Kars gravyeriyle ilgili "Gravyer kokar" diye yanlış bir algı olduğunu ifade eden Koçulu, "Hayır arkadaşlar gravyer kokmaz.
Gravyer peynirinin lezzetini ve tazeliğini koruması için kurutulmadan saklanması gerekmektedir. Ambalajı açılmış gravyerin kurumaması için uygun biçimde sarılması oldukça önemlidir. Dondurucu bölmesinde saklanan gravyer 2 ay süresince tüketilebilmektedir.
Gravyer peynirine lezzetini veren Kars ilinin yüksek rakımlı yaylalarında beslenen hayvanların sütüdür. Kars yaylalarında zengin bitki çeşitliliği ile beslenen ineklerin sütlerinden elde edilen Gravyer peyniri, birçok bitkinin aromasını içerisinde barındırdığından şahsına münhasır bir tada sahiptir.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir.
Yeterince gaz odacığı oluştuğuna karar verilirse gravyer kaşarı soğuk odaya alınır. Soğuk odada üç gün boyunca otuz defa temizlenerek, alt üst edilerek ve az miktarda tuzlanarak bekletilir. 90. Günden sonra soğuk hava depolarında olgunlaşması için bekletilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kars gravyeriyle ilgili "Gravyer kokar" diye yanlış bir algı olduğunu ifade eden Koçulu, "Hayır arkadaşlar gravyer kokmaz. Aşırı kokan gravyer üretim sürecinde eksikleri olan gravyerdir. Gravyerin içerisindeki delikleri yuvarlak ve içi pırıl pırıl olmalıdır.
Yaklaşık 170,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Kars böreğinde, tostta, çeşitli diğer hamur işlerinde, leziz sıcacık çorbaların üzerinde, pizzada, tavuk yemeğinin üzerine eritme veya rendeleme şeklinde tercih edip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ek olarak bu peyniri tavada kızartıp da denemenizi öneririz.
1 kilo gravyer peyniri 25 kilo sütten elde edilir.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
0-4 derece buzdolabında 40 gün dayanır.
Gravyer peyniri açıkta saklanmaz. Buzluk ve derin dondurucularda saklanmaz. Genel özelliklerini kaybedebilir. Mümkün olduğunca rutubetli ortamlarda saklayınız.
gravyer peyniri mayalanma vesaire için saklandığı yerde kurtlanır. bu kurtlar peynirde o görmüş olduğunuz delikleri dolduracak kadar çoktur.
Gravyer peyniri helal mi? Migros Gravyer Peyniri işlenmiş gıdadır. Helal,Vejetaryen,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
Nisan ayında toplanıp, kazanlarda kaynatılan, kazanda kaynadıktan sonra gravyer peyniri olup sofralara ulaşana kadar en az 5 -7 ay gibi bir zaman geçer. Gravyeri kıymetli yapan bu emektir, lezzetini özel kılan nedir diye soracak olursanız: Taze süt, şirden mayası, bakır kazan ve el emeği.
İsviçre'deki Gruyere peynirinden adını alan Kars gravyer peyniri, 1830'lu yıllarda Rusların teşvikiyle Alplerden Kafkasya'ya gelen oradan Kars-Ardahan bölgesine göç eden İsviçreliler tarafından getirilmiştir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Kars'ta Gravyer'in babası olan David Moser, işte bu yatırımcılardan biridir. Çarın özel daveti üzerine İsviçre'den Kars'a gelen Moser, bölgenin İsviçre ile benzer özelliklerini, yüksek rakımı ve floral çeşitliliği görünce İsviçre'ye özgü Gruyere peyniri üretimi yapmak için ilk zavotu kurar.
Bir layık bulmak gravyer peyniri yerine Zor görünebilir, ancak Gruyere'nin kremsi dokusunu ve lezzetini değiştirmek imkansız değil! sağ ile gravyer peyniri alternatifleri, tarifini bir şey eksikmiş gibi hissetmeden yapabilirsin! İnanılmaz lezzetli Gruyere peyniri için en iyi ikameler!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri