Olgun bir avokado ne kadar lezzetliyse, olgunlaşmamış bir avokado da aynı seviyede uzak durulası. Çükü olgunlaşmamış avokado, çok acı oluyor.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Pek çok faydası bulunan bu meyveyi çiğ olarak yiyebileceğimiz gibi pişirerek de tüketebiliriz. Avokadoyu yiyebilmek için olgunlaşması beklenmelidir. Ağaçtan koparılan avokado serttir ve bu halde yenmesi mümkün değildir, çünkü tadı oldukça acıdır. Yumuşamaya başlayan meyve tatlanır ve acı tadı yok olur.
Avokado sapı, olgun olup olmadığını belirlemek bir ölçüdür. Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Avokado ve Cinsel Yaşam
B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur. Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir.
Terbiyeleme
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, balzamik sirke veya limon suyu, zeytinyağı eklemek gibi başka tatları da deneyebilirsiniz.
Avokado yiyenlerin toplam kolesterol seviyesi düştü, trigliserit seviyesi yüzde 20 azaldı, kötü (LDL) kolesterol seviyesi yüzde 22 azalırken, iyi (HDL) kolesterol seviyesi ise yüzde 11 arttı. Avokado kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve sağlık için iyi olan mono doymamış yağlar ve bol miktarda E vitamini içerir.
Avokado sert bir kabuğu olduğu bilinmektedir. Bu yüzden avokadonun yumuşamasını bekleyin daha sonra kabuğunu soyarak çekirdeğini çıkarıp tüketebilirsiniz. Gereğinden fazla avokado tüketimi midenize zarar verebilir. Bu yüzden aşırı tüketmemeye gayret edin.
Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Yoğurdunuz cıvıksa direkt olarak, toksa bir miktar sulandırıp, püre halindeki avokadoyla karıştırın.
Adım: Keseye Avokado ile Elma veya Muz Ekleyin
Şimdi yeşil ve sert avokadonun olgunlaşmasını kolaylaştıracak yardımcı bir meyveye ihtiyacınız var. İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir.
Hızlı gelişim özelliğine sahip Avokado fidanlarının ekonomik ömrü kısa olup ortalama 20 yıl yaşarlar.
Olgun Avokado Nasıl Saklanır:
olgun avokadolar mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Ancak eğer çok fazla aldıysanız veya hemen tüketemeyecekseniz, bütün bir halde buzdolabına koyabilirsiniz. Avokado, soğuğa alışık bir meyve olmadığı için buzdolabında bekletseniz de 2-3 gün içinde tüketmenizde fayda var.
Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Diğer bir yeme yöntemi ise kabuğunun bir bıçak yardımıyla soyulmasının ardından dilimlenmesi biçiminde olabilir.
Olgun bir avokado ne kadar lezzetliyse, olgunlaşmamış bir avokado da aynı seviyede uzak durulası. Çükü olgunlaşmamış avokado, çok acı oluyor.
Astım, nezle, grip gibi rahatsızlıkları olan kişiler doktora danışarak dikkatli bir şekilde tüketmemeliler. Avokadonun zararlarından biri de aşırı derecede tüketilirse yüksek kolesterol problemlerine sebep olabilir. Karaciğer hastalığı olan kişiler doktora danışarak dikkatli bir şekilde kullanmalılar.
Avokadolar popüler ve çeşitli besleyici nitelikleri nedeniyle övülmekle birlikte, çok fazla yendiği takdirde - özellikle de halihazırda bir böbrek rahatsızlığınız varsa - böbrekleriniz için tehlikeli olabilir. Bunun nedeni, bu meyvenin çok yüksek bir potasyum seviyesine sahip olmasıdır.
Kadınlar için adeta zengin besin deposu olan avokado, adet düzensizliği yaşayan ve adet sancısı çeken kadınların en büyük yardımcısı olmaktadır. Avokadonun rahime faydaları oldukça fazladır. Kadınlarda sıklıkla görülen Rahim kanserine yakalanma riski düzenli bir şekilde avokado tüketilerek düşürülebilmektedir.
Avokadolar çok fazla potasyum içerir, sağlıklı yağ kaynağıdır, lif açısından zengindir, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür, besinlerin emilimini hızlandırır, antioksidanlarla doludur ve cinsel dürtüyü artırır.
Avokado Helal midir: Avokadonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri