Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Granit ile döküm arasındaki fark birinin mermer benzeri bir taş hammaddesinden diğerinin demirden üretilmesidir. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma riskine sahiptir.
Dayanıklı bir yapıya sahip döküm granit mutfak gereçleri, çizilmeye karşı dirençlidir. Aldığı ısıyı eşit şekilde dağıtabilen bu ürünler, ağırlıklarıyla da ayırt edilebilir. Sebze ve etleri kolayca pişirebileceğiniz granit tava ve tencereler yapışmaz özelliktedir.
Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
Doğal bir taş türü olan granit sağlığa zarar vermeyen bir maddedir. Bu sebeple granitten üretilen tavalar ve tencereler sağlığa zarar verecek herhangi bir madde içermemektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
Döküm tava ve tencere alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kaplama veya saf olup olmadığına bakılmasıdır. Üzerinde hiçbir kaplama kullanılmayan saf döküm tencereler, en sağlıklı demir döküm ürünleridir. Kaplama ürünleri ise emaye ve seramik olmak üzere ikiye ayrılır.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
İlk kullanacağınız zaman tencerenin dibine 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyin, elinize bir miktar pamuk alarak iyice yer yerine yedirin hafif bastırarak. Ve tencereniz hazır ! Artık lezzetli yemekler pişirebilir, maharetlerinizi sergileyebilirsiniz.
En iyi tencere seti markalarına gelecek olursak: Fissler, Karaca, Neoflam, Tefal, Emsan, Jumbo, Lava, Schafer, Aryıldız, Acar ve Paşabahçe ; granit, çelik, seramik, titanyum, cam, bakır, döküm, teflon, emaye ve porselen kaplamalarıyla en kaliteli tencere markaları arasında yer alıyor.
Tost Makinesi Granit mi İyi Döküm mü? Alüminyum plakalar çabuk ısınması özelliğiyle bilinir. Granit ile kaplı tost makineleri yapışmayı önler özelliğe sahiptir. Döküm plakalar ise geç ısınır, ancak ısıyı uzun süre muhafaza edebilirler.
Eğer granit yüzeyi çizilirse teflon yüzeyi ortaya çıkmaktadır. Bu da sağlıklı bir kullanım değil. Yine de doğal granit taşından üretilen bir granit tencerenin çizilmesinin oldukça zor olduğunu söylemekte fayda var.
Granit tencerelerin malzemesine dikkat etmeniz gerekir. Granit tencereler granit görünümlü bir yüzey kaplaması ile kaplanmış alüminyum ya da paslanmaz çelikten yapılır. Alüminyum granit tencereler daha hafif ve daha uygun fiyatlı olurken çelik granit tencereler daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur.
Oldukça dayanıklı ve sağlıklı bir malzeme olan bio granit, mutfak eşyalarında yaygın olarak kullanılır. Takviyeli katmanlarla daha dirençli hale gelen bio granit tencere tavalar, metal kullanımına ve bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olduğu için tercih edilir.
Granit tencerelerin en büyük ayırt edici özelliği aslında dış görünüşünde yer alıyor. Tanecikli bir yapıya sahip olan granit tencerelerin taşında bulunan minerallere göre pembe, beyaz ya da gri tanecikler vardır. Bu görünümü esas alarak granit tencereleri kolayca fark edebilirsiniz.
Granit tencereler ve tavalar piyasanın en hesaplıları arasındadır. Bu nedenle daha az harcayarak granit pişirme kaplarına geçebilirsiniz. Granit malzemenizi yıkadıktan sonra silme konusunda endişelenmenize gerek yok. Malzeme paslanmaz ve bu nedenle size uzun süre hizmet edebilir.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Bakım, temizlik ve sağlamlık açısından düşünüldüğünde granit tezgah en sağlam şekilde kullanılabilecek tezgah çeşitlerinden birisidir. Çünkü temel olarak granit tezgahlar farklı etmenler dolayısıyla leke oluşması dışında aynı zamanda çizilme gibi faktörlere karşı da çok yüksek bir dayanıklılık oluşturur.
Granit Tencere Buzdolabına Konur mu? Granit tencere, genellikle dayanıklı ve yüksek ısıya dayanıklı olup, soğutulmuş yemeklerin saklanması için buzdolabına konulabilir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
İnsan sağlığına uygun malzemenin kullanıldığı paslanmaz çelik, granit, seramik, cam ya da dökme demirle üretilen ürünleri tercih edebilirsiniz. Amacınıza uygun tava ve tencere seçmeye dikkat edin. Ürünlerin genişliği ve derinliği yemek hazırlama esnasında size kolaylık sağlamalı.
Çelik Çelik Çelik tencereler, yüksek ısıda çeliğin şekillendirilmesiyle oluşur. Bu nedenle tencere çeşitleri içerisinde en dayanıklı olanlardır denebilir. Kullanımı ve temizliği kolay, özel bir bakım gerektirmeyen çelik tencereler, mutfakların alışılagelmiş gereçleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri