Granit tencerelerin malzemesine dikkat etmeniz gerekir. Granit tencereler granit görünümlü bir yüzey kaplaması ile kaplanmış alüminyum ya da paslanmaz çelikten yapılır. Alüminyum granit tencereler daha hafif ve daha uygun fiyatlı olurken çelik granit tencereler daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur.
Granit tencereler genellikle alüminyum gövdeye sahiptir.
Doğal bir taş türü olan granit sağlığa zarar vermeyen bir maddedir. Bu sebeple granitten üretilen tavalar ve tencereler sağlığa zarar verecek herhangi bir madde içermemektedir.
Granit tencere, tipik olarak alüminyum veya karbon çelik çekirdeklerden oluşan ve porselen emaye ile kaplanmış bir tencere türüdür. Adı ne olursa olsun, granit içermez ve sadece görünüşteki benzerliğinden dolayı böyle adlandırılır.
Granit tencereler ise görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Granit tava adını, tavaların yüzeyinin granit gibi görünmesinden alır. Granit tavalar, genellikle alüminyum veya dökme demir gibi malzemelerin üzerine nano partiküller halinde dağıtılan granit benzeri bir kaplama ile kaplanır. Bu kaplama, tavaya yapışmayı engelleyen ve yapışmaz özellik sağlayan bir yüzey oluşturur.
Doğal bir taş türünden üretilen granit tavalar kanserojen madde içermemekte ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir durum oluşturmamaktadır. Sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemesi, içerisinde pişirilen ürünün tavaya yapışmaması granit tavaların sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Dayanıklılık: Granit tavalar teflon tavalara kıyasla çizilmeye karşı dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Isı Dağılımı: Granit tavalardaki metal taban, ısının eşit bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Kolay ısınır, hızlı pişirir.
Döküm tavalar, yapışan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca döküm malzemeden üretilen tavalar ve tencereler çok hassas bir bakım gerektirir. Granit tencerelerin temizliği daha pratik olduğu için daha çok bu tür tencerelerin kullanımı yaygındır.
Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
Gerçek granitten üretilen ürünlerin rengi, gri, antrasit ve kahverenginin tonlarıdır. Bu sebeple farklı renklerde aldığınız granit ürünler büyük ihtimalle granit kaplamadır. Ayrıca granit tencerelerin gerçekliğini ayırt etmenin bir başka yolu ise kolay kolay çizilmemesi.
Hem titanyum tava hem de granit tava, yapışmazlık özellikleriyle bilinir. Ancak, titanyum daha hafif bir materyaldir ve ısı iletimi konusunda üstündür. Granit ise estetik açıdan daha hoş bir görünüme sahip olabilir. İki tava arasında seçim yaparken, ihtiyaçlara ve tercihlere bağlı olarak karar verilmelidir.
Alüminyum nörotoksik bir metaldir. Yükseltilmiş alüminyum seviyeleri Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olabilir. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir ve bu nedenle bulaşma riski oluşturur.
Dayanıklılık: Hem granit hem de çelik evyeler oldukça dayanıklıdır. Granit evyeler, çizilmelere, darbelere ve sıcaklık değişikliklerine karşı dayanıklıdır. Çelik evyeler ise paslanmaz özellikleri ile çürüme ve pas oluşumuna karşı dirençlidir. Bakım: Granit evyeler, bakımı kolaydır ve leke tutmazlar.
Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır; Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Dökme demir malzemeden üretilen tava ve tencereler, ısıyı eşit şekilde besine ulaştırma özelliğine sahiptir. Bu ürünlerin temizliği kolaydır ve herhangi bir kimyasal madde kullanmadan temizleyebilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı malzemeler arasında yerini alır.
Granit tava ve tencereler sert ve kristal yapılı bir kaya olan granitten yapılır. Granit tencere ve tavalar kullanıldıkça kaplaması teflon gibi yanmaz veya soyulmaz.
Porselen emaye ile kaplanır. Granit veya alüminyum tencere zararlı mı sorusu göz önünde bulundurulduğunda bu tencerenin sağlıklı olduğu yanıtı ortaya çıkmaktadır. Paslanmaz çelik, dökme demir ve seramik malzemeden yapılmış olan tencereler sağlıklı tencere çeşitleridir.
Granit tencereler, içleri alüminyum malzeme olmasından dolayı, içerisindeki, yemeğin veya gıda ürününün sıcaklığını korumada çelik tencereler kadar başarılı değillerdir. Öte yandan hızlıca soğuması gereken krema, sos, puding gibi lezzetler için ideal bir kullanım olanağı da sunar.
Bio granit ürünlerin çizilme ve darbeye karşı daha dayanıklı olduğuna dair test sonuçlar bulunmaktadır. Biogranit tencere seti ve tava gibi ürünler, granit ürünlere göre daha sağlıklı ve uzun kullanım imkanı sunar. Bio granit ürünler yüksek ısıya maruz kaldığında yapısında bozulma meydana gelmez.
Granit Tava ve Tencere Kullanım Talimatı
Bulaşık tabletlerinde ki tuz yapışmaz özelliğine zarar vermektedir. - Yıkama esnasında çelik tel, sünger arkası sert yüzeyleri kullanmayın. Bu işlem tavanızın yapışmazlık özelliğini yitirmesine neden olacaktır. - Tahta veya çelik kaşıklar kullanmayın.
Kaplama, yapışmazlık özelliğinin yanı sıra, temizlenmesi kolay ve leke tutmaz olmalıdır. Bu özellikler, pişirme ve temizlik süreçlerini kolaylaştırırken, aynı zamanda tencerenin estetiği ve uzun ömürlülüğünü de artırır.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Bu malzemeler sağlık açısından çok daha güvenlidir.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri