Gravyer peynirine lezzetini veren Kars ilinin yüksek rakımlı yaylalarında beslenen hayvanların sütüdür. Kars yaylalarında zengin bitki çeşitliliği ile beslenen ineklerin sütlerinden elde edilen Gravyer peyniri, birçok bitkinin aromasını içerisinde barındırdığından şahsına münhasır bir tada sahiptir.
Adını İsviçre Fribourg'daki Gruyères kasabasından alan gravyer, sert ve tatlı-tuzlu lezzete sahip olan bir peynirdir. Ancak tadı elbette peynirin yaşına göre de değişkenlik göstermektedir. Sıklıkla karıştırıldığı emmental peynirinden farklı olarak gözeneksiz bir yapıya sahiptir.
İyi bir gravyerin rengi sarı olur. İçerisinde oluşan gözeneklerin yuvarlak, kiraz büyüklüğünde ve gözeneklerin içi de parlak olmalıdır. Kokusu keskin, tadı da acı olmamalıdır. Gravyer, normalde kahvaltı peyniri olarak tüketilmez.
aynı organizmayı ihtiva ettiklerindendir. rokfor peynirinin de ayak gibi kokmasıyla kombo yapar bu peynirgiller.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir.
İlgili 17 soru bulundu
Oldukça lezzetli bir süt ürünü olan Gravyer peynirinin tarihi de oldukça eskilere dayanmaktadır. Yıllanmış emekler ile üretilen bu lezzetli peynir, insan vücudu için faydaları da saymakla bitmiyor. Lezzeti doğallığında gizli olan gravyer peyniri, son yılların favori süt ürünlerinden biridir.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Kars böreğinde, tostta, çeşitli diğer hamur işlerinde, leziz sıcacık çorbaların üzerinde, pizzada, tavuk yemeğinin üzerine eritme veya rendeleme şeklinde tercih edip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ek olarak bu peyniri tavada kızartıp da denemenizi öneririz.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir.
Yaklaşık 170,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
Kars gravyeriyle ilgili "Gravyer kokar" diye yanlış bir algı olduğunu ifade eden Koçulu, "Hayır arkadaşlar gravyer kokmaz. Aşırı kokan gravyer üretim sürecinde eksikleri olan gravyerdir. Gravyerin içerisindeki delikleri yuvarlak ve içi pırıl pırıl olmalıdır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Bu peynir türü ülkemizde Kars'ta üretilmekte ve diğer peynirlerden tamamen farklı bir geçmişe sahip olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Gravyer, delikli değil; emmental, delikli, ancak daha az tuz içerdiğinden daha tatlı; Gravyer tuzludur.
Eşsiz lezzete sahip peynir çeşiti olan Kars Gravyer peynirini Çemen's Gurme Mağazalarından ve cemens.com.tr'den temin edebilirsiniz. Güven ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
1 kilo gravyer peyniri 25 kilo sütten elde edilir.
Gravyer peyniri helal mi? Migros Gravyer Peyniri işlenmiş gıdadır. Helal,Vejetaryen,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Bir yıla kadar bekletilen peynirlerde çok güçlü aroma oluşur ve bir yıldan sonra Kars Gravyeri peynir tabağındaki yerini almaya hazır hale gelir. Tuzlu bir peynir türü olmasından dolayı uygun koşullar (0 ila 1 derece arasında %75 nem oranına sahip ortamda) sağlandığında kesilmeden 4 yıl saklanabilir.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Yeterince gaz odacığı oluştuğuna karar verilirse gravyer kaşarı soğuk odaya alınır. Soğuk odada üç gün boyunca otuz defa temizlenerek, alt üst edilerek ve az miktarda tuzlanarak bekletilir. 90. Günden sonra soğuk hava depolarında olgunlaşması için bekletilir.
Gravyer peyniri bozulduğu nasıl anlaşılır? Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Kuflu kasar peyniri yenir mi? Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri