Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır. Onları dolabınızda saklarsanız, daha kısa bir raf ömrüne sahip olur.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kuru gıdalar ne kadar dayanır? Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
KURU MEYVE ZARARLILARI İLE SAVAŞIM
Kuru meyve zararlısı böcekler ambarlanan kuru meyvelere, bahçe, kurutma (sergi) ve depolama dönemlerinde bulaşırlar. Özellikle kuru incirde zararlı olan incir kurdu, kuru meyve güvesi ve ekşilik böceklerinin ağaç ve sergi döneminde ürüne yoğun şekilde bulaştığı görülmüştür.
İlgili 15 soru bulundu
Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Bakliyatlar suya karşı çok hassastır. Saklayacağınız dolap, sudan ve nemden uzak olmalıdır. Bu nedenle musluk çevresinde ya da ocak üzerindeki dolapları tercih etmemelisiniz. Ocak üzerine pişen yemeklerin buharından kolayca etkilenebilen bakliyatlar, buharın etkisiyle nemlenecek ve bozulacaktır.
Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Meyveler : Muz haricindeki bütün meyveler buzdolabında saklanmalıdır.Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm ,şeftali,kayısı gibi meyveler 4-5 gün,kiraz,çilek, dut gibi meyvelerse 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Meyveler yıkanmadan saklanmalıdır.
Kurutma yapılmasının temel amacı meyve içerisindeki su oranını azaltarak daha uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Taze çilek buzdolabında saklansa bile 2-3 gün içerisinde bozulurken, kurutulmuş çilek 1 seneye kadar dayanabilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurutulmuş meyve kaç yıl dayanır? Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur. Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
* Bakliyat paketini açtığınızda ilk olarak koklayın. Hoş olmayan şekilde kokuyorsa, rutubetli, bayat bir kokusu varsa, hemen aldığımız yere iade etmeli, firmasına da tepkimizi bildirmeliyiz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tarihi geçmiş Bakliyat yenir mi? O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Aslında, mükemmel koşullarda pirinç bozulması neredeyse mümkün olmayan bir besindir. Tamamen vakumlanmış şekilde serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklandığında pirincin bozulması için hiç bir neden yoktur.
git doktora tedavi ol. kurtlar zarar verebilirler. Malesef onlardan kurtuluş yok. Yukarda arkadaşın dediği gibi mide sindirmeye çalıştıkça bölünür çoğalırlar. En sonunda şanslıysan hepsini kusarsın ama büyük ihtimalle bazıları kalır ve kurtlar tüm sindirim sistemini kaplayacak ve ameliyatla alınması gerekecek.
Meyve kurtlarını çıkarıp tek başına yemek caiz olmaz.
Ancak çıkarılmadan meyveyle beraber yenilmesinin bir sakıncası yoktur.
Meyveleri içine daldırıp pastanın üzerine koyabilirsiniz. Bu ölçü yeterli oluyor. Maalesef katılaşıyor fazlasını saklayamıyoruz, ama maliyeti da çok düşük oldu için sıkıntı olmaz. İkinci yöntem de pratik yarım limonun suyunu sıkıp az miktarda su koyup (1 yemek kaşığı kadar) meyveleri ona batırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri