kırık. argoda eşcinsel.
Kırığı olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yasa ve törelere aykırı olarak karşı cinsten biriyle sürekli ilişki içinde bulunmak.
Kırık kelimesi, kırılmış olan, saf renkten biraz uzaklaşmış olan, melez, kırıntı gibi anlamlar taşır. Bazı cümlelerde ise "kalbi kırılmış" şeklinde mecazi anlamda da kullanılabiliyor.
[1] Yasa ve törelere aykırı olarak karşı cinsten biriyle sürekli ilişki içinde bulunmak. [2] Karnede zayıf notu bulunmak.
kırı [kırık (I)] eşek yavrusu, sıpa (Ulukışla *Bor-Nğ.; Gezende *Gülnar –İç.; *Fethiye ve Köyleri –Mğ.)
İlgili 21 soru bulundu
Kırık Belirtileri Nelerdir? Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Kemiğin bütünlüğünün bozulmasına kırık denilir. Eğer kırılan parçalar bir arada duruyorlarsa bu durum çatlak olarak da adlandırılabilir.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Üniversite giriş sınavında bir bölümü kazanan öğrencilerin bir sonraki yıl tekrar üniversite sınavına girmek isterler ise bu durumda son kazanılan puan üzerinden Kırık OBP yapılmaktadır. Kırık OBP, Kırık ortaöğretim başarı puanı olarak tanımlanmaktadır.
Sırık kelimesi, dilimizde çok uzun yıllardır kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, cümlede kullanılış şekline göre anlam kazanıyor. Sırık kelimesinin anlamı ise, değnekten uzun ve kalınca ağaç anlamına geliyor. Bu kelime genellikle uzun boylu kişileri ve nesneleri betimlemek için kullanılıyor.
Dıştan veya içten etki eden kuvvetlerle kemik dokusunda oluşan ayrılmaya veya bu sebeplerle kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına “Kırık” denir.
Kırık çeşitleri
Kapalı kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak deri sağlamdır. Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulmuştur. Kemik uçları dışarı çıkmıştır, beraberinde kanama ve enfeksiyon riski taşırlar. Parçalı kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır. Bir taslak olarak çizilen krokiler, haritalardan farklıdır.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Kemik kırıklarının teşhisi
Kırık bölgesinde kanamaya bağlı morarma oluşur. Kırık kapalı ise kırık bölgesinde şişme meydana gelir. Kırık bölgesinde deformiteye bağlı şekil bozukluğu oluşur. Kırık bölgesinde temasa bağlı hassasiyet artar ve hasta acı hisseder elle muayene sırasında kırık anlaşılabilir.
Kapalı kırıklarda, kırık kemik uçları deriyi delmemiştir yara yoktur. Kemik uçları birbirinden fazla ayrılmamıştır.
Kırıklara ne sebep olur? Kırıklar çoğunlukla kemiğe kaldırabileceğinden daha fazla kuvvet uygulandığında meydana gelir. Düşme, travma ve vücuda doğrudan darbeler kemik kırıklarına neden olabilmektedir. Aşırı kullanım veya tekrarlayan hareketler kasları yorabilmekte ve kemiğe daha fazla baskı uygulayabilmektedir.
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir. Kırığı tamir edecek olan hücrelerin, kırık bölgesine toplanması nedeniyle morluk oluşur.
Kırık olan elde şişlik, morarma, deformite, ağrı oluşur. Travma sonrası hastada bu şikayetlerin olması durumunda deneyimli bir doktora başvurulmalıdır. Yapılan radyolojik inceleme ile tanı konulabilir. Şüpheli durumlarda bilgisayarlı tomografi istenebilir.
Eklemlerde meydana gelen kırık ve çıkık vakalarının hasar derece tespiti ve tedavi yöntemini belirlemek röntgen ile mümkündür. Yumuşak dokuları içeren kırık ve çıkık vakaları için MR taraması yapmak daha uygundur. Hastaların hangi filmi çektireceği doktor tarafından karar verilir.
Kırık-çıkık ile ilgili tedavileri yapan halk hekimlerine sınıkçı, olçum, kırık-çıkıkçı gibi farklı isimler verilmektedir. Ulusal ölçekte travma sonrası geleneksel tedavi yöntemleri bağlamında kırıkçı/çıkıkçı/sınıkçıya baş vurma günlük pratikte varlığını sürdürmektedir.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Kırık her zaman ağrı yapar mı? Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri