi.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır.
Dinleyenleri coşturmak ve belli bir amaca yöneltmek; onlara bir duyguyu, bir düşünceyi, bir isteği, bir ülküyü aşılamak; önemli açıklamalarda bulunmak için yapılan etkili, coşkulu konuşmalara Söylev (Nutuk) denir.
Nutuk kelimesini duyunca bir Türk vatandaşı olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün eseri olan Nutuk gelmektedir. Ancak Atatürk'ün bu eserinin yanı sıra bu isimde edebi yazılarda bulunmaktadır. Yani bir makale, bir fıkra ya da bir deneme gibi nutukta bu yazım türleri arasında sayılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
ATATÜRK, Mustafa Kemal, Söylev (Nutuk), Cilt I-II, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1963.
Söylevci, söylevin çeşidine ve konuya bağlı olarak anlaşılır sözcükler seçer; söylevde cümleler kısa, yalın, akıcı, içten ve etkilidir. Söylevci, konuştuğu konuyu çeşitli yönleriyle iyice bilir ve söyleyeceklerine inanır.
Nutuk, bir dinleyici kitlesine seslenme, söylev. Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk), Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı tarihî konuşması.
Edebiyatımızdaki ilk söylev olarak, Bilge Kağan'ın Orhun Abideleri'nde Türk Budunu'na seslenişi olarak kabul edilmektedir.
Nutuk Nedir, Ne Değildir? Nutuk, Türk Kurtuluş Savaşı'nın hangi tarihsel koşullarda nasıl başladığını; Türkiye'yi parçalayıp yok etmek isteyen düşmanların nasıl yenildiğini; Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu; bu gelişmelere karşı çıkanların nasıl engellendiğini anlatan çok önemli bir kitaptır.
Bu açıdan, Milli Mücadele'nin ve Cumhuriyet devrimlerinin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Söylev'i (Nutuk'u) büyük bir tarihsel önem taşımaktadır. Atatürk'ün, Söylev'ine “1919 yılı Mayıs ayının 19'uncu günü Samsun'a çıktım.
Söyleşi türünün genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
* Yazarın, okuyucu ile bir sohbet havası içinde senli benli konuştuğu yazı türüdür. * Yazar, düşüncelerinin doğruluğunda ısrar edici olmaz. * Söyleşide, daha çok yazarın kişisel düşünceleri ağırlık kazanır.
Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk'ün konuşma ve yazma sanatına olan hâkimiyetini gösterir. Okunmaya başlandığı sırada nezaketiyle bilinen büyük lider, Efendiler! diye söze başlar ve uzun sürecek olan konuşmasından dolayı bağışlanmasını diler.
Söylevin özellikleri şunlardır:
Söylev veren kişiye hatip denir. İyi bir hatip nerede, ne söyleyeceğini bilmeli, dinleyiciyi istediği doğrultuda yönlendirebilecek iletişim becerisine sahip olmalıdır. Söylevin başarılı olması; hatibin jest, mimik, vurgu ve tonlama gibi öğeleri doğru kullanmasıyla orantılıdır.
Söylev kelimesi anlam olarak herhangi bir düşünceyi dinleyenlere etkili bir şekilde anlatmak için yapılan coşkulu ve güzel konuşmaları kapsamaktadır. Söylevde amaç bir düşünceyi dinleyenlere aşılamak olmaktadır. Söylev kelimesinin bulmacada yer alan cevapları Nutuk ve Hitabe olarak ifade edilmektedir.
Nutuk, tarikata yeni giren dervişlere, tarikat derecelerini, tarikat adâbını öğretmek için söylenmiş şiirlerdir. Türkmen Alevi ve Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışından başlayarak 1927 yılına kadar gelişen olayları, bu olayların tam merkezindeki kişi olarak tarihsel sıra içinde anlattığı Nutuk üç bölümden oluşmaktadır.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Söylev kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Söylevcilerin en önemli özelliği bireyleri bir şeylere inandırma anlamındaki güçleridir. Yapmış oldukları iddiaları kanıtlama özellikleri vardır. Karşıda bulunan kişinin şüphelerini giderirler. Yapmış olduğu şeyler topluluğun bütününü kapsar.
nutuk'un ilk cümlesi. not: mustafa kemal'in rumi takvimin geçerli olduğu dönemde yazdığı özgün cümle, "1335 senesi mayısının 19'uncu günü samsun'a çıktım." şeklindedir.
14 yaşından itibaren okunabilir.
SÖYLEV KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Bir aralık elinde tahta çantalı birisi, kahvenin önündeki halka karşı bir söylev çekmeye başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri