Tek kelimeyle yanıt vermek gerekirse grafik tasarımcı olmak için özel yeteneğe gerek yoktur. Doğru eğitimi alan herkes grafik tasarım uzmanı olabilir. Grafik tasarım uzmanlığı, üniversite eğitimi almadan ve özel yetenek sahibi olmadan yapılabilecek çok nadir mesleklerden birisidir.
Bununla birlikte lisans eğitimi sürecince farklı pek çok Grafik Tasarım derslerinden de sorumlu olurlar. Grafik Tasarımı Bölümünde yer alan derslerin büyük çoğunluğu uygulamaya dayanmaktadır. Çizim becerisi ve tasarım kabiliyetine sahip olmak, bölümden başarıyla mezun olmak için gereken iki önemli yetenektir.
Grafik tasarımcı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Grafik bölümlerinden mezun olmak yeterlidir. Nitelikli bir grafik tasarımcı olmak için eğitimin yanı sıra özgün ve yaratıcı çalışmalara imza atmak gerekmektedir.
Grafik bölümünü tercih edecek olan kişilerin teknolojiyi her zaman takip eden kişiler olması gerekir. Grafik bölümünü kazanabilmek için beceri sınavı öncesinde herhangi bir kursa ya da eğitim almanız gerekmektedir.
Grafiker Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin Güzel Sanatlar, Sanat, Tasarım ve Mimarlık fakültelerine bağlı dört senelik veya meslek yüksekokullarına bağlı iki senelik Grafik Tasarımı bölümlerinden mezun olan kişiler, grafiker olarak meslek hayatlarına başlayabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'de yeni başlayan bir Grafiker, ortalama olarak 12.500 TL ile 24.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Grafikerlerin maaşları ise 18.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Yüksek tecrübeye sahip Grafikerlerin maaşları ise 23.000 TL ile 33.000 TL arasında olabilir.
eleman.net verilerine göre, Grafiker 2023 yılında ortalama 22.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Grafiker , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Grafik Tasarımı bölümüne nasıl girebilirim? Öncelikle başvuracak adayların lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir.
Grafik Tasarımcı Özellikleri
Resmin temel kurallarını bilmelidir. Renk, doku, perspektif, ışık gibi bilgilere hâkim olmalıdır. İletişim dilini iyi bilmelidir. Matbaacılık ve yayıncılık hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Grafik tasarım, daha önce hiç tecrübesi olmayan ve bu işe yeni başlayanlar için biraz ağır bir alan olabilir. Her şeyden önce, bir ayda profesyonel bir grafik tasarımcısı olmayı beklememelisin. Beklentilerinizde mütevazi olmayı tercih edin ve hedeflerinizi adım adım tamamlayın.
Grafiker. Reklam ajanslarında, tekstil sektöründe ya da fotoğraf stüdyolarında grafiker olarak çalışmak isteyen kişiler, sertifika programı ile gerekli uzmanlık eğitimlerini alabilir. Program boyunca; Photoshop, CorelDraw, Illustrator ve Indesign gibi program üzerine eğitim alınır.
PC'lerinizin yani bilgisayarlarınızın grafik olarak yoğun olan uygulamaları yormadan işlemesine izin verdiğinden grafik tasarım için oldukça gereklidir. Fakat gerekli olan tek şey bu değildir. Grafik tasarım için bilgisayar ararken listenizde yer vermemeniz gereken bazı şeyler vardır.
Grafik tasarımcı ve akademisyen Doç. Dr. Özlem Mutaf Büyükarman, dijital iletişim ağlarından yaratıcı endüstrilere kadar çok sayıda alanda grafik tasarıma olan ihtiyacın gün geçtikçe arttığına işaret ederek “Grafik tasarımı günümüzde olduğu gibi gelecekte de popüler olmayı sürdürecek” dedi.
Bazı insanlar, resim yapmak için doğuştan gelen yeteneğe sahip olabilirler, yani daha rahat ve doğal bir şekilde çizim yapabilirler. Ancak, bir kişinin doğal yeteneği ne olursa olsun, resim yapmak için gerekli olan beceriler, pratik ve öğrenme yoluyla geliştirilebilir.
Grafik tasarım uzmanlığı, üniversite eğitimi almadan ve özel yetenek sahibi olmadan yapılabilecek çok nadir mesleklerden birisidir.
Eğer dört yıllık lisans programlarında grafik bölümü okumayı planlıyorsanız en azından bölümü kazanmak için yetenek sınavlarına değil, TYT ve AYT sınavlarına hazırlanmalısınız. Gerçi bölüme başladıktan sonra zorluk çekmemeniz için tasarım, çizim ve görsel okur yazarlığınızı geliştirmenizi yine de tavsiye ederiz.
Mezun olduğunda kamu kurumları ve özel firmaların reklam ve tanıtım alanlarında grafik tasarımcı, grafiker, sanat yönetmeni veya web tasarımcı olarak çalışabilirsin. Bunun yanı sıra mezun olunca DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin ilgili 4 yıllık programlarına geçiş yaparak öğrenimini 4 yıla tamamlayabilirsin.
Grafik Tasarımı Bölümü taban puanları, TYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir.
Üniversitelerdeki grafik tasarımı bölümü TYT ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak için üniversite sınavında Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularının cevaplanması gerekir.
Grafik Tasarımı bölümü mezunları, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, dijital medya, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Mezunlar, işletmelerin pazarlama, iletişim ve reklam ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar üretebilirler.
Logo Tasarımcısı maaş aralığı 4250 TL ile 7000 TL arasındadır. Logo Tasarımcısı mesleğinin maaş aralığını etkileyen faktörler sektör yetkinliği, iş tecrübesi ve çalışılan firmaların sayısıdır.
Grafiker, birçok farklı endüstride çalışan profesyoneldir. Genellikle görsel tasarım iletişimi kurarlar ve bilgisayar destekli tasarım yazılımı, grafik tasarım programları ve diğer araçlar gibi teknolojik araçları kullanarak görsel tasarımlar oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri