1- Pişirilmiş olan yemeğin üzerine peynir çeşitlerinden birini rendeleyerek üzeri kızarana kadar pişirmek. 2- Herhangi bir şekilde pişirilmiş bir yiyeceğin üzerinin, sıcaklığı kuvvetli olan fırında kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar pişirilmesi, üstleri kızartılmış yemek.
Graten, bir malzemenin, genellikle ekmek kırıntıları, rendelenmiş peynir, yumurta veya tereyağı kullanılarak esmerleşmiş bir kabukla doldurularak hazırlandığı bir mutfak tekniğidir. Graten Fransız mutfağında ortaya çıkmıştır ve genellikle bir çeşit sığ bir tabakta hazırlanır.
Karnabahardan brokoliye, taze fasulyeden kuşkonmaza kadar tüm mevsim sebzeleriyle hazırlanabilecek şıklıkta bir tarif sebze graten. Biz onu domates, patates, kabak, havuç gibi sebzelerle yaptık ama siz damak tadınıza ve mevsim sebzelerine göre ona farklılık katabilirsiniz.
Patates Graten
Fransız mutfağının dünyaya kazandırdığı en önemli soslardan birisi olan beşamel sosu inceledik ve onunla yapabileceğin reçetelere de bir göz gezdirdik şefim.
gratinating/gratine: çeşitli yemeklerin bitiş pişirmesidir. son süslemesi yapılan bir kısım yemekler, servise çıkmadan önce üst ızgara veya fırında üstleri kızartılarak pişmeleri tamamlanır ve servise çıkar. özetle üstten kızartma tekniğidir.
İlgili 31 soru bulundu
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Patates Graten Yanına Ne Gider? patates graten yanına elbette patatesin tamamlayıcısı kızarmış tavuk kanadı ya da butlarını önerebiliriz. Tavuk eti sevmeyenler ve tercihini sebzeden yana kullanmak isteyenler de pratik havuç salatası ya da yine vazgeçilmezlerimizden domates soslu makarna alternatiflerini düşünebilirler.
Akşam için seçtiğiniz tarif patates graten, ıspanak graten gibi sebzeli bir tarif ise yanına et sote ve tavuk sote yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında sebze gratenlerle fırında pişmiş etli sulu yemekler, türlüler de servis edilebilir.
Un, süt ve tereyağının kavrulması ile oluşan, yemeklerde kullanılan bir sostur. Kökü Fransaya dayansa da ülkemizde de yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Patatesler soyulup, ince dilimler halinde halka halka doğranır. Küçük dikdörtgen bir borcama yayılır. Ardından 1 kutu krema, tuz ve kaşar peynirinin 2 avuç kadarı da serpilip hepsi harmanlanarak karıştırılır. Üzeri düzeltilerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dk. kadar pişirilir.
Boş bir tepsiye yağlı kağıdı yerleştiriyoruz, hazırlamış olduğumuz karışımı tepsiye yayıyoruz. 180 derece fırında yaklaşık 40 Dakika pişmeye bırakıyoruz.
Yağladığınız tepsiye patateslerin yarısını koyup bastırın ve üzerilerine kaşarın yarısını serpin. Patatesin kalanını da tepsiye alıp üstünü düzleyin. 200 derecede önceden ısıtılmış fanlı fırında 45 dakika pişirin.
Patatesler soyulur ince ince halka dilimlenir borcama alınır. Üzerine tuz, karabiber, sıvı yağ eklenir karıştırılır. Üzerine süt gezdirilir krema dökülür kaşıkla her tarafına yayılır. 180°fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir .
Anglez (Anglaise) usulü pişirme: Suda kaynatarak pişirme.
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir.
Ispanak graten genelde kavrulmuş ıspanağın üzerine beşamel sos döküp fırınlanarak yapılır. Bu yöntemde, özellikle de ıspanak iyi kavrulmadıysa, ıspanak suyunu salar, beşamel sosla tam bir bütün olamaz, lezzet olarak tatmin etse de iştah açıcı olmayı pek beceremez.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Sıvı Nitrojen Kullanılmadan -30 su da Soğuk Pişirme Tekniği.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri