Granit, volkanik taştır ve yerkabuğunun diplerinde ergiyen mağmanın, milyonlarca sene de ağır bir biçimde kristalize olması, zelzele, aşınmalar neticesinde yeryüzüne çıkmasıdır. Granit ana mineralleri, kuartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir.
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen tane görünüşlü magmatik felsik müdahaleci magmatik bir kaya türüdür. Granit kelimesi, tamamen kristalli bir kayanın kaba taneli yapısında bulunan Latince granumdan gelir.
5 Haziran 2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanununda Mermer;' II. Grup madenler; Dekoratif taşlar, Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar' içerisinde yer almaktadır.
Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).
Granit ise; üretim, işleme ve montajlama dahil tüm aşamalarda %100 doğallığını korur ve doğal olarak ta kullanılır. Her ikisi de uzun bir kullanım ömrüne sahiptir ancak, genel olarak bakıldığında granit yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ile bir adım öne çıkmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Granit kristal yapılı minerallerden oluşmuş, magmatik bir kaya türüdür. Erimiş kayaçların soğuması sırasında oluşmuştur. Günümüzde kullanılan granitler genel olarak yüzeyin altında bulunmaktadır. Dünya üzerinde en yaygın yapı malzemesi olarak kullanılan bir kayadır.
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen taneli görünüşlü magmatik derinlik kültesidir. Granit; Plüton içindeki taneler çoğunlukla gözle görülebilir büyüklüktedir. Granitin esas mineralleri feldspatın ortoklas cinsi ile az miktarda plajioklas ve kuvarstır.
Doğada yer alan granit doğal taşlar arasında yer almaktadır. Granitin son zamanlarda birçok farklı kullanım alanı ortaya çıkmıştır. Granit, maliyeti az olması sebebi ile ev dekorasyonunda da en çok tercih edilen malzemelerden birisidir.
Granit, sert ve kristal yapılı minerallerden meydana gelen, taneli bir görünüme sahip doğal bir taş türüdür. Magmatik bir yapıya sahip olan granit son derece dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Doğal taşlardan biri olan granit, günümüzde modern teknoloji sayesinde farklı alanlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Granit taşı, doğal bir taş malzemesidir ve magmatik kayalıkların soğumasıyla oluşur. Granit, oldukça sert ve dayanıklıdır ve inşaat, döşeme, mutfak tezgahı, banyo tezgahı, anıt ve heykel gibi alanlarda kullanılmaktadır. Granit taşı, özellikle yapı malzemeleri sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
İçerisinde çeşitli mineraller bulunduran granit dünyanın her yerinde bulunur. Granitin çıkartıldığı başlıca ülkeler; Çin, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır, İtalya, ABD, Ukrayna, Norveç, Sri Lanka ve İspanya'dır.
Granit ailesinin derinlik kayası Alkali feldispat Granit, Granit, Granodiyorit, Tonalit'tir. Yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit porfir)'dir. Dayk ve damar sistemlerini temsil eden Aplit ve Pegmatit'ler de bu gruba dahildir.
Granit Kayaç ve Özellikleri: Granit, asidik bileşime sahip bir derin kayaçtır. %10 ila 40 arası kuvar, %30 ile %60 arası alkali feldispat, %35 mika bileşiminden oluşan granit kayaç blok taş olarak ve ya kırma taş mıcır olarak kullanılır.
Çünkü gerçekte doğal mermer yapısı; traverten, oniks, kalker, granit gibi taşlardan oldukça farklı özellikler göstermektedir. Hakiki mermer yataklarının oluşumu, yeryüzünün sıcaklık ve basınçla başkalaşım geçirmesi sonucu gerçekleşir. Bu nedenle mermer, metamorfik kayaç kategorisinde yer alır.
Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir. Ancak yabancı maddelerin araya girmesi ile sarı, pembe, mavimtırak, esmerimsi ya da siyah gibi farklı renkler üzerinden şekil alabilmektedir.
Maden yatakları ekseriyetle küçük hacimli oluşuklardır. Kayaç ise yer küreyi oluşturan elemanlar arasında en yaygın olanı olup ihtiva ettikleri minerallerden metal üretimi yapılamaz. Yani bazı sınırlı alanlar dışında kendilerinden ekonomik bir fayda sağlanamaz.
Kuvarsit (Fransızca/İngilizce: Quartzite, Almanca: Quarzit), genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş direnci yüksek bir kayaç olup, sedimanter ve metamorfik olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.
Granit tencereler granit taşı kullanılarak üretilen ve mutfakta kullanılan bir tür tencere çeşidi olur. Granit taşı doğal olarak sert, dayanıklı ve yüksek ısıya karşı dayanıklılık gösterir.
Gerçek granit tencere öncelikle tencerenin ağırlığından anlaşılabilir. Çünkü gerçek granit tencereler oldukça ağır ürünlerdir. Granit görünümlü ama granit olmayan tencereler ise oldukça hafif bir ağırlığa sahiptirler. Gerçek granit yapısı itibarıyla tanecik görünümlü olmaktadır.
Doğal granit dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yer kürenin derinliklerinde kuvars, feldspat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşmuş kayalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri