Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
m = kütle g = yer çekimi h = yükseklik * Dünya'da yer çekimi ivmesi, 9.81 m/s2'dir.
Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık dinamometre (veya aylı el kantarı) ile ölçülür. Kütle yönsüz (skaler), ağırlık ise yönlü (vektörel) büyüklüktür. Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. (Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişir).
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
Kütleçekim sabiti MKS sisteminde yaklaşık 6,67x10ˉ¹¹ değerine sahiptir ve de G harfi ile gösterilir. Kütleçekimi kuvveti hesaplarına katılan fiziksel bir sabittir.
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir. Her gezegenin çekimlere uygulayacağı çekim kuvvetinin de farklı olduğu söylenebilir.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
G, evrensel kütleçekim sabitidir ve Newton tarafından ortaya atılmıştır. Herkesin bildiği gibi Newton, iki cismin birbirine çekim kuvveti uyguladığını ortaya atmıştır.
Baskül, kütleye etki eden yer çekimi kuvvetini ölçen ve hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan aletlerden birisidir. Terazi ve baskül sıklıkla birbirine karıştırılan iki farklı alettir. Bu iki aletin görevleri ise tamamen farklıdır. Terazi kütle ölçümü yaparken, baskül ise ağırlık ölçümü yapmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
Kütle, fizik derslerinin temel bir konusu olmakla birlikte fen derslerinde de işlenen bir alandır. Ay ve Dünya'da veya uzay boşluğunda tüm cisimler mevcut kütlelerini korumaktadır. Örnek verilecek olursa, Dünya'da mevcut kilogram ağırlığı 65 olan bir astronot, uzayda veya Ay'da da 65 kilogram olarak ölçülür.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg).
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
Kütle: Bütün nesnelerin sahip oldukları madde miktarı kütle olarak bilinir. - Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir. - Kütle her yerde her zaman aynıdır ve değişmez. - Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir.
Ağırlık, bir nesnenin kütlesine bağlı olarak ve o nesneye etkiyen yer çekimi kuvvetinin artıp azalmasına bağlı olarak değişir.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
1 gram, 1000 mg'a eşittir. Bu sebeple yapılan ölçümlerin tamamında aksi belirtilen özel bir durum yoksa 1000 mg baz alınarak yapılır. Aradaki 1000 katlık fark dönüşüm hesaplamalarının birçoğunda kullanılmaktadır.
Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir. Bu kütleçekim kuvvetinin Dünya gezegeni özelindeki değeridir.
g kuvveti terimi, bir nesnenin “birim kütlesinin” maruz kaldığı, ağırlık hissi uyandıran “mekanik” kuvveti ifade etmek için kullanılır. Bu ifadelerdeki g, yeryüzündeki ortalama değeri yaklaşık 9,8 m2/s olan yer çekimi ivmesine karşılık gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri